Sukčiai užbūrė parapijos buhalterę

Bankininkais apsimetę telefoniniai sukčiai sugebėjo taip apsukti vienai Panevėžio parapijos finansininkei galvą, kad ji pervedė į svetimą sąskaitą 400 eurų. Nereikėjo nei prisijungimo kodų, nei slaptažodžių.

Šios Panevėžio rajono bažnyčios buhalterė guodėsi bent tuo, kad sukčiams pervedė ne parapijiečių suaukotus pinigus.<br>D.Krasausko nuotr.
Šios Panevėžio rajono bažnyčios buhalterė guodėsi bent tuo, kad sukčiams pervedė ne parapijiečių suaukotus pinigus.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-28 08:26, atnaujinta 2018-07-28 09:15

„Visą valandą kalbėjo, kol apsuko galvą. Labai įtaigiai viską dėstė ir patikėjau, kad bendrauju su bankininkais“, – apmaudą liejo vienos Panevėžio rajono parapijos buhalterė.

Buhalterė džiaugėsi bent tuo, kad banko sąskaitoje buvo laikomos tiktai komunaliniams mokesčiams skirtos lėšos, o parapijiečių suaukoti pinigai saugomi kitur.

Negailėjo gerų patarimų

Moteris apgaviko skambučio sulaukė praėjusį sekmadienį. Baigiantis 20 valandai paskambinęs vyras prisistatė sąskaitų apsaugos darbuotoju, o tada pareiškė, kad parapijos sąskaitoje dedasi negeri dalykai.

Esą buvo bandyta atlikti įtartiną mokėjimą.

Skambintojas iškart nuramino, kad nėra ko jaudintis: pinigai liko sąskaitoje.

Norint pervesti pinigus reikalingas patvirtinimas kodais ir slaptažodžiais.

Esą kadangi kelis kartus buvo prisijungta prie sąskaitos ir neteisingai bandyta pervesti pinigus, „bankininkams“ kilę abejonių, ar tai ne apgavikų darbas.

Toliau jis buhalterę klausinėjo, ar pastaruoju metu ji nebuvo prisijungusi prie elektroninės bankininkystės, ar nepervedė pinigų. Išgirdęs, kad moteris nebandė prie bankinės sistemos jungtis mobiliąja programėle per telefoną, skambinusysis aiškiai nudžiugo.

Ši žinia buvo paranki sukčiams. Po to vyras išsiklausinėjo, ar moteris turi kodų kortelę, ar naudojasi mobiliuoju parašu.

Pokalbio metu „bankininkas“ žinovo tonu nurodė, kad saugiausia naudoti kodų generatorių, ir netgi pasiūlė moteriai jį įsigyti banke.

Prisijungimo kodų neprašė

Užliūliavęs finansininkės budrumą sukčius paprašė jos kompiuteriu prisijungti prie elektroninės bankininkystės. Jis tik dar išklausinėjo, koks likutis sąskaitoje, ar tikrai pinigai nebuvo nuskaityti.

Šįkart apgavikas veikė neįprastai: jis net neprašė aukos padiktuoti nei kodų, nei prisijungimo slaptažodžių.

„Paklausė, ar pažįstu žmogų, į kurio sąskaitą buvo bandyta pervesti pinigus. Nei vardas, nei pavardė man nebuvo girdėti“, – teigė moteris.

Supratęs, kad auka užkibo ant kabliuko, skambintojas paprašė tam vyriškiui pervesti pinigus. Esą taip bus išsiaiškinta, ar tokia sąskaita išties egzistuoja.

„Aš buvau patikinta, jog tai visiškai saugu ir tie pinigai nebus nuskaičiuoti“, – apgailestavo moteris.

Padėkojo už pagalbą

Skambintojas padiktavo vyriškio sąskaitos numerį, pasakė jo vardą ir pavardę. Į pervedimo laukelį, kur nurodoma mokėjimo paskirtis, bankininkas liepė įrašyti, kad apmokama už prekes.

Vėliau moteris stebėjosi, kad tai nesukėlė jai jokio įtarimo, ji buvo lyg užburta.

Nurodymus vykdė paklusniai

Suvedusi reikiamus duomenis moteris patvirtino apmokėjimą. Vos tiktai ji paspaudė mygtuką, iš sąskaitos buvo išsiųsta 390 eurų. Pamačiusi, kad sąskaitoje pinigų nebeliko, moteris sunerimo, tačiau „bankininkas“ ją nuramino. Jis suokė, kad pinigai nebus nuskaityti ir kitą dieną vėl atsidurs sąskaitoje.

Padėkojęs už pagalbą skambintojas pasiūlė kitą dieną atvykti į banką pasikeisti kodų kortelę į kodų generatorių.

Nelaimėlė teigė, kad apgavikas kalbėjo įtikinamai. Pokalbio pradžioje jis pranešė, kad šis pokalbis įrašomas, o atsisveikindamas nepamiršo padėkoti, jog moteris naudojasi banko paslaugomis.

Ketina tartis su kunigu

Kitą dieną moteris banke išgirdo, kad pakliuvo į sukčių spąstus. Bankininkai niekuo jai padėti nebegalėjo.

Nukentėjusioji dar bandė skambinti tariamam bankininkui, bet telefonas buvo išjungtas.

Moteris dar neapsisprendė, ar prarastus pinigus grąžins iš savo kišenės. Ji dėl to tarsis su kunigu.

Dėl sukčiavimo policija pradėjo tyrimą.

Bistrampolio dvarui pridarė bėdos

Prieš metus nusikaltėlių taikiniu buvo tapęs žinomas Bistrampolio dvaro įkūrėjas kunigas Rimantas Gudelis.

Tuo metu Lenkijoje buvusiam R.Gudeliui tariamo tyrėjo skambutis įtarimų nesukėlė. Kai kurių detalių iš bylos pažėręs pašnekovas pasidžiaugė, kad pavyko nustatyti įtariamuosius.

Tuomet skambintojas patarė kunigui pakeisti elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Kadangi R.Gudelis buvo Lenkijoje, jis patarė pareigūnui paskambinti buhalterei.

Policijos tyrėjais apsimetę sukčiai susuko galvą ne tik kunigui, bet ir buhalterei. Kalbėdami su ja apgavikai vis tvirtino, kad moteris padeda tyrimui.

Pokalbis su buhaltere tęsėsi beveik dvi valandas. Per tą laiką nusikaltėliai neleido moteriai pasitraukti nuo telefono.

Jie vis apgailestavo, kad nepavyksta prisijungti prie banko sąskaitos, ir prašė buhalterės iš prisijungimo generatoriaus padiktuoti vis kitus naujus kodus.

Iš Bistrampolio dvaro banko sąskaitos nusikaltėliams pavyko pavogti 4 tūkst. eurų.

Pinigai buvo pervesti į bedarbio sąskaitą, tačiau jų išgryninti apgavikai nespėjo. Pinigus pavyko atgauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.