Iš užsienio – pagyros, iš savų – kaltinimai PROCESAS. Lietuvoje vykusį Europos krepšinio čempionatą visi jau užmiršo, bet jo rengėjai tebevarsto teismų duris

„Mūsų nelaimei, Panevėžys pasistatė areną“, – atsiduso buvęs Lietuvos krepšinio federacijos vadovas Vladas Garastas. Tai paskatino Europos krepšinio čempionatą surengti ir nedideliame mieste, tačiau ši idėja pavirto nesibaigiančiu teismo procesu.

V.Urbonas (kairėje) ir V.Garastas teismą bandė įtikinti, jog Europos krepšinio čempionatas atnešė ne žalos, o naudos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Urbonas (kairėje) ir V.Garastas teismą bandė įtikinti, jog Europos krepšinio čempionatas atnešė ne žalos, o naudos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2018, 7:20 PM, atnaujinta Apr 20, 2018, 7:30 PM

Lietuva buvo paskutinė valstybė, 2011 metais viena surengusi Europos krepšinio čempionatą.

Trys po to vykę Europos krepšinio čempionatai buvo rengiami keliose valstybėse, nes įgyvendinti daugybę Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reikalavimų – itin sudėtinga.

Tai Vilniaus apygardos teismui (VAT) vakar aiškino buvęs ilgametis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas 86 metų Vladas Garastas.

Reikalauja grąžinti pinigus

Tačiau 24 šalių rinktines Lietuvoje priėmę tuomečiai LKF vadovai padėkų sulaukė tik iš FIBA.

Lietuvos prokurorai ir teismai iki šiol tebeskaičiuoja šioms varžyboms išleistus pinigus. Jau beveik pabaigtą nagrinėti LKF bylą VAT vakar vėl atvertė iš naujo – kolegijoje pasikeitė viena teisėja.

Tuometis LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir keli Panevėžio savivaldybės atstovai teisme aiškinasi, ar šiam miestui ne per brangiai kainavo Europos krepšinio čempionatas.

Panevėžio savivaldybė čempionato rengėjams yra pareiškusi apie 700 tūkstančių eurų ieškinį – reikalaujama grąžinti visus šiam renginiui išleistus pinigus.

Abejonės, ar savivaldybei buvo verta leisti pinigus ir priimti garsias Europos krepšinio komandas, stebina tuometį LKF vadovą V.Garastą.

„Jeigu Panevėžio tarybos nariai tam būtų nepritarę, būtų žiūrėję į tuščią savo areną“, – prokurorui ir teisėjams aiškino V.Garastas.

Jo teigimu, neigiamas Panevėžio politikų atsakymas būtų sukėlęs daug sumaišties: „Šiame mieste buvo pastatyta 5 tūkstančių vietų arena, daugiau tokių neturėjome, todėl pasirinkimo nebuvo.“

V.Garastas prisiminė, jog artėjant Europos krepšinio čempionatui Lietuvoje buvo pastatytos keturios 5 tūkstančių vietų arenos – tuo iki šiol negali pasigirti kitos Europos šalys.

Netilpo tik lietuviai

Legendinis treneris atmetė priekaištus ir dėl sprendimo Panevėžyje rekonstruoti viešbutį „Romantic“. V.Garasto teigimu, tai buvo ne LKF ir Panevėžio politikų, bet FIBA atstovų pasirinkimas.

Pagal FIBA reikalavimus, nuo viešbučio iki varžybų vietos sportininkai negali važiuoti ilgiau nei 20 minučių. Viešbučio „Romantic“ vieta tam tiko, tačiau jį reikėjo gerokai išplėsti.

Tarptautinė krepšinio federacija reikalavo, kad viename viešbutyje tilptų visos šešios tame pačiame pogrupyje žaidžiančios komandos, o kiekvienai būtų skirta po 6 dviviečius, 5 vienviečius ir dar vieną papildomą kambarį.

„Penkios komandos jame tilpo, vadinasi, reikalavimus įgyvendinome“, – kalbėjo V.Garastas.

Į viešbutį netilpo tik Panevėžyje žaidusi Lietuvos rinktinė – krepšininkai gyveno netoliese esančioje turistų bazėje.

Vietoj baudos – pelnas

Byloje teigiama, kad privataus viešbučio rekonstrukcijai galėjo būti panaudotos lėšos, kurias Panevėžio savivaldybė skyrė čempionatui rengti, tačiau V.Garastas tikino, jog viešbutis buvo rekonstruojamas tik rėmėjų lėšomis.

„Valstybė čempionatui rengti skyrė 30 procentų lėšų, 70 procentų reikėjo surinkti iš rėmėjų, todėl aš pats važinėjau po Lietuvą ir jų ieškojau“, – sakė V.Garastas, kuriam teko dalyvauti ir Panevėžio tarybos posėdyje.

Tuometis LKF prezidentas teigė jokio spaudimo tarybos nariams nedaręs, tik nuvažiavęs sužinoti galutinio sprendimo rezultato: „Jei būtume atsisakę rengti čempionatą, mums būtų grėsusi milžiniška bauda, bet jis buvo surengtas ir Lietuvai atnešė tiek pat lėšų.“

Senaties nebelaukia

Apie Europos krepšinio čempionato naudą kalbėjo ir kitas žinomas sportininkas – triatlonininkas Vidmantas Urbonas, tuo metu dirbęs Panevėžio mero patarėju: „Vien tai, kad Lietuvos rinktinė žaidė Panevėžyje, buvo labai didelis pasiekimas. Visomis Panevėžyje teiktomis paslaugomis naudojosi ir kitos atvykusios komandos. Žinodami čempionato naudą miestui tam pritarė dauguma tarybos narių.“

Teismui bylą atvertus iš naujo į posėdį vėl atvyko prieš čempionatą rekonstruoto viešbučio savininkė Dalia Remeikaitė (buvusi Kuklierienė).

Anksčiau teikusi prašymą bylą nutraukti dėl senaties verslininkė persigalvojo: „Aš jaučiuosi apkaltinta neteisingai ir sieksiu išteisinimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.