Pareigūnų užčiuopta aukso afera turi gilias šaknis

Kelias dešimtis juvelyrikos parduotuvių turinti bendrovė galėjo nuslėpti  per pusantro milijono eurų. Tai nustačiusi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) šį mėnesį pareiškė įtarimus bendrovės „Tomas Gold“  vadovui ir buhalterei. 

 Parduotuvių tinklu „Tomas Gold“ susidomėjo finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. <br> lrytas.lt nuotr. 
 Parduotuvių tinklu „Tomas Gold“ susidomėjo finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. <br> lrytas.lt nuotr. 
 Parduotuvių tinklu „Tomas Gold“ susidomėjo finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. <br> lrytas.lt nuotr. 
 Parduotuvių tinklu „Tomas Gold“ susidomėjo finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai. <br> lrytas.lt nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 11:37 AM

Aiškėja, jog apie galimai nesąžiningą šių verslininkų veiklą Klaipėdos  pareigūnai žinojo jau keletą metų, tačiau vos pradėtą tyrimą nutraukė prokurorai.  

Pasitikėjo senu bičiuliu 

Ikiteisminį tyrimą dėl „Korno“ veiklos FNTT Klaipėdos valdyba buvo pradėjusi dar 2012 metais, gavusi bendrovės „Aukso centras“ skundą, kad  šios bendrovės Klaipėdos filialui vadovavęs Arūnas Jončas buvo įkūręs  savo bendrovę, kuri iš „Aukso centro“ nebrangiai pirko aukso gaminius, o  vėliau juos jau už didesnę kainą vėl parduodavo „Aukso centro“ Klaipėdos  filialui.  

Galimą aferą išsiaiškino patys „Aukso centro“ vadovai. Dar 1998 metais  įkurtas „Aukso centro“ Klaipėdos filialas turėjo savarankišką buhalteriją  ir įvairiuose miestuose steigė savo parduotuves. Šiam filialui vadovavo A.Jončas, o direktoriaus pavaduotoja buvo jo žmona Lina Jončienė. 

A.Jončas buvo senas „Aukso centro“ steigėjo ir vienintelio akcininko  Romano Lapuchino pažįstamas, todėl juo buvo visiškai pasitikima. Abu  verslininkai kartu vykdavo į užsienį pirkti aukso. 

Iškaba viena – parduotuvė kita 

R.Lapuchinas didžiuosiuose miestuose matė parduotuves su „Aukso centro“  iškaba, bet net neįtarė, kad jose galėjo būti prekiaujama bendrovės  „Kornas“ produkcija. Tai verslininkas per apklausą nurodė tyrėjams. 

Svetima produkcija „Aukso centro“ parduotuvėse buvo prekiaujama iki  2012 metų, kol tai išsiaiškino bendrovės direktoriumi tapęs Valdas  Bardauskas.

Paaiškėjo, jog „Aukso centro“ Klaipėdos filialui priklausė vienintelė  parduotuvė Kaune, kitose „Aukso centrui“ priklausančiose patalpose  veikė bendrovės „Kornas“ parduotuvės. 

Tai paaiškėjus, A.Jončas buvo atleistas, o 2013 metais jam buvo pateikti įtarimai dėl „Aukso centro“ Klaipėdos filialo turto iššvaistymo ir  aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Turtą išpardavė pusvelčiui     

 Buvo teigiama, jog bendrovei „Kornas“ jis pigiau nei savikaina pardavė  ne tik „Aukso centro“ Klaipėdos filialo prekes, įrangą, bet ir  automobilius. 

Automobilis „Volkswagen Touareg“ buvo parduotas A.Jončo žmonai, o automobilis „Volkswagen Caddy“ – bendrovei „Kornas“. 

Pats A.Jončas kaltę neigė ir tikino, jog mažesne už savikaina kaina  parduodavo tik sulūžusius, apgadintus arba nebemadingus aukso gaminius.  Jo teigimu, abu parduoti automobiliai buvo po avarijų, todėl jų vertė  buvo smarkiai nukritusi.  

