Gimdyves Kaune skriaudę medikai išteisinti dėl sukčiavimo

Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį dviems sukčiavimu kaltinamiems miesto medikams. Pacientų apgaudinėjimu kaltintas Prano Mažylio gimdymo namų gydytojas 50 metų Virgilijus Dimša ir jo kolegė 48 metų Jelena Čiučiulkienė visiškai išteisinti. 

J.Čiučiulkienei ir V.Dimšai teko teisme aiškintis dėl paimtų pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Čiučiulkienei ir V.Dimšai teko teisme aiškintis dėl paimtų pinigų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 1:44 PM

Motyvuodamas nuosprendį teismas pareiškė neįžvelgęs tęstinės medikų veiklos požymių, todėl kiekvienu atskiru atveju gautų pinigų suma neužtraukia baudžiamosios atsakomybės. Medikams galima skirti tik administracinę nuobaudą. 

Gydytojai anesteziologai prieš teismą stojo gavus pacienčių ir jų vyrų skundų dėl neteisėto pinigų ėmimo už skausmo malšinimo procedūras gimdymo metu.

Nukentėjusiųjų tvirtinimu, jiems buvo įžūliai meluojama, jog epidūrinės nejautros paslauga yra mokama. 

Prokuratūros duomenimis, nuo medikų nukentėjo keturios šeimos, davusios po 80 eurų. Pinigai tris kartus buvo paimti iš gimdyvių vyrų, vieną kartą – iš pačios gimdyvės. 

Sužinoję, kad nuskausminimą apmoka Valstybinė ligonių kasa, žmonės kreipėsi į teisėsaugą. Pasak jų, medikai žadėjo duoti čekius, bet vėliau žodžio nesilaikydavo. 
 
Iš pradžių įtarimai kyšininkavimu buvo pareikšti keturiems gimdymo namų medikams, tačiau vėliau įtarimai buvo perkvalifikuoti į sukčiavimą. Du medikai jau anksčiau išvengė baudžiamosios atsakomybės, nes dėl sukčiavimo galima teisti tik tuomet, kai pinigų suma viršija 114 eurų. 
 
Jų kišenės pacienčių sąskaita papilnėjo mažesnėmis sumomis, todėl jiems buvo iškeltos administracinės bylos dėl smulkaus sukčiavimo.

Tyrėjų žiniomis, V.Dimša ir J.Čiučiulkienė paėmė po 160 eurų, todėl jų atžvilgiu sukčiavimo byla nebuvo nutraukta. Medikai savo kaltę neigė. 
 
Visi į skandalą įklimpę medikai iki šiol dirba Prano Mažylio gimdymo namuose. Viena gimdyvių dar ikiteisminio tyrimo metu atskleidė šokiruojantį kai kurių personalo atstovų elgesį. 
 
„Maniau, kad pagimdysiu lengvai, tačiau nuo skausmo net prarasdavau sąmonę. Gydytojas paskyrė epidūrinę nejautrą. Po gimdymo man buvo pasakyta, jog turėsiu sumokėti 80 eurų. Gimus vaikeliui su vyru buvome apimti euforijos – davėme pinigus anesteziologei, bet čekio negavome. Ši suma mūsų šeimai yra labai didelė. Už ką mes mokame sveikatos draudimo ir kitus mokesčius?“ – piktinosi kaunietė Neringa. 
 
Moteris teigė mokėjusi P.Mažylio gimdymo namuose dar tris neoficialius mokesčius: dukart po 40 eurų ir vieną kartą – 20 eurų. 
 
„Buvo nurodyta, kad tai mokesčiai už kraujo, šlapimo pasėlio ir kitus tyrimus, tačiau jokio kvito negaudavau. Pinigus mokėjau vienai medicinos seserų jos kabinete. Kai ji atidarė stalčių, ten buvo matyti krūvos banknotų“, – pasakojo Neringa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.