Psichologinis smurtautojas moteriai išsiuntė 112 šlykščių žinučių

Pusę metų bauginama, psichologinį terorą kentėjusi moteris pagaliau gali lengviau atsikvėpti. Jos buvusiam sugyventiniui Telšių apylinkės teismo Telšių rūmuose paskelbtas nuosprendis. Teismui nagrinėjant bylą, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės, vyras juodino moterį teigdamas, kad žinutes rašinėjo ištiktas šoko dėl vaikų nepriežiūros bei naktinių gastrolių.

Vyras moterį atakuodavo šlykščiomis žinutėmis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vyras moterį atakuodavo šlykščiomis žinutėmis.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-21 15:05

Apkaltino nebūtais dalykais

Teisme susitikusi pora kartu išgyveno beveik 10 metų, turi du vaikus. 2017 m. balandžio mėnesį įvykus skyryboms, suvirintoju dirbantis buvęs sugyventinis V.Z. ėmėsi keršto plano. 

Bylos duomenimis, vyras sistemingai baugino buvusią širdies draugę J.M., tai yra laikotarpiu nuo 2017 m. birželio 15 d. iki 2017 m. gruodžio 17 d., būdamas Telšiuose, naudodamas psichinę prievartą, iš savo mobiliojo ryšio telefono, siuntinėjo kraupias SMS žinutes.

Kaltinamasis V.Z. dėl pareikšto kaltinimo kaltę pripažino tik iš dalies.

Dėl bjaurių žinučių vyriškis teisinosi, jog moteris vengia su juo susitikti ir bendrauti, yra užblokavusi jo telefono numerį, todėl jis kartais įpykęs parašo ir išsiunčia jai keletą SMS žinučių su įvairiais grasinimais.

Kaip gynybinę versiją teisiamasis pateikė savo nuomonę, kad buvusi gyvenimo draugė esą nederamai elgiasi su jų vaikais, juos netinkamai prižiūri, palieka vienus naktimis, o pati gastroliuoja.

„Iš savo telefono parašiau SMS žinutes ištiktas šoko, nes, ji neprižiūri mano vaikų, miega su svetimais vyrais, vaikus vienus užrakina, o pati išeina iš namų arba girtauja vaikų akivaizdoje“, – teismui aiškino vyras, siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Nuolatinė įtampa ir baimė

Nukentėjusioji J.M. teisme atskleidė, jog po skyrybų ėmė gauti buvusio gyvenimo draugo grasinančias SMS žinutes su priekaištais dėl iširusios šeimos, keiksmais.

Moteris buvusį sugyventinį apibūdino neprognozuojamu ir agresyviu, todėl per visą SMS žinučių siuntinėjimo laikotarpį gyveno apimta įtampos ir baimės, blogai miegojo, baiminosi eiti gatvėmis, vakare grįžti namo... Auka tikėjosi paties blogiausio, nes smurtautojas, net ir perspėtas policijos pareigūnų, nesiliovė rašyti žinučių, atėjęs į namus sumušė, dėl to buvo nuteistas.

Akivaizdu, kad dėl skyrybų įskaudintas vyras panaudojo visas priemones jį atstūmusiai moteriai atkeršyti. Bandė apjuodinti prieš Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojus, tačiau jie, patikrinę informaciją dėl vaikų priežiūros, jokių pretenzijų neturėjo.

Nukentėjusioji sutiko su prokurorės nuomone, kad jai neturtinei žalai atlyginti būtų priteista 300 eurų, pinigus išleistų savo emocinei būsenai pagerinti – išvyktų su vaikais pailsėti.

Grasino nušauti snaiperiniu ginklu

Teismas susipažino su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Specialiųjų užduočių skyriaus pateiktame CD informacija iš nukentėjusiosios J.M. mobiliojo ryšio telefono, t.y. gautų grasinančių žinučių turiniu.

