Žemaitis išsižadėjo brolio: tokių suktybių ir niekšybių nelinkėtų niekam

23 metų Telšių rajono gyventojas Virginijus, įskaudintas dvejais metais vyresnio brolio Remigijaus suktybių, jo ... išsižadėjo. Kaip paaiškėjo, nutraukti brolišką bendravimą kur kas lengviau, negu išsisukti iš padėties, į kurią Virginijų įvarė tikras brolis. Įsisuko policijos, prokuratūros karuselės, dabar laukia teismo posėdžiai.

Žemaitis išsižadėjo brolio: tokių suktybių ir niekšybių nelinkėtų niekam.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Žemaitis išsižadėjo brolio: tokių suktybių ir niekšybių nelinkėtų niekam.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-09-18 10:46, atnaujinta 2018-09-18 10:55

23 metų Telšių rajono gyventojas Virginijus, įskaudintas dvejais metais vyresnio brolio Remigijaus suktybių, jo ... išsižadėjo. Kaip paaiškėjo, nutraukti brolišką bendravimą kur kas lengviau, negu išsisukti iš padėties, į kurią Virginijų įvarė tikras brolis. Įsisuko policijos, prokuratūros karuselės, dabar laukia teismo posėdžiai.

Nedideliame kaime gyvenantis ir viešumo nemėgstantis Virginijus prisipažino, kad kreiptis į žurnalistus ryžosi po ilgų svarstymų, mat sunku buvo atverti šeimos žaizdas.

Giminystė tarp brolių galutinai nutrūko, kai Virginijus iš Valstybinės mokesčių inspekcijos gavo laišką, kad turi sumokėti pinigus. Nesupratęs, už ką reikia mokėti, jaunas vyras kreipėsi į inspekciją. Ten paaiškino, kad pagal dokumentus jis turėjęs reikalų su policija, t.y. nusižengė, ir jam paskirtos baudos, kurių taip ir nesumokėjęs.

Šoko ištiktas Virginijus kreipėsi į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, norėdamas sužinoti, ką jis tokio prisidirbo, jeigu pats nežino.

Policijos komisariate išgirdo, kad du kartus vairavo automobilį, padarydamas nusižengimus, jam buvo surašyti protokolai ir paskirtos baudos.

Paskelbta paieška

Virginijus teigė, kad sužinojęs apie nusižengimus kelyje, iš karto suprato, kad tai Telšiuose gyvenančio brolio Remigijaus darbeliai, nes taip buvo nutikę ir anksčiau.

Prisimindamas pusantrų metų senumo įvykį, Virginijus papasakojo, kad tuomet Plungės rajono policijos komisariate pavyko išsiaiškinti be teismo.

Tąkart nusižengimą padaręs Remigijus policijos pareigūnams prisipažino, kad iš tikro jis vairavęs automobilį, tačiau apsimetęs broliu.

Virginijus lengviau atsipūtė – protokolas buvo perrašytas tikrajam kaltininkui. Tad nieko dėtam žmogui nebereikėjo mokėti paskirtos 150 eurų baudos.

Bet šį kartą viskas sudėtingiau – prisidirbęs 25 metų Remigijus slapstosi ne tik nuo brolio, bet ir nuo policijos. Pasak Virginijaus, broliui paskelbta paieška.

Skola išaugo dvigubai

„Blogiausia tai, kad nesumokėjus paskirtų baudų, esu perduotas Antstolių kontorai. Gavau grasinančius laiškus, nuėjau aiškintis, o ten išgirdau, kad kol nebus gautas raštas dėl išieškojimo sustabdymo, antstolis darys, kas jam priklauso“, – problemas išdėstė Virginijus.

Skolų išieškojimą perdavus Antstolio kontorai, piniginė suma, kurią prašoma sumokėti, išsipūtė kaip reikiant.

„Vietoj 170 eurų jau prašo 400. Su drauge auginu du mažus vaikus: vienam – 3,5 metukų, kitam – vos 3 mėnesiai. Todėl man tai dideli pinigai. Banko sąskaita areštuota, kai tik perves atlyginimą, antstolis nurašys pinigus. Kaip su šeima reikės gyventi?“ – krimtosi jaunas vyras.

Nepripažįsta parašų

Stebina, kaip pažeidėjas sugebėjo meistriškai net tris kartus apsimesti kitu asmeniu, praktiškai pavogti brolio asmenybę.

Paklausus Virginijaus, gal jis ir Remigijus labai panašūs, šis purtė galvą.

Tiesa, Virginijus atskleidė, kad piktų kėslų turėjęs broliukas buvo nužiūrėjęs ir mintinai išmokęs jo asmens kodą.

Pašnekovas dėstė, kad, jo manymu, būdavę taip: policijos pareigūnai sustabdo vairuojantį brolį, kuris sako neva per skubėjimą nepasiėmęs ne tik vairuotojo pažymėjimo, bet ir asmens tapatybės kortelės. Tada prisistato ne savo vardu, mintinai išpyškina svetimą asmens kodą.

„Manau, pareigūnai patikrina duomenų bazę, kur randa, kad aš turiu vairuotojo pažymėjimą, ir už brolio padarytus nusižengimus surašo mano vardu protokolą, kurį pasirašo apsimetėlis. Mačiau tuos parašus, tikrai ne mano, o suklastoti“, – dėstė į painią istoriją ne savo noru pakliuvęs vyras.

Beje, pašnekovo teigimu, nuolat kelyje prasižengiantis brolis vairuotojo pažymėjimo net neturi, nes nėra išlaikęs egzaminų.

Štai tokį apgavystės scenarijų papasakojo Virginijus, kuriam skaudu dėl brolio suktybių ir sunku finansiškai dėl prasidėjusio baudų išieškojimo proceso.

Policija: dėl baudų ir jų išieškojimo sustabdymo spręs teismas

Šią neeilinę istoriją paprašėme pakomentuoti Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK).

Telšių apskrities VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė atsakė, jog minima situacija policijai yra žinoma, dėl jos rugpjūčio 1 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu.

A.Blaževičienės teigimu, tyrimo metu nustatyta, kad Kelių eismo taisyklių pažeidimai buvo įvykdyti gegužės 26 d. ir birželio 5 d.

„Abiem atvejais buvo eksploatuojamas neįregistruotas, nedraustas civilinės atsakomybės draudimu bei techniškai netvarkingas automobilis. Paskirtos 70 ir 100 eurų baudos“, – informavo policijos atstovė.

Šiuo metu ikiteisminis tyrimas dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu yra baigtas, jį kontroliuojantis prokuroras perdavė teismui.

Policija praneša, kad dėl asmeniui paskirtų baudų ir jų išieškojimo sustabdymo bus sprendžiama teisme.

Tad Virginijui belieka vienintelė paguoda: jei bus įrodyta teisiamojo kaltė, nebereikės mokėti baudų ir antstolio išieškojimo išlaidų, o kaltininkas bus nubaustas pagal įstatymą.

Baudžiamasis kodeksas už pasinaudojimą netikrais asmens tapatybės kortele, vairuotojo pažymėjimu ir pan. numato areštą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.