Iš vaikų darželio — į kalėjimo kamerą?

Vaiko apnuodijimu psichotropiniais vaistais kaltinama Kauno pedagogė 53 metų Jelena Grabnickienė po prokurorės kalbos teisme atrodė priblokšta. Buvusią darželio darbuotoją pasiūlyta įkalinti.

Buvusiai Kauno darželio „Bitutė“ darbuotojai J.Grabnickienei gresia kalėjimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvusiai Kauno darželio „Bitutė“ darbuotojai J.Grabnickienei gresia kalėjimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 6:45 AM

Treji metai pataisos namuose ir draudimas dvejus metus dirbti su vaikais.

Tokią bausmę J.Grabnickienei vakar Kauno apylinkės teisme pasiūlė prokurorė Renata Oželienė, parašiusi net 87 lapų kaltinamąjį aktą.

Buvusi Kauno darželio „Bitutė“ auklėtojos padėjėja J.Grabnickienė ir jos advokatė Eglė Dargvainė neslėpė, jog tokia prokurorės pasiūlyta bausmė buvo netikėta, – kaltinamoji vylėsi, kad jai negrės realus laisvės atėmimas.

Nors surinka nemažai įrodymų, pedagogė savo kaltės nepripažįsta.

Smarkiai apsinuodijęs 2 metų berniukas iš darželio buvo atvežtas į klinikas ir ten gaivintas beveik parą. Mažylio motinai Leonorai B. medikai pareiškė, kad jis galėjo ir nenubusti.

Byloje buvo aptikta nemažai ekspertizių, per kratą darželyje J.Grabnickienės rankinėje buvo aptikta tos pačios grupės psichotropinių vaistų, kokių rasta vaiko organizme.

Paaiškėjo, kad vaiko artimieji psichotropinių vaistų nevartoja, todėl žvilgsniai buvo nukreipti į „Bitutės“ darbuotojus.

Auklėtojos padėjėja J.Grabnickienė patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl lenkimo mažametį vartoti psichotropines medžiagas ir jo sveikatos sutrikdymo.

Į pareigūnų akiratį buvo patekusios dar dvi „Bitutės“ auklėtojos, bet įtarimai joms nepareikšti.

Visoms trims pedagogėms buvo pasiūlyta pasitikrinti vadinamuoju melo detektoriumi, tačiau jos atsisakė.

Kilus skandalui J.Grabnickienė neteko darbo darželyje, tačiau teisme ją palaikė buvę kolegos ir kaltę dėl nelaimės vertė berniuko šeimai.

Tačiau Leonora B. kategoriškai paneigė, kad sūnus namuose buvo girdomas vaistais.

Iškilus į viešumą šio berniuko apsinuodijimo istorijai atsiliepė dar viena moteris – jos guvaus būdo duktė kartą iš „Bitutės“ grįžo mieguista ir vangi, sunkiai reagavo į aplinką.

Motina įtarė, kad mergaitei buvo duodama vaistų, tačiau įrodyti to nepavyko. Vaikas buvo perkeltas į kitą darželio grupę, po to bėdų dėl jo būklės neiškilo, o moteris į teisėsaugą nesikreipė.

Vaikas tapo neatpažįstamas

Skandalas įsiplieskė 2016 metų spalio 26 dieną. Leonora B. sūnų į „Bitutę“ (nuotr.) atvedė 9 valandą, o atvyko pasiimti jo apie 15 valandą.

Anksčiau motina išsiveždavo vaiką apie vidurdienį, bet tą dieną pirmą kartą paliko ilgiau, kad vaikas darželyje po pietų galėtų pamiegoti.

Atvykus motinai berniukas, kuris visuomet atrodydavo guvus ir linksmas, buvo pasikeitęs – tapo vangus, nereagavo į motinos žodžius, nerodė jokių emocijų.

Vaikas pats netgi nepajėgė mašinoje atsisėsti į kėdutę. Jis atrodė smarkiai apsvaigęs, vos pastovėjo ant kojų.

Mažylis buvo skubiai nuvežtas į Kauno klinikas. Ten berniuką po ilgų mėginimų pavyko atgaivinti. Pasveikęs jis buvo perkeltas į kitą darželį.

„Tai yra stiprūs receptiniai raminamieji medikamentai. Tokių cirkų, kurie galbūt krečiami darželyje, per savo ilgametę praktiką dar nebuvau matęs. Tai sveiku protu nesuvokiama“, – tuomet piktinosi Kauno klinikų Vaikų klinikos, į kurią buvo atvežtas berniukas, vadovas Rimantas Kėvalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.