Teismo nuomone, iš kaltinamojo siųstų žinučių matyti, kad jis terorizuoja moterį, grasindamas padaryti jai pavojingą veiką gyvybei, sveikatai, o būtent žinutėse grasina sistemiškai tokiu turiniu (žinučių teksto ištraukose klaidos netaisytos): „Nepamiršk, kad aš visur...“, „aš visur gatvėse ir laukuose, peržengsi ribas išvysi mano veidą netikėtai nelauktai...“, „neieškok mano neapykantos, nes tada tavęs niekas neišgelbės, nes aš viską jaučiu ir matau, jau greit pamatysi, kad ne tuščiai kalbu, tavo baterijos senka, ar jauti sataniste padare, tavęs laukia palata ligoninėj ir desperatiškas kvėpavimas į šaltą stiklą tau bėra 35 procentai amperų tu gesti jau“, „tau bus ragai pažadu“, „silpnas padarėli, tavęs gaila yra kaip tave įvertinti jei nėra net galimybės rasti kam tu tinki per 27 metus nieko nesuvokusi ir nesupratusi, apgailestauju, kad pakėliau ranką prieš tokią varganą apgailėtiną šlamštelį“, „nuo telefono to šlamšto greit kojeles ištiesi kai nuo spinduliuotės onkologiniam dribsosi po metų kitų, nu aišku pasaulis turi apsivalyti nuo beverčių mėsainių satanisčių visokių pūvenų“, „... prikiši bent snukį savo kiaulės po visą gatvę rankiosi kaulus, šiukšle supratai“, „... tu tik šūdo gabalas tai atitinkamai ir lauk iš kitų to paties“, „Kur kiaulės snukis klajoji naktimis, vakar tavęs laukė mašina taip ir nesulaukė, nieko sulauks kitą kartą“, „tau bus amen, padla, tavo cirkai pasibaigs kai pasiimsiu iš policijos pažymą apie tavo naktinius balius“, „Kiaulės snuki atsimink atsakysi už viską“, „Žiurke tavo bandymas, kad manęs nebepažintų vaikai tau islys pro gerklę, dar nesu matęs tokios šiukšlės kiaulės snukio gaišena suknista“, „aš sutraiškiau savo priešus savo gimtajame kaimelyje jie kaukė vilkų balsais, aš sutraiškysiu ir čia niekingi šlamštai ateis diena ašarų ir kaukėsio už atplėštus vaikus už viską už visus melus melagystes už nesąmones“, „pačirskinsim tave ant grotelių...“, „kas svarbiausia atvarysim į darbą pas tave savaime aišku parduotuvei bus puiki reklama tavo dienos tenai bus suskaičiuotos“, „nutrenksiu žiurke“, „rasim vieną kartą jums vaistus palaukit ateis diena kai kauksite ne savo balsu“, „ Man parduoda galingą snaiperinį ginklą už 1500 eurų su mažu defektu, nėra vienos smulkios detalės pats pasidarysiu jo kaina 4500 eurų kitą savaitę parsivežu“, „Kitą savaitę man atsiųs iš Kaliningrado snaiperinį ginklą pardavimui medžiotojam legaliai 4500 eurų ar norėsi pašaudyti, gali šluoti taikinius Viešvėnuose, atvaryk apaksi kas per puškelė“, „ Šiukšle supuvęs išpurtęs mėsgaly kiaulės snukiu išpurpusiu“, „tau supuvusi šiukšle prakeikta likimas sumokės, kauksi nes savo balsu už vaikų ašaras už viską, už viską tau bus sumokėta prisiekiu“, „Dar pačiauškėk ir žemė tavęs nebenešios tau aišku ar ne“...

Bylos duomenimis, teisiamasis išsiuntė net 112 bauginančių SMS žinučių.

Dalyvaus elgesio pataisos programoje

Baudžiamoji atsakomybė už grasinimus nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimą yra nustatyta LR baudžiamojo kodekso 145 str. Pagal jo 2 d. atsako tas, kas sistemingai baugino žmogų naudodamas psichinę prievartą. Sistemingu asmens bauginimu laikytinas pavojingas psichinis poveikis, pasireiškiantis įvairiais atvirais ar anoniminiais pasikartojančiais grasinimais, kuriais siekiama sukelti žmogui stresą, nerimą, nesaugumo jausmą, priversti bijoti, kad dėl tolesnių grasinančiojo veiksmų ar neveikimo atsiras tam tikros neigiamos pasekmės.

Teismo nuomone, kaltinamasis neteisingai supranta rūpestį auginant vaikus, užuot teikęs tinkamai išlaikymą vaikams, rūpintųsi jų auginimu ