Milžiniškus pinigus praradusių verslininkų spąstai laukė banke

Kreipiesi patarimo dėl investicijų į bankininkę, o ji supažindina su aferistu. Patekę į tokias pinkles nukentėjo mažiausiai keturi Lietuvos verslininkai – prarado nuo 130 000 iki beveik milijono eurų.

Susipažinęs su būsimomis aukomis J.Šilgalis dėdavosi solidžiu verslininku.
Susipažinęs su būsimomis aukomis J.Šilgalis dėdavosi solidžiu verslininku.
Susipažinęs su būsimomis aukomis J.Šilgalis dėdavosi solidžiu verslininku.
Susipažinęs su būsimomis aukomis J.Šilgalis dėdavosi solidžiu verslininku.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 10, 2018, 6:32 AM, atnaujinta Apr 10, 2018, 12:26 PM

Dar negirdėtą sukčiavimo schemą pradėjo narplioti Vilniaus ekonominės policijos pareigūnai.

Įtariama, jog trijuose bankuose dirbusi ir už santykius su ypač svarbiais klientais atsakinga finansininkė Dalia Š. įtikindavo turtingus verslininkus patikėti pinigus savo sugyventiniui Jonui Šilgaliui.

Nors jau areštuotas visas J.Šilgalio turtas, ką nors atgauti nukentėjusiems verslininkams bus labai sunku. Daugybę savo vertingų žemės sklypų ir kitokio nekilnojamojo turto J.Šilgalis yra įkeitęs savo sūnaus arba tos pačios bankininkės Dalios Š. naudai.

Tikino, kol įtikino

Pirmąja įtariamų aferistų auka tapo Gedimino 5-ojo laipsnio ordino kavalierius, nusipelnęs Lietuvos statybininkas Juozas Vaščėga.

Šis bendrovės Tarptautinės statybų korporacijos savininkas ir prezidentas 2010 metų vasarą maždaug milijonu eurų nutarė papildyti savo sąskaitą „Snoro“ banke.

Visą šią operaciją atlikti padėjo Dalia Š., kuri paprastai aptarnaudavo ypač svarbius klientus, taip pat ir J.Vaščėgą.

„Vos tik pervedžiau pinigus į asmeninę sąskaitą, Dalia Š. ėmė įtikinėti, kad turėčiau susitikti su vienu verslininku, kuris gali pasiūlyti, kaip pelningai investuoti pinigus“, – prisiminė pokalbį J.Vaščėga.

Statybų bendrovės prezidentas iš pradžių į tokį siūlymą nekreipė dėmesio.

Tačiau bankininkė per kitus jų darbinius susitikimus primygtinai siūlė pasimatyti.

„Taigi nieko neatsitiks – išklausysite pasiūlymo, o jeigu nesudomins – atsisveikinsite“, – gražbyliavo Dalia Š.

Rengdama susitikimą bankininkė net neužsiminė, kad J.Šilgalis ne šiaip sau verslininkas, o dar ir jos gyvenimo draugas.

J.Vaščėga neatsispyrė bankininkės įtikinėjimams. Susitikimas įvyko „Snoro“ banko patalpose, svarbių klientų priėmimo salėje.

Aprodė prabangius namus

J.Šilgalis prisistatė kaip rimtas verslininkas, prekiaujantis su partneriais iš Kinijos ir Kazachstano.

Jis teigė, kad turi naujų verslo planų, kuriems įgyvendinti reikia pusmečiui pasiskolinti apie 3 milijonus litų.

J.Šilgalis išties sudarė labai rimto verslininko įspūdį. Jis aprodė savo prabangius namus sostinės Žvėryno ir Valakampių rajonuose, ištaigingą sodybą ant Asvejos ežero kranto, į susitikimus atvykdavo limuzinų klasės automobiliu „Lexus 600h“.

Vyriškis kalbėjo taip įtikinamai, kad J.Vaščėga nutarė surizikuoti.

Paskola padidėjo iki milijono

2010 metų rugsėjo mėnesį buvo pasirašyta paskolos sutartis, pagal kurią J.Vaščėga už 9 procentus metinių palūkanų J.Šilgaliui paskolino 600 tūkstančių eurų.

Maždaug po mėnesio J.Šilgalis pareiškė, kad jam tų pinigų per mažai, ir paprašė dar paskolinti – pasiūlė mokėti jau 10 procentų metų palūkanas.

 

Taip buvo sudaryta nauja – milijono eurų paskolos sutartis.

Prieš prašymą – manevras

Nors J.Šilgalis ilgai negrąžino skolos ir nemokėjo palūkanų, J.Vaščėga jautėsi saugus – J.Šilgalis jam buvo įkeitęs sostinės Valakampių rajone esantį savo namą ir sklypą.

J.Šilgalis vėl pasirodė 2012 metų pradžioje. Ir ne bet kaip – grąžino dalį skolos.

Netrukus paaiškėjo, jog tai buvo tik gudrus manevras, – 2012 metų kovą J.Šilgalis vėl susitiko su J.Vaščėga ir ėmė vaizdžiai pasakoti, kad verslo reikalai labai pasistūmėjo į priekį ir kad jau netrukus grąžins visas skolas su palūkanomis.

Tik reikia bent trumpam panaikinti namo įkeitimą – tuomet esą bus grąžinta visa skola su palūkanomis.

„Jis kalbėjo taip įtikinamai, taip gražiai, kad aš dar kartą patikėjau“, – sakė beveik 800 tūkstančių eurų praradęs J.Vaščėga.

Turėjo kitą auką

O tuo metu, kai J.Šilgalis įtikinėjo panaikinti įkeitimą, sukčių porelė buvo nusižiūrėjusi naują auką.

Ja tapo žinomas Alytaus verslininkas, bendrovės „Iris“ akcininkas Romas Baziliauskas.

Šį savo klientą susitikti su J.Šilgaliu bankininkė Dalia Š. pradėjo įkalbinėti „Snoro“ banke, o tolesnės derybos tęsėsi ir po šio banko bankroto, kai jau finansininkė pradėjo dirbti banke „Swedbank“.

2012 metų pabaigoje R.Baziliauskas esą verslui plėsti iš viso per kelis kartus J.Šilgaliui buvo paskolinęs 3 milijonus litų.

Mokėjo prisijaukinti

Nors J.Šilgalis stengdavosi atsipjauti itin stambias riekes, nevengdavo skolintis ir smulkesnių sumų.

Vienas tokių nuo J.Šilgalio gražbylysčių nukentėjusių verslininkų – vilnietis Giedrius Orlinskas, praradęs apie 130 tūkstančių JAV dolerių.

Skirtingai nei kiti, šis verslininkas gerai pažinojo J.Šilgalį.

Per kelerius bendravimo metus jis buvo susidaręs įspūdį, kad tai turtingas, klestintis verslininkas.

J.Šilgalis ne tik buvo aprodęs savo prabangius namus, bet ir užsiminęs, kad valdo kelias įmones, kurių apyvarta – milijoninė.

„Aš jam retsykiais skolindavau nedideles pinigų sumas ir jis visada laiku grąžindavo“, – sakė G.Orlinskas.

Įkeitė areštuotas akcijas

Paprašęs paskolinti didesnę sumą J.Šilgalis pats pasiūlė galintis įkeisti jam priklausančias bendrovės Baltijos verslininkų namų akcijas.

Norėdamas įtikinti, kad tai sėkmingai veikianti bendrovė, pateikė jos metinį balansą, kuriame teigiama, jog jos turtas – beveik 4 milijonai litų.

Taip buvo sudaryta akcijų pardavimo su atpirkimo teise sutartis. Bet suėjus paskolos grąžinimo terminui paaiškėjo, kad esą įkeisdamas bendrovės akcijas J.Šilgalis paprasčiausiai apmulkino savo kreditorių, – jau tuo metu jos buvo areštuotos ir jokie sandoriai nebuvo galimi.

Paskolos – tik dėl akių?

Vilniaus ekonominei policijai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo paaiškėjo ir dar vieno nusikaltimo – neteisėto praturtėjimo – požymiai.

Tyrėjai nustatė, kad į jokio realaus verslo neturinčio J.Šilgalio sūnaus sąskaitas reguliariai buvo pervedamos didelės – 100–150 tūkstančių eurų – sumos.

Nustatyta ir tai, kad J.Šilgalis apmokėdavo savo sugyventinės ir galimos sukčiavimų bendrininkės Dalios Š. skolas bankams.

Savo ruožtu Dalia Š. didžiules sumas pagal turimus dokumentus skolindavo J.Šilgaliui, kuris jos naudai įkeisdavo turimą turtą. Įtariama, kad taip iš anksto buvo ruošiamasi apsisaugoti nuo kreditorių.

Tyrimas turėtų būti nutrauktas?

Romualdas Mikliušas

Advokatas

„Esu įsitikinęs, kad tarp mano ginamojo J.Šilgalio ir nukentėjusiais save vadinančių asmenų yra susiklostę ne baudžiamieji, o civiliniai teisiniai santykiai.

Tad pradėtas ikiteisminis tyrimas turėtų būti nutrauktas.

Manau, kad kreditorių pateikti faktai yra tendencingi. Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad buvo nutylėta apie mano kliento grąžintas didžiules pinigų sumas, kartu siekiant civilinius paskolinius santykius sąmoningai interpretuoti kaip nusikalstamus.

Šias mano nurodytas aplinkybes puikiai iliustruoja tas faktas, kad J.Šilgaliui nėra pareikšti įtarimai, jis apklaustas kaip liudytojas apie galimai padarytą savo nusikalstamą veiką.

Be to, pareiškėjai savo reikalavimus yra apgynę, prisiteisę civilinio proceso tvarka ir dabar dalyvauja kaip suinteresuoti asmenys civilinėje byloje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.