Vokietį Lietuvoje įklampino atsivežtas ginklų arsenalas

Vokietijos pilietis Christophas Gawronas pasiųstas į pataisos namus dėl to, kad be leidimo atgabeno į Lietuvą šaunamųjų ginklų ir šaudmenų arsenalą, neteisėtai jį vežiojo ir laikė svetimuose namuose.

Vokietijos pilietis Ch.Gawronas tikino nesuprantąs, už ką yra nuteistas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Vokietijos pilietis Ch.Gawronas tikino nesuprantąs, už ką yra nuteistas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 14, 2018, 4:19 PM

Nuolatinės gyvenamosios vietos nei Vokietijoje, nei Lietuvoje neturintis 45 metų Ch.Gawronas prieš trejus metus sulaikytas Šilutės rajone, Rusnės saloje.

Užsieniečiui savo sodyboje leido gyventi Žalgirių kaimo senbuvis Valteris Valančius.

Šilutės policijos pareigūnus pribloškė per kratą daržinėje aptiktas šaunamųjų ginklų arsenalas – penki įvairaus kalibro fabrikiniai medžiokliniai šautuvai: lygiavamzdis, dvivamzdis, graižtvinis „Mauser“, lygiavamzdis pompinis „Defender“ ir „Winchester“.

Ginklų savininkas buvo suimtas ir uždarytas į policijos areštinę. Iki teismo jis buvo laikomas tardymo izoliatoriuje.

Už grotų ilgai nesėdės

Metalinėje dėžėje dar gulėjo ir revolveris „Smith and Wesson“, pistoletas „Browning HP“.

Be to, rasta daugiau kaip tūkstantis Ch.Gawronui priklausiusių įvairaus kalibro šovinių revolveriams, pistoletams, medžiokliniams šautuvams.

Grėsmingo arsenalo savininkas tikino esąs ne kriminalinis nusikaltėlis, ginklų prekeivis, o Vokietijos sportinių šaulių sąjungos narys, stebėjosi, kad jo turtas sulaukė tokio dėmesio.

Už ginklų ir šaudmenų kontrabandą, neteisėtą jų laikymą numatyta minimali septynerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau Ch.Gawronas tiek laiko už grotų nesėdės.

Atsižvelgdamas į pašlijusią kaltinamojo sveikatą ir į tai, kad nelegaliai atsivežtų ginklų jis nenaudojo, nesistengė jų kam nors parduoti, nėra agresyvus, Klaipėdos apygardos teismas nusprendė Ch.Gawroną izoliuoti nuo visuomenės dvejiems metams. Šiaulių tardymo izoliatoriuje nuo praėjusių metų gegužės mėnesio nuosprendžio laukęs Vokietijos pilietis pataisos namuose praleis vos daugiau kaip metus.

Mantos niekas netikrino

Ch.Gawronas aiškino, kad aptiktas arsenalas yra jo asmeninė nuosavybė, kurią prieš septynerius metus automobiliu „Mercedes-Benz“ atsigabeno į Lietuvą iš Vokietijos.

Užsienietis tikino jau kažin kada parduotuvėse legaliai įsigijęs šiuos sportinius ginklus, pateikė ne tik pirkimo dokumentus, bet ir Vokietijoje išduotus leidimus juos laikyti.

Įveždamas ginklus į šalį vokietis jokių problemų nepatyrė, nes jų nedeklaravo – Lenkijos ir Lietuvos pasienyje mašinos bagažinėje sukrautos migranto mantos niekas netikrino.

Atlikus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, jog Ch.Gawrono atgabenti ginklai Lietuvoje nebuvo registruoti – vyras neturėjo leidimo juos laikyti jokioje kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Vokietijos piliečiui pateikti įtarimai dėl neteisėto didelio kiekio šaunamųjų ginklų laikymo ir kontrabandos.

Jam skirta kardomoji sankcija – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

Bet įtariamasis pažeidė įstatymus – dingo kaip į vandenį. Pagal Europos arešto orderį sulaikytas Vokietijoje Ch.Gawronas praėjusių metų pradžioje buvo pergabentas į Lietuvą.

Dingo 2 milijonai dolerių?

Ch.Gawronas ginklų arsenalą net septynerius metus vežiojo iš vienos vietos į kitą, laikydavo automobilio bagažinėje arba jam prieglobstį suteikusių pažįstamų žmonių sodybose.

Jokios kontrabandos jis neįžvelgė: „Pagal Europos Sąjungos įstatymus sportinius šautuvus galima gabenti iš vienos šalies į kitą – tam išduodami specialūs dokumentai.“

Teisme Ch.Gawronas prisiminė savo nuoskaudas: „Po kratos sodybos daržinėje, kur gyvenau, pasigedau didelės pinigų sumos.

Rusnėje norėjau pirkti žemės sklypą, todėl iš banko buvau pasiėmęs 2 milijonus JAV dolerių.“

Užsienietis piktinosi, kad jį areštavę Šilutės policininkai nieko nepasakė apie įtariamųjų teises: „Neatgavau paimtų ginklų sąrašo. Jie pradangino ir mano ginklų vokiškus dokumentus.

Turėjau kopijas, bet prašiau išreikalauti ir originalus.“

Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė Vokietijos piliečio kalbas apie dingusius pinigus vadina prasimanymu: „Jokio pareiškimo dėl vagystės jis nepateikė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?