Nerėgėtas įžūlumas: klaipėdiečio sklypą pavertė tikru šiukšlynu

Klaipėdos prokurorams teks aiškintis, kas pavojingomis atliekomis užteršė klaipėdiečiui Rimvydui Baziukui priklausantį žemės sklypą Palangos šiaurinėje dalyje esančiame Mančiškės kvartale.

Tenerifėje pastaruoju metu gyvenančio klaipėdiečio devynių arų sklypas buvo užverstas įvairiomis atliekomis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Tenerifėje pastaruoju metu gyvenančio klaipėdiečio devynių arų sklypas buvo užverstas įvairiomis atliekomis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas ZIABKUS LR korespondentas

2018-02-08 16:14

Į žmogaus bėdą ranka numojusius pareigūnus pradėti ikiteisminį tyrimą įpareigojo Klaipėdos apylinkės teismas.

R.Baziuko skundą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad tirti kažkieno padarytą nusikaltimą Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė atsisakė neapžiūrėjusi įvykio vietos, neapklaususi pareiškimą parašiusio vyro ir nė nebandžiusi nustatyti kaltininko.

Tiesa, prokurorė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus buvo paprašiusi įvertinti, kokią žalą aplinkai padarė R.Baziuko sklype suverstos atliekos, tačiau nepradėti ikiteisminio tyrimo ji nusprendė net nesulaukusi atsakymo.

Įtariamas teršėjas nesirodo

Sklypą apžiūrėję aplinkosaugininkai nustatė, kad 9 arų plote yra suversta apie 35 tonas įvairių atliekų, iš kurių nemaža dalis priskiriama prie pavojingų aplinkai.

Gamtai padaryta žala siekia apie 182 tūkst. eurų.

Atlikti pagaliau pradėtą ikiteisminį tyrimą prokurorė pavedė Palangos policijos komisariatui, kuris praėjusių metų pabaigoje jau aiškinosi nelegalaus sąvartyno atsiradimo aplinkybes Palangos aplinkos apsaugos agentūros prašymu.

Policininkai, paklausinėję netoli užteršto sklypo gyvenančius kaimynus ir nieko nesužinoję, aplinkosaugininkams netrukus atsakė, kad kaltininkai nenustatyti.

Tuo metu sąvartyną pagaliau apžiūrėję patys aplinkosaugininkai tarp atliekų netruko pastebėti reklaminį skydą, priklausantį apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugas teikiančiai Šventosios bendrovei „Egilora“.

Į Palangos aplinkos apsaugos agentūrą iškviestas įmonės vadovas nepasirodė.

Nenorėjo imtis tyrimo

Konkrečių veiksmų nustatant teršėjus aplinkosaugininkai ir teisėtvarkos pareigūnai ėmėsi tik po 3 metų.

Būtent prieš tiek laiko Ispanijai priklausančioje Tenerifės saloje jau 7 metus gyvenantis buvęs klaipėdietis R.Baziukas sužinojo, kad Palangoje esantis jo 19 arų ploto žemės sklypas užterštas šiukšlėmis.

Gavęs uostamiestyje gyvenančios sesers padarytas sklypo nuotraukas verslininkas pakraupo: jis buvo užverstas krūvomis statybinio laužo, senais baldais, nurašytais šaldymo įrenginiais, padangomis, šiferio lakštais.

Buvo akivaizdu, kad kažkas, suremontavęs ir atnaujinęs gyvenamąsias patalpas, atliekas čia gabeno sunkvežimiais.

Sklypo savininkas dar 2015 metų kovą kreipėsi į Palangos policijos komisariatą prašydamas surasti sklypą užteršusius asmenis ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl turto sugadinimo.

Tačiau policija nematė reikalo ką nors tirti ir R.Baziuko pareiškimą „pagal kompetenciją“ persiuntė Palangos aplinkos apsaugos agentūrai.

Pagrasino didesniais mokesčiais

Per visą tą laiką kurorto teritorijoje atsiradusio nelegalaus sąvartyno nematė reikalo pašalinti ir Palangos savivaldybė.

Valdininkai užsispyrę svetimas atliekas vertė išvežti patį sklypo savininką.

Sužinojęs, kad tai kainuos beveik 10 tūkst. eurų, R.Baziukas tai daryti atsisakė. Juo labiau kad išvalęs sklypą jis būtų panaikinęs ir įkalčius, pagal kuriuos galima surasti tikruosius teršėjus.

Net ir pradėjus ikiteisminį tyrimą savivaldybė reikalauja, kad sklypo aplinką sutvarkytų savininkas.

Kitaip jam grasinama keturis kartus padidinti žemės mokestį.

35

Tiek tonų įvairių atliekų, kurių nemažai yra pavojingos aplinkai, suversta privataus asmens sklype.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės