Pora bando apsiginti nuo šmeižto lavinos

Kalė, vaikžudė, aborto liekana, o sutuoktinis – pedofilas. Taip apdrabstyta šiauliečių pora kreipėsi į teismą, kad apsigintų nuo metų metus ją persekiojančio buvusio moters mylimojo.

G.Banys sako nieko nešmeižęs, bet išsakytam šmeižtui visiškai pritariantis.<br>G.Šiupario nuotr.
G.Banys sako nieko nešmeižęs, bet išsakytam šmeižtui visiškai pritariantis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2018, 7:18 AM

Šiaulių teisme antruoju bandymu pavyko pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje 33 metų Gytis Banys kaltinamas buvusios draugės ir jos sutuoktinio šmeižimu, neteisėtu informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimu ir atskleidimu.

Tai ne pirma byla, iškelta anksčiau neteistam G.Baniui.

Tame pačiame teisme nagrinėjamoje kitoje byloje buvusi draugė su sutuoktiniu kaltina šį šiaulietį grasinimu nužudyti, sunkiai sutrikdyti sveikatą, terorizavimu.

Už šiuos nusikaltimus baudžiama įkalinimu iki 4 metų.

Išvardijo 73 epizodus

Į bylos nagrinėjimą dėl šmeižto neatėjo abu nukentėjusieji – šiaulietė ir jos sutuoktinis italas nepanoro stebėti viso proceso.

Sutuoktiniai per savo gynėją perdavė, kad pageidauja būti apklausti ir dalyvauti G.Banio apklausoje.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Nerijus Masiulis nutarė, kad nukentėjusiųjų dalyvavimas nėra būtinas, todėl nutarta pradėti nagrinėti bylą iš esmės.

Valstybės kaltintojui perskaityti kaltinamąjį aktą tapo nemenku iššūkiu, nes teko išvardinti net 73 nusikalstamos veikos epizodus. Pusšimčio lapų apimties kaltinamasis aktas dėl metus besitęsusios šmeižto bangos buvo skaitomas ištisą pusdienį.

Klijavo įvairias etiketes

Nukentėjusioji yra daugiavaikė motina – vieną vaiką oficialiai globoja, antrojo susilaukė gyvendama su G.Baniu, o dukrelę pagimdė nuo dabartinio sutuoktinio italo.

Moteris ne kartą guodėsi, kad po skyrybų su buvusiu mylimuoju prarado ramybę.

Vien praėjusiais metais jos šeima sulaukė kone šimto atakų internete.

Iš svetimais vardais susikurtų anketų socialiniuose tinkluose buvo atakuojama ir moteris, ir jos sutuoktinis.

Šiaulietė nuo praėjusių metų sausio iki šių metų pradžios buvo vadinama vaikžude, šarlatane, vaiką psichikos ligoniu verčiančia kale, atmata.

Jos sutuoktinis sulaukė ne mažiau dėmesio – jis išvadintas iškrypėliu. Šmeižtas buvo iliustruotas ir tikromis poros nuotraukomis.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad dalis anketų buvo susikurta naudojantis interneto prieiga Islandijoje, nemaža dalis šmeižiančių ir įžeidžiančių teiginių rašyta naudojantis klaidinančiais serveriais.

Išsiaiškinta, kad buvo naudojamasi ir G.Banio motinos namuose esančia interneto prieiga.

Kentė nesibaigiančias atakas

Šiaulių teisme jau nagrinėjama kita byla, kurioje buvusi mylimoji ir vaiko motina kaltina G.Banį grasinimu nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą, terorizavimu.

Nukentėjusioji tikina, kad nuo 2016 metų pavasario ją įžeidžiančiomis SMS žinutėmis nuolat atakavo G.Banys, priekabiavo prie jos sutuoktinio.

Teigiama, kad šiaulietis gąsdino nukentėjusiuosius važiuodamas automobiliu, moterį vadino kale, vaikžude, aborto liekana, atmata, o jos sutuoktinį – pedofilu.

Pasak pareigūnų, viena ataka buvo netgi užfiksuota antstolio, kai G.Banys buvo atėjęs pasimatyti su savo mažamečiu sūnumi.

Šioje byloje nukentėjusieji siekia tik teisingumo.

Antrojoje jie yra pareiškę ir daugiau kaip 30 tūkstančių eurų civilinį ieškinį.

Vyriškis kaltas nesijaučia

G.Banys per abu ikiteisminius tyrimus tikino esąs nekaltas. Tai jis per teismo posėdį patvirtino ir „Lietuvos ryto“ žurnalistui.

Paklaustas, ar kūrė netikras anketas socialiniuose tinkluose ir rašė įžeidžiančius, šmeižiančius komentarus, G.Banys pareiškė nesąs niekaip su tuo susijęs: „Girdėjote, kad pareigūnai nieko nenustatė.

Tik vienas epizodas yra per mano tėvų bute veikiančią interneto prieigą, bet aš to nedariau, o per kratas nieko nerado.“

Nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčiu bedarbiu teisme prisistatęs šiaulietis pažymėjo, kad ši istorija paremta tik melu: „Aš nieko nerašiau, bet išsakytiems teiginiams visiškai pritariu. Visa tai yra puikus pavyzdys, kaip Lietuvoje galima kurti melagingas istorijas ir naudojantis valdininkų neveiklumu manipuliuoti žmonėmis.“

G.Banys sakė po trejų bendro gyvenimo su ieškove metų supratęs, kad juodu vienas kitam nėra skirti. Vyriškis nori tik vieno – nuolat matytis su sūnumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.