Klaipėdą šiurpinusios grupuotės paslaptis atskleisti padėjo jos narė

Klaipėdos organizuotos grupuotės, meistriškai vogusios automobilius ir juos pardavinėjusios, veikla sugulė į 100 tomų bylą. Ji netrukus turėtų būti atversta teisme.

Gaują demaskavę kriminalistai aptiko meistriškai pagamintų klastočių, kurios padėdavo parduoti vogtas mašinas.
Gaują demaskavę kriminalistai aptiko meistriškai pagamintų klastočių, kurios padėdavo parduoti vogtas mašinas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 8:51 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 8:53 PM

Devyni asmenys įtariami įvykdę daugiau kaip 200 nusikaltimų, bus išklausyta dvidešimt nukentėjusiųjų, dalies jų civiliniai ieškiniai siekia 30 tūkst. eurų. Apribota kaltinamųjų teisė į 45 tūkst. eurų turtą.

Organizuota grupuotė kaltinama pavogusi 13 automobilių. Dar 34 mašinas pasikėsinta pavogti. Gaujos narius labiausiai viliodavo „Toyota Prius“, „Honda CR-V“, „Toyota Corolla Verso“, BMW, „Audi A6“.

Dauguma pavogtų automobilių buvo surasti ir grąžinti savininkams, kai kurie jau buvo parduoti užsienyje arba parduoti dalimis.

Dokumentus pavogdavo

Beveik dvejus metus trukusį itin sudėtingą ikiteisminį tyrimą atliko Klaipėdos kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba ir Klaipėdos apylinkės prokuratūra.

Transporto priemonės buvo vagiamos Klaipėdos apskrityje ir Tauragėje.

Nusikalstamos grupuotės nariai veikė labai išradingai ir profesionaliai pagal gerai suplanuotą schemą, aiškiai pasiskirstę vaidmenimis.

„Tyrimo metu nustatyta, kad iš pradžių užsienio valstybėse buvo neteisėtai įgyjami tikri automobilių nuosavybės dokumentai – dalis įgyjama pagal skelbimus „eBay“, kiti dokumentai tiesiog pavagiami iš savininkų kišenių. Pagal juos Lietuvoje pagaminami valstybiniai numeriai, lipdukai.

Tada kiti pagal tuos dokumentus surasdavo Lietuvoje panašius, net tokio pat modelio ir spalvos automobilius su gamyklos signalizacija.

Dar kiti juos pavogdavo, o dvi merginos nuvairuodavo į sutartą vietą – moteris prie vairo mažiau užkliūdavo automobilių vagystes tiriantiems pareigūnams“, – pasakojo Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos vyriausioji tyrėja Natalija Puškar.

Tuomet būdavo pasitelkiami auksarankiai, kurie perkaldavo numerius. Automobilių atpažinimo numeriai būdavo suklastojami taip meistriškai, kad jokių abejonių nekildavo nei naujam savininkui, nei „Regitrai“.

Rasta įvairios įrangos

Dalis automobilių keliaudavo į Plungės rajoną. Čia jie būdavo išardomi dalimis ir parduodami pasitelkus elektroninę pardavimų platformą „eBay“.

Per kratas rasta automobiliams atrakinti ir užvesti skirtos specialios įrangos.

Pavyko nustatyti dvi vietas, kuriose buvo laikomos pavogtų ir išardytų mašinų detalės. Dalis jų paruošta parduoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Pavogtas mašinas atgavę savininkai džiūgauja, tačiau laimingi – ne visi.

„Pagal Lietuvos įstatymus, asmenys, kurie nežinodami įsigijo vogtą daiktą, pripažįstami sąžiningais įgijėjais.

Tačiau yra aiškiai nustatyta, kad pavogta ir surasta transporto priemonė grąžinama pirmajam jos savininkui.

Antrajam įstatymas suteikia galimybę reikalauti žalos atlyginimo iš kaltininko. Jis prarado sumokėtus pinigus ir neteko mašinos.

Yra aptikta ir areštuota įtariamųjų turto, taigi lieka tikimybė, kad nukentėjusiems asmenims bus atlyginta“, – sakė Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokuroras Kazys Grigaitis.

Pareigūnų teigimu, viskas truko taip ilgai ne tik dėl didžiulio tyrimo. Teko atlikti daugybę specialių tyrimų, apžiūrų, susirašinėti su užsienio valstybių tesisėsaugos institucijomis.

Iš pagrindinės bylos į atskirus išskirti keturi tyrimai. Vienas jų išskirtas nesulaukus atsakymų iš Ispanijos ir Didžiosios Britanijos teisėsaugos institucijų dėl dokumentų pagrobimo, jų panaudojimo ir automobilio identifikavimo numerių klastojimo.

Teistas ir užsienyje

Nuo baudžiamosios atsakomybės dėl vienuolikos nusikalstamų veikų atleista 24 metų tauragiškė, kuri padėjo atskleisti organizuotos grupės nusikaltimus.

Į teisiamųjų suolą sės keturi organizuotos grupės nariai: 24, 40 ir 41 metų klaipėdiečiai ir 32 metų moteris, pastaruoju metu deklaravusi gyvenamąją vietą Vilniaus rajone. Vienas įtariamasis Lietuvoje ir užsienyje jau yra teistas šešis kartus.

Už didelės vertės svetimo turto vagystę organizuotoje grupėje gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.