Vilnietė su 3 metų sūnumi rasta, G. Paluckas pasiuntė žinią

Vilniaus policijos pareigūnai prašė visuomenės pagalbos ieškant Svetlanos Berdel (gim. 1974 m.) ir jos trejų metukų sūnaus Artemijaus (gim. 2014 m.). Vaikas keletą dienų nepasirodė darželyje, o policija teigė, kad jam iškilusi reali grėsmė. Vėlų ketvirtadienio vakarą pareigūnų ir kitų, dėl vaiko nerimavusių žmonių, jaudulys buvo numalšintas – moteris su sūnumi rasti Pašilaičių gatvėje esančiame kotedže.

Vilniuje dingo moteris su 3 metų sūnumi – vaikui iškilusi reali grėsmė<br> Lietuvos policijos ir A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Vilniuje dingo moteris su 3 metų sūnumi – vaikui iškilusi reali grėsmė<br> Lietuvos policijos ir A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Vilniuje dingo moteris su 3 metų sūnumi – vaikui iškilusi reali grėsmė<br> Lietuvos policijos nuotr.
Vilniuje dingo moteris su 3 metų sūnumi – vaikui iškilusi reali grėsmė<br> Lietuvos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-03-08 17:26, atnaujinta 2018-03-09 12:44

Moterį su vaiku policijos patruliai surado apie 20 val. 20 min. Pašilaičių gatvėje esančiame kotedže, kurį moteris išsinuomavo. 

Moteris iš pažiūros buvo blaivi. Vaikas atrodė saugus. Apie tai, kad paieška buvo sėkminga policija informavo vaiko teisių apsaugos specialistus, šie nuvyko patikrinti nurodytu adresu. 

Buvo priimtas sprendimas mamą su vaiku nugabenti į Moterų krizių centrą. Ten patvirtinta, kad moteris blaivi. Moterų krizių centre ji su vaiku bus tol, kol specialistai nepriims galutinio sprendimo. 

Apie tai, kad pradingėliai atsirado pranešė ir sostinės vicemeras, socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas.

„Kaip padėti tiems, kas nesuvokia, jog pagalbos jiems reikia.

Praėjusį savaitgalį sudegė namas Jeruzalės gatvėj. Rašė spauda apie tai. Išbėgo vaikai vienmarškiniai, niekas rimtai nenukentėjo, bet po apžiūros ligoninėje vaiko teisės neleido grąžint vaikų motinai.

Atvažiavo žurnalistai, mol, kaip jūs vaikų neatiduodat, beširdžiai. Neduodam, nes mamai labai sunkiai sekasi tuos vaikus prižiūrėt. Į siūlomą pagalbą reaguoja vangiai, motinystės įgūdžių ugdymo konsultacijų nelanko, trys vaikai mokykloje reti svečiai.

Šiandien, kai visi tulpes pirko arba gavo, vaiko teisės ir policija šukavo miestą ir ieškojo moteriškės iš soc. rizikos sąrašų, kuri užvakar neblaivi su kažkokiu sugyventiniu pasiėmusi savo trimetį vaiką iš darželio, pakeitusi gyvenamąją vietą, dingo iš socialinių darbuotojų ir vaiko teisių akiračio.

Ačiū vaiko teisėms ir policijai, kad surado ir vaikui niekas negresia.

Bet kas tiems žmonėms darosi? Ištiesi pagalbos ranką, o jie net jos neima“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė G.Paluckas.

Policija nerimavo, kad istorija nepasikartotų

Portalas Lrytas.lt primena, kad ketvirtadienio popietę policija išplatino pranešimą, kad moteris su sūnumi išsikraustė iš buto, esančio Vilniuje, Subačiaus gatvėje, ir dingo.

Policija informavo, kad iškilusi reali grėsmė trejų metų vaiko saugumui, nes moteris gali elgtis asocialiai. 

„Gavę informaciją iš vaikų darželio į mus kreipėsi vaiko teisių apsaugos specialistai, jie informavo, kad mažametis nepasirodė darželyje, todėl nusprendėme paieškoti jų bute, kur moteris buvo deklaravusi gyvenamąją vietą, tačiau čia atvykus paaiškėjo, kad moteris su vaiku neseniai išsikraustė.

Turime duomenų, kad ji ne pirmą kartą dingsta ir lankosi asocialiose vietose. Vaikas darželyje nebuvo keletą dienų, moteris įrašyta į socialinės rizikos sąrašą, galimai girtauja. Mūsų tikslas surasti ir apsaugoti vaiką, kad jis nebūtų asocialioje aplinkoje, nežinia, kas gali atsitikti per tokį šaltį, tiesiog norime apsaugoti nuo baisių padarinių“, – sakė Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato viršininkas Erikas Jalovikas.

Pareigūnas taip pat pabrėžė, kad praėjusių metų pradžioje ši moteris jau buvo bausta, nes mažametį sūnų paliko vieną gatvėje, o pati buvo rasta girta kitoje vietoje.

„Mes labai bijome, kad istorija nepasikartotų, ir prašome, kad žmonės, pamatę gatvėje vaiką be tėvų, atkreiptų dėmesį“, – teigė E.Jalovikas.

Darželyje dažnai nepasirodydavo

Pasak Vilniaus darželio-lopšelio „Rasa“ direktorės Alvidos Nirkovos, viskas prasidėjo pirmadienio vakarą. Tądien Svetlana sūnaus atėjo pasiimti 18 val. 45 min., nors darželis dirba iki 18 val. 30 min.

„Nors tai 15 minučių, auklėtoja turėjo dirbti viršvalandžius. Auklėtoja minėjo, kad tuomet pajuto ir nuo berniuko mamos sklidusį alkoholio kvapą. 

Iškart po to, antradienio rytą, nusprendžiau pasikalbėti su Svetlana dėl vėlavimo pasiimant vaiką, tačiau į darželį vaiko ji neatvedė, bandžiau jai skambinti, tačiau ji neatsiliepė. Tuomet nusprendžiau kreiptis į vaiko teisių apsaugos specialistus, kad jie atkreiptų dėmesį“, – pasakojo A.Nirkova.

Pasak darželio direktorės, darbuotojai žinojo, kad Svetlana įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, tačiau labai didelių problemų ji nesukeldavo. Tiesa, A.Nirkova pripažino, kad sūnaus į darželį Svetlana dažnai neatvesdavo.

„Tikrai būdavo dažnai, paskui teisindavosi, kad dėl ligos, tačiau kartais atnešdavo pateisinančius raštelius, kartais ne. Šiaip vaikas būdavo apskalbtas, bet gal kiek pedagogiškai apleistas.

Ar namuose vyksta kažkas negero, berniukas nepasakodavo ir, kai mamą pamatydavo, apsidžiaugdavo“, – tvirtino darželio vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.