Už grotų daug triukšmo: permainos ar tik vajus?

Nors Pravieniškių pataisos namai pastaruoju metu atsidūrė po didinamuoju stiklu, čia toliau liejasi alkoholis, kaliniai naudojasi internetu, telefonais, vartoja narkotikus. Ar vakar surengta dar viena parodomoji akcija pakeis šią situaciją?

Vakar Pravieniškių pataisos namuose buvo surengtos masinės kratos. Kaliniai ir jų daiktai buvo tikrinami lauke.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakar Pravieniškių pataisos namuose buvo surengtos masinės kratos. Kaliniai ir jų daiktai buvo tikrinami lauke.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ieškoti kalinių slaptaviečių Pravieniškių pataisos namuose pareigūnams padėjo ir tarnybiniai šunys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ieškoti kalinių slaptaviečių Pravieniškių pataisos namuose pareigūnams padėjo ir tarnybiniai šunys.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Teisingumo ministras E.Jankevičius vakar žadėjo įvesti tvarką už grotų.
Teisingumo ministras E.Jankevičius vakar žadėjo įvesti tvarką už grotų.
Taip atrodo patalpa, kurioje gyvena vadinamieji Pravieniškių pataisos namų autoritetai.
Taip atrodo patalpa, kurioje gyvena vadinamieji Pravieniškių pataisos namų autoritetai.
Pasvėrus nuteistųjų daiktus paaiškėjo, kad dauguma jų viršija leidžiamus trisdešimt kilogramų.
Pasvėrus nuteistųjų daiktus paaiškėjo, kad dauguma jų viršija leidžiamus trisdešimt kilogramų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-08-10 06:10, atnaujinta 2018-08-10 08:55

55 litrai raugo, litras alkoholio, 8 telefonai, SIM kortelės, laisvų rankų įranga. Toks vakarykštės kratos, kurią Pravieniškių pataisos namuose atliko jungtinės šalies įkalinimo įstaigų ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų pajėgos, rezultatas.

Vakar į Pravieniškes atvykęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius žadėjo permainų, pateikė konkrečių veiksmų planą, tačiau dar nežinia, ar pavyks nugalėti daugelį metų įkalinimo įstaigose kerojančią kalinių savivalę, smurtą, patyčias.

Apie tai liudija naujausias reidas Pravieniškių pataisos namų 2-ajame sektoriuje, kur tarp beveik tūkstančio kalinių gyvena daugiau nei 100 vadinamosios „bachūrų“ kastos atstovų.

Piktinasi net kaliniai

Prasidėjus kratoms žurnalistus pasitiko vienas nuteistųjų, dirbantis 2-ajame sektoriuje.

Vyras neslėpė, jog už grotų egzistuoja kalinių kastos: „Mūsų beveik 10 kartų daugiau, bet „bachūrų“ nesutvarkoma. Juos reikia atskirti – tik tada bus tvarka.“

Pasirodžius pareigūnams kalėjimo autoritetų daiktai gulė ant svarstyklių – pagal nustatytą tvarką jie negali viršyti 30 kilogramų.

Bet šios kastos atstovų manta svėrė gerokai daugiau – atsakingi kalėjimo darbuotojai to iki kratos nesugebėjo sukontroliuoti.

Talkino ir keturkojai

„Bachūrų“ daiktai vakar buvo sveriami kalėjimo kieme, o jų patalpose tuo metu vyko kratos.

Pareigūnai krėtė daiktus, maistą, patalynę pasitelkę kinologus su tarnybiniais šunimis – keturkojai padėjo aptikti slaptavietes.

Apsilankyta ir kameroje, kurioje anksčiau gyveno ir garsus Kauno Agurkinių gaujos narys, prieš keletą metų Kaune nušautas muzikos grupės „Naujos pupytės“ atlikėjos Vitos Jakutienės meilužis Deimantas Bugavičius.

Žudikų auka kaunietis tapo išėjęs į laisvę.

Ši patalpa yra patrauklesnė už daugelio kitų kalinių – gražesnės sienos, geresni baldai, yra naujos užuolaidos, paveikslų, tarp jų vienas erotinis.

„Telefonai dažniausiai permetami per pataisos namų sieną, bet tikrai nesakau, kad jų neįneša ir pareigūnai. Yra ir tokių atvejų“, – prisipažino laikinasis Pravieniškių pataisos namų direktorius Dainius Sušinskas.

Ar padės nauji žingsniai?

Pravieniškių pataisos namuose apsilankęs teisingumo ministras E.Jankevičius pristatė įkalinimo įstaigų laukiančias naujoves.

Nuo šios dienos operatyviai veiks Viešojo saugumo tarnybos (VST) būriai, kurie padės palaikyti tvarką Pravieniškėse ir kitose įkalinimo įstaigose.

Pavyzdžiui, Pravieniškių, Alytaus ir Marijampolės pataisos namuose nuolat budės po aštuonis VST pareigūnus, o savaitgaliais jų skaičius padvigubės.

Agresyvūs, prie aukštesnės kastos save priskiriantys kaliniai bus perkeliami į kitas kameras Pravieniškėse arba iškeliami į kitas įkalinimo įstaigas.

Svarbiausias tikslas – išskaidyti „bachūrus“, kad jie negalėtų įvesti savo tvarkos.

Pravieniškių pataisos namuose perkėlimai prasidės jau kitą savaitę – dalis kalinių bus įkurdinta mažesnėse kamerose. Jose iš viso yra 360 vietų.

Taip pat bus stiprinama kriminalinė žvalgyba, planuojama mažinti įkalinimo įstaigų administracijos darbuotojų skaičių, didinti pareigūnų pajėgas.

Postas smarkiai sudrebėjo

Pasklidus informacijai apie chaosą už grotų, dar liepą smarkiai ėmė klibėti D.Sušinsko, kitų įkalinimo įstaigų vadovų kėdės.

Pavyzdžiui, D.Sušinskas skelbė, kad liepos pabaigoje pavyko užkardyti Pravieniškių kolonijoje planuotą „Jūros šventę“, kurios metu žeminami kaliniai, tačiau Teisingumo ministerija gavo jo žodžius paneigiantį vaizdo įrašą.

E.Jankevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad pasitvirtinus įrašo autentiškumui atsakingi pareigūnai bus atleisti: „Tada išaiškėtų, kad D.Sušinsko žodžiai yra akivaizdus melavimas į akis valstybei ir visuomenei.“

Pravieniškių kalėjimas nuolatos linksniuojamas dėl „bachūrų“ siautėjimo – faktiškai jie valdo šią įstaigą, gauna draudžiamų daiktų, smurtauja prieš silpnesnius kalinius, o kai kurie pareigūnai, turintys palaikyti tvarką, jiems pataikauja ir net tarnauja.

Ramybė – tik laikina?

Į Alytaus pataisos namus iš kitų įkalinimo įstaigų buvo perkelta 20 vadinamųjų „bachūrų“. Visi jie į šiuos pataisos namus atvežti praėjusį penktadienį ir paskirstyti į skirtingus sektorius.

Daugiausia nuteistųjų apgyvendinta pataisos būryje, du – su nuskriaustaisiais, vadinamaisiais „gaidžiais“.

Naujokai kol kas mažai bendrauja su kolonijos senbuviais, dar tik žvalgosi, todėl didesnių problemų nei kitiems nuteistiesiems, nei pataisos namų administracijai nekelia.

Tačiau baiminamasi, kad jiems apšilus kojas situacija pasikeis.

„Tikrai dar bus visko“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė vienas Alytaus pataisos namų darbuotojas.

Kaliniai transliavo filmą

Tačiau netvarka akis bado ir kitose įkalinimo įstaigose – pavyzdžiui, daugelį metų nesugebama sutramdyti iš kalėjimų aukoms skambinančių telefoninių sukčių.

Kaliniai naudojasi telefonais, internetu, gauna alkoholio, narkotikų ir kitų uždraustų vaisių, pradedami ikiteisminiai tyrimai dėl tarpusavio smurto atvejų.

Įžūlumo viršūnė buvo pasiekta birželio vidury Kybartų pataisos namuose, kai kaliniai kameroje girtaudami gyrėsi, kaip jiems viskas leidžiama, ir visa tai tiesiogiai transliavo socialiniuose tinkluose.

Po šio skandalo posto neteko laikinasis Kybartų pataisos namų direktorius Rimantas Zaikauskas.

Dėl Kybartų pataisos namuose transliuoto filmo dar nebaigtas tarnybinis patikrinimas.

Iš darbo gali būti atleisti ar švelnesnių nuobaudų gauti devyni tą dieną budėję pareigūnai.

Jiems gresia ir baudžiamoji atsakomybė.

Jau patikrinti tūkstančiai žmonių

Simona Banėnienė

Kalėjimų departamento atstovė

„Po įvykių Kybartų pataisos namuose Kalėjimų departamentas ėmėsi viešo ir neviešo pobūdžio priemonių visose įkalinimo įstaigose, todėl specialūs jungtiniai pataisos pareigūnų būriai kas savaitę vykdė šimtus kratų ir tikrino tūkstančius žmonių, taip pat įeinančius į įkalinimo įstaigas ir iš jų išeinančius.

Vidutiniškai per savaitę visose pataisos įstaigose buvo randama apie 60 litrų alkoholio raugo ir alkoholio, per 100 mobiliojo ryšio telefonų ir SIM kortelių.

Pastebima, kad priemonės duoda rezultatų – jaučiamas mobiliųjų telefonų poreikis, dėl ko kyla nuteistųjų nepasitenkinimas, grasinimas skundais.

Netikėtų patikrinimų, kratų daugėja: vien tik per pirmąją savaitę po įvykių Kybartų pataisos namuose jų teritorijoje buvo atliktos 59 patalpų kratos ir apžiūros, 159 nuteistųjų asmens kratos, 35 papildomi patikrinimai, ar asmenys nevartojo alkoholio, psichotropinių medžiagų. Rasti 8 mobiliojo ryšio telefonai, 32 litrai alkoholio raugo.

Kitą savaitę Kybartuose buvo atliktos 74 kratos, patikrinta 139 asmenys. Rasta 30 litrų alkoholinio raugo, 2 mobiliojo ryšio telefonai.

Raugą nuteistieji slėpė prausyklos ventiliacinėse angose, skalbyklų, virtuvėlių patalpose. Mobilieji telefonai slepiami slėptuvėse po grindimis, šaldytuvuose, šalia šiukšlių dėžių.

Laisvės atėmimo vietų įstaigų veiksmai siekiant užtikrinti griežtesnę nuteistųjų elgesio kontrolę yra analizuojami, informacijos apimtis didelė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.