Bendrovė pakeitė pavadinimą 

Klaipėdos apygardos prokuratūra nusprendė, jog „Aukso centro“ Klaipėdos  filialo turto pardavimas – ne nusikaltimas ir 2015 metų birželį  ikiteisminį tyrimą nutraukė. „Aukso centrui“ buvo pasiūlyta žalos  atlyginimo iš A.Jončo išsireikalauti civiline tvarka. 

Dar iki nutraukiant ikiteisminį tyrimą „Aukso centro“ ieškinį dėl  iššvaistyto turto ir prekės ženklo pasisavinimo pradėjo nagrinėti  Vilniaus apygardos teismas (VAT), kuris nusprendė laikinai areštuoti Jončų ir bendrovės „Kornas“ turtą. 

Praėjus devynioms dienoms po tokio teismo sprendimo, bendrovė „Kornas“  išnyko. 

Tuo pačiu adresu Klaipėdoje buvo įsteigta bendrovė „Tomas Gold“. Jai  liko vadovauti A.Jončas, nepasikeitė net bendrovės interneto tinklapio  adresas.  

Įtarimų sulaukė antrą kartą 

Šiais metais „Tomas Gold“ atsidūrė FNTT pareigūnų akiratyje. Pareigūnai turi įtarimų, kad bendrovė teikė neteisingus duomenis apie pajamas,  apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, o atlyginimus mokėjo vokeliuose. 

Teigiama, jog šimtus tūkstančių eurų iš neapskaitytų lėšų galėjo pasisavinti bendrovės vadovas A.Jončas. Įtarimai lėšų pasisavinimu bei  apgaulingu apskaitos tvarkymu pareikšti ne tik jam, bet ir bendrovės  buhalterei.

Teismas laikinai apribojo nuosavybės teises į jiems priklausantį daugiau kaip 350 tūkst. eurų vertės turtą, o patiems įtariamiesiems skirtas  rašytinis pasižadėjimas neišvykti. 

Galėjo nuslėpti milijonus 

„Tai sudėtingas ir didelės apimties ikiteisminis tyrimas, kuriame  bendrovė, turėjusi platų juvelyrinių dirbinių prekybos tinklą visoje  Lietuvoje, galėjo gauti milijoninių šešėlinių pajamų. Preliminariai  skaičiuojama, kad slepiant pajamas į valstybės biudžetą galėjo būti nesumokėta apie 800 tūkst. eurų mokesčių“, – teigė FNTT Klaipėdos  apygardos valdybos viršininkas Dainius Rimkus.

FNTT Klaipėdos apygardos valdybos tyrėjai nustatė, kad „Tomas Gold“,  pardavusi juvelyrinius dirbinius, ne visus juos įtraukdavo į  buhalterinę apskaitą. 

Pareigūnų duomenimis, pirkėjams juvelyrinių papuošalų siūlyta įsigyti  pigiau, jei buvo atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Įtariama, kad šios lėšos nebuvo įtraukiamos į bendrovės oficialią apskaitą. 

Pelnas augo per šventes 

FNTT duomenimis, daugiau nei 30 prekybos vietų turinti bendrovė per mėnesį galėjo gauti apie 30 tūkst. eurų šešėlinių pinigų. O prieš  Kalėdas, Naujuosius Metus ir Valentino dieną neapskaitytų lėšų suma  pasiekdavo 100 tūkst. eurų. 

Tyrimą atlikusiems FNTT pareigūnams kilo įtarimų, kad dalis neapskaitytų pajamų galėjo būti skiriama bendrovės darbuotojų atlyginimams vokeliuose.  Skaičiuojama, kad beveik visos 90 juvelyrinių dirbinių pardavėjų  papildomai per mėnesį dar gaudavo 100–300 eurų neoficialių priemokų. 

Likusią nedeklaruotą pinigų dalį, įtariama, galėjo pasisavinti bendrovės  vadovas. 

Tirdami šešėlinę prekybą juvelyriniais dirbiniais, FNTT pareigūnai kartu su Klaipėdos policija atliko per 50 kratų pas bendrovės vadovus bei  prekybos vietose. 

Per jas rasta duomenų, patvirtinančių įtarimus apie neapskaitytas  bendrovės pajamas bei pardavėjoms mokėtą neoficialų atlyginimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.