Po vilkiko ratais mirtinai sutraiškęs dviratininką vairuotojas išgirdo netikėtą žinią

Vairuotojui Mindaugui Ugintui, kuris pripažintas kaltu dėl nereguliuojamoje sankryžoje Klaipėdoje mirtinai sužaloto dviratininko Edmonto Žilio mirties, nereikės mokėti žalos atlyginimo. Tai už jį padarys darbdaviai.

Žmogų perėjoje mirtinai sužalojęs vairuotojas M.Ugintas liko laisvėje.<br>G.Pilaičio nuotr.
Žmogų perėjoje mirtinai sužalojęs vairuotojas M.Ugintas liko laisvėje.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Nukentėjusios Zita Žilienė ir Sandra Žilytė reikalauja atlyginti žalą.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Nukentėjusios Zita Žilienė ir Sandra Žilytė reikalauja atlyginti žalą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 6, 2018, 10:02 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:15 AM

Klaipėdoje prieš trejus metus iš darbo į namus dviračiu važiavusį įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotoją 57-erių E.Žilį nereguliuojamoje Statybininkų prospekto sankryžoje mirtinai sužalojo į Jūrų uostą važiavęs 28 metų M.Uginto vairuojamas vilkikas „Volvo“.

Pravažiavęs sankryžą vairuotojas pajuto, jog kažkas jam trukdo važiuoti. Išlipęs iš kabinos išvydo po ratais gulintį dviratininką – vilkiko sutraiškytas vyriškis nuo daugybės kūno sužalojimų mirė įvykio vietoje.

Nors M.Ugintas įrodinėjo, jog žuvusysis pats kaltas, nes esą kirto gatvę nenulipdamas nuo dviračio, vėliau buvo nustatyta, kad E.Žilys ne važiavo, o ėjo per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją vedinas dviračiu.

„Prie perėjos vairuotojas iš aukštos kabinos tiesiog nepastebėjo dviratininko – įjungė pavarą ir sutraiškė žmogų“, – aiškino prokuroras Juozas Sykas.

Nuostolius atlygins įmonė

Klaipėdos apylinkės teismas M.Ugintui, kaip avarijos kaltininkui, skyrė pusketvirtų metų nelaisvės, bet už grotų nepasiuntė – bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

E.Žilio žmona ir duktė iš M.Uginto reikalavo 45 tūkst. eurų kompensacijos, bet teismas nusprendė, kad žalą turį atlyginti darbdaviai – R.Stankaus individualioji įmonė.

Darbdaviai tokį sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui, teigdami, kad nuosprendis esą grindžiamas abejonėmis, prieštaringais liudytojų parodymais, kad geležinkelininkas galbūt ir pats buvo kaltas dėl savo žūties po vilkiko ratais.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas atmetė skundą – ne M.Ugintas, o jį įdarbinusi įmonė turės atlyginti žalą E.Žilio šeimos nariams.

Išteisino ir vėl apkaltino

Iškart po nelaimės Klaipėdos kelių policijos tarnyba nustatė, kad ne M.Ugintas, o pats E.Žilys kaltas dėl savo žūties keturių eismo juostų kelyje: elgėsi neatsargiai, rizikavo, važiavo per sankryžą nenulipęs nuo dviračio.

Konstatuota, kad M.Ugintas Kelių eismo taisyklių nepažeidė – važiuodamas galėjo nepastebėti staiga į gatvę išvažiavusio dviratininko ir sustabdyti sunkiasvorio vilkiko.

Po tokių išvadų vilkiko vairuotojas lengviau atsikvėpė – ikiteisminis tyrimas dėl žmogaus žūties per avariją gatvėje nutrauktas.

Po metų byla E.Žilio artimųjų prašymu atnaujinta – atsirado žmogus, tą dieną važiavęs Statybininkų prospekto žiedu ir matęs, kas ten vyksta.

Liudytojas teigė matęs, kaip vilkikas partrenkė vyrą, kuris ėjo per sankryžą nepažeisdamas Kelių eismo taisyklių – buvo nulipęs nuo dviračio.

Tuomet atnaujinta byla pakrypo kita linkme – tragedijos kaltininku įvardytas M.Ugintas.

Pats palindo po ratais?

E.Žilys, parblokštas gatvėje vilkiko, nuvirto ant dviračio, todėl tyrėjams iš pradžių galėjo pasirodyti, jog vyras jį buvo apsižergęs.

„Vairuotojui stabtelėjus toliau nuo pėsčiųjų perėjos, jam būtų atsivėręs platesnis apžvalgos laukas – būtų pastebėjęs dviratininką. Dar viena beprasmiška žūtis kelyje“, – kalbėjo prokuroras J.Sykas.

Teismo sprendimas pribloškė M.Ugintą, jau susitaikiusį su mintimi, kad pavyks išvengti atsakomybės. Jam grėsė reali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

„Prieš perėją sustojau, praleidau vieną moterį, dar pamojau ranka, kad ji greičiau eitų. Kai priešais stovėjęs automobilis pajudėjo, važiavau įkandin. Už perėjos, pajutęs kažkokią kliūtį, sustojau ir išlipau iš kabinos“, – tragediją prospekte prisiminė M.Ugintas.

Vairuotojas negalėjo pasakyti, ar E.Žilys važiavo per perėją dviračiu, ar ėjo nuo jo nulipęs: „Tuo metu kelyje nieko nemačiau, tik už perėjos pajutau, kad kažkas negerai.“

Liudytojas išniro po metų

Susitikęs su žuvusiojo artimaisiais M.Ugintas pareiškė užuojautą, pagal išgales prisidėjęs prie laidotuvių: „Tada jie manęs nekaltino, atleido, o vėliau pakeitė nuomonę.“

Avariją matęs ir tik po metų prabilęs liudytojas yra Klaipėdos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyriaus darbuotojos Ainos Skromanienės sutuoktinis.

„Kaip jis važiuodamas žiedu galėjo matyti, kas vyko prie pėsčiųjų perėjos, negi dairėsi aplink ir nežiūrėjo į kelio juostą?“ – nesuprato M.Ugintas.

Jį nustebino kai kurie nesutapimai: „Kaltinamajame akte parašyta, kad tas liudytojas į žiedą įvažiavo pusvalandžiu vėliau, nei įvyko avarija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.