Prokuroro logika: jie – sukčiai, bet geradariai

Sukčiavo Lietuvos labui. Dar neregėtą kaltinimą teisme išgirdo 2011 metų Europos krepšinio čempionato rengėjai. Prokuroras juos pasiūlė palikti laisvėje, nes iš tokio nusikaltimo nė vienas negavo asmeninės naudos.

Buvusį LKF atsakingąjį sekretorių M.Balčiūną (kairėje) ir buvusį Panevėžio merą V.Satkevičių vakar teisme prokuroras pasiūlė įkalinti lygtinai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvusį LKF atsakingąjį sekretorių M.Balčiūną (kairėje) ir buvusį Panevėžio merą V.Satkevičių vakar teisme prokuroras pasiūlė įkalinti lygtinai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 6:44 AM

„Per tiek metų būtume baigę universitetą ir įstoję į magistrantūrą“, – juokavo jau penktus metus po vasaros atostogų į Vilniaus apygardos teismą susirenkantys 2011 metų Europos krepšinio čempionato rengėjai.

Tačiau to, ką išgirdo vakar teisme, nebūtų perskaitę jokiame vadovėlyje.

Sukčiavo nesiekdami naudos

Sukčiavimu, turto pasisavinimu apgaule ir dokumentų klastojimu buvusį Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną ir tuometį Panevėžio mero padėjėją Darių Simėną kaltinantis Vilniaus apygardos prokuroras Ramūnas Šileika pareiškė, kad jie stengėsi valstybės labui.

„Suprantu, jog tai buvo daroma tam, kad Panevėžyje įvyktų krepšinio čempionatas.

Jie veikė, kad būtų geriau Panevėžiui ir valstybei“, – paaiškino R.Šileika ir pridūrė byloje neradęs duomenų, kad kuris nors teisiamasis iš šių nusikaltimų būtų turėjęs materialinės naudos.

Nors apie tai, kaip miestai ruošiasi čempionatui „Eurobasket 2011“, nuolat buvo diskutuojama viešai, M.Balčiūnas ir D.Simėnas kaltinami tuo, jog slapta susitarė, kaip pasisavinti Panevėžio savivaldybės lėšas.

Atgaus išleistus pinigus?

Prokuroras paaiškino, kad vietos savivaldos įstatymas savivaldybės lėšas leidžia naudoti tik tiesiogiai savivaldybės reikmėms ir jokių išimčių nenumato.

Todėl M.Balčiūnas, D.Simėnas, LKF dirbusios Ramutė Čižauskaitė bei Rasa Liuimienė Panevėžio savivaldybei turėtų grąžinti visus krepšiniui paskirtus pinigus – beveik 700 tūkst. eurų.

Merą kaltino aplaidumu

Prokuroras siūlė visiškai tenkinti Panevėžio savivaldybės ieškinį, kuriame teigiama, kad šiuos pinigus būtų galima išleisti švietimui ir socialinėms reikmėms.

Tuomet Europos krepšinio čempionatas miestui būtų nieko nekainavęs.

„O gal Panevėžyje jis net nevyko?“ – kraipė galvą advokatai, išgirdę prokuroro teiginį, jog 2010 metų rugpjūtį patvirtinta Panevėžio savivaldybės ir LKF sutartis buvo skirta tik tam, kad pridengtų pinigų iš miesto biudžeto pervedimą privataus viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai.

Jame apsistojo Panevėžyje žaidusios komandos.

Prokuroro teigimu, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) užfiksuoti M.Balčiūno ir D.Simėno telefono pokalbiai įrodo, jog jie abu žinojo, kad savivaldybės skirti pinigai bus panaudoti viešbučio rekonstrukcijai.

Teigiama, kad sudarę slaptą susitarimą jie į nusikaltimą įtraukė ir kitus asmenis: M.Balčiūnas – LKF darbuotojas, o D.Simėnas – tuometį Panevėžio merą Vitalijų Satkevičių bei savivaldybės komitetų vadovus Bronislavą Pliavgą ir Antaną Stoką.

Jie esą aplaidžiai atliko pareigas ir nesidomėjo, kaip naudojamas savivaldybės turtas.

Tikrino tik sąskaitas

Savivaldybės pinigai 2010–2011 metais dalimis buvo pervesti į LKF sąskaitą.

Sąskaitą atsiuntusi LKF nurodydavo, už kokius renginius prašoma sumokėti.

Prokuroro teigimu, šiose sąskaitose buvo nurodyti melagingi duomenys – kai kurie renginiai jau buvo įvykę iki sutarties pasirašymo, kai kurie buvo įrašyti du kartus, o vienas vyko net ne Panevėžyje.

M.Balčiūno advokatas Gintaras Černiauskas teigė, kad penkerius metus turėjusi tęstis krepšinio populiarinimo programa buvo reali, o mieste vykusių renginių buvo neįmanoma nepastebėti.

Be pagrindinių Europos krepšinio čempionato rungtynių, Panevėžyje vyko moterų, jaunimo čempionatai, keletą metų „Cido“ arenoje seminarus rengdavo teisėjai.

Neįvyko tiktai vienintelė į programą įtraukta merginų treniruočių stovykla – į ją nesusirinko dalyvės.

Svetimi giria, savi baudžia

„Nebuvo jokios organizuotos grupės ir nė vienas iš dabar teisiamų žmonių negalėjo net įsivaizduoti, kad už savo pastangas viską padaryti kuo geriau jie atsidurs teisiamųjų suole. Jie nuoširdžiai dirbo savo darbą, kuris buvo įvertintas aukščiausiais balais“, – kalbėjo G.Černiauskas.

Europos krepšinio federacijos „FIBA Europe“ vadovai Lietuvoje vykusį „Eurobasket 2011“ ne kartą yra pavadinę geriausiai surengtu Europos krepšinio čempionatu.

G.Černiauskas svarstė, kad tai padariusią LKF galėtų įvertinti ir Lietuva, – už įvykdytus nusikaltimus ją uždaryti: „Tuomet išgarsėtume visame pasaulyje.“

Prokuroras nutarė, kad krepšinio čempionatą surengusią LKF užteks nubausti, ir pasiūlė teismui skirti 38 tūkst. eurų baudą.

Nesuprato, už ką sulaikė

G.Černiauskas teigė, kad teismas turėtų vertinti dokumentus ir sutartis, o ne viešus ir slapta įrašytus pokalbius: „Jei žiūrėsime, kas ką pasakė ir kiekvieną pasakymą vertinsime teisiškai, tai visus žmones galima surinkti ir užrakinti.“

Jis priminė, kad vos pradėjus tirti šią bylą buvo šiurkščiai pažeistos M.Balčiūno teisės.

Tuometį LKF generalinį sekretorių STT agentai ankstų rytą paėmė iš namų ir nuvežė Panevėžio kryptimi.

Ieškoti M.Balčiūno pradėję du advokatai tik pavakarę jį surado Kėdainių areštinėje. Tuo metu jis jau buvo apklaustas ir įkalbėtas pripažinti kaltę.

„Kai pradėjome kalbėtis, paaiškėjo, kad jis net nesupranta, ką turėtų prisipažinti“, – pasakojo G.Černiauskas.

Nelaisvės nenusipelnė

Prokuroro nuomone, nei M.Balčiūnas, nei kiti pirmą kartą teisme atsidūrę čempionato organizatoriai nelaisvės nenusipelnė.

M.Balčiūną ir D.Simėną jis pasiūlė nuteisti ketverių metų laisvės atėmimo bausme, o jos vykdymą atidėti trejiems metams. Per tą laiką be teisėsaugos žinios jie negalėtų keisti gyvenamosios vietos.

Lygtines laisvės atėmimo bausmes siūloma skirti ir buvusiam Panevėžio merui V.Satkevičiui bei tuomečiams savivaldybės ir LKF darbuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.