Net 90 proc. seksualinės prievartos prieš vaikus atvejų lieka neatskleisti

Europoje vienas iš penkių nepilnamečių patiria seksualinę prievartą, tačiau net 90 proc. atvejų tai lieka neatskleista, rodo tyrimai.

 Net 90 proc. seksualinės prievartos prieš vaikus atvejų lieka neatskleisti.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
 Net 90 proc. seksualinės prievartos prieš vaikus atvejų lieka neatskleisti.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 12:42 PM, atnaujinta Sep 18, 2018, 12:47 PM

Paramos vaikams centras (PVC) konstatuoja, kad šiai problemai spręsti nepakankamai dėmesio skiriama ir Lietuvoje. Seksualinės prievartos atskleidimo ir prevencijos galimybės šią savaitę bus pristatytos tarptautinėje konferencijoje Vilniuje.

PVC užsakymu rinkos tyrimų kompanija RAIT apklausė per 200 tėvų, auginančių 5-11 metų vaikus. Paaiškėjo, kad tik trys iš septynių (43 proc.) kalbėjosi su savo mažamečiais apie seksualinę prievartą. Dažniausiai tėvai įspėja vaikus, kaip bendrauti su nepažįstamaisiais, kad jie neturėtų būti liečiami, ir apie pedofilijos problemą.

Respondentų nuomone, apie kūną ir saugumą su vaikais turėtų kalbėtis ne tik tėvai, bet ir pedagogai. Derėtų aptarti, kur ieškoti pagalbos, susidūrus su seksualine prievarta, mokyti įvardinti intymias vietas, sustabdyti nepageidaujamą elgesį.

Siekiant atkreipti su vaikais dirbančių specialistų dėmesį į seksualinio išnaudojimo mastą ir supažindinti su efektyviomis prevencijos priemonėmis, Paramos vaikams centras rugsėjo 20 dieną organizuoja konferenciją „Seksualinė prievarta prieš vaikus: atskleidimas, pagalba ir prevencija“.

Tarptautiniai ir šalies ekspertai dalinsis savo ilgamete patirtimi apie tyrimo ir pagalbos nukentėjusiems galimybes, pateiks naujausiais tyrimais paremtas rekomendacijas, paskatins naudotis išmaniosiomis technologijomis, vykdant smurto prieš vaikus prevenciją.

Konferencijoje bus pristatyta e. mokymų sistema www.pvcmokymai.lt, kurioje patogiai pateikta informacija tėvams ir specialistams, kaip kalbėtis su vaikais apie kūną, saugumą, pavojingas situacijas, kad jie netaptų seksualinės prievartos aukomis.

ELTA primena, kad Paramos vaikams centras – nevyriausybinė organizacija, nuo 1995 m. teikianti profesionalią, efektyvią, visavertę pagalbą vaikams ir šeimoms. PVC organizuoja „Big Brothers Big Sisters“, „Antras žingsnis“, „Vaikystė be smurto“, „Pozityvi tėvystė“ programas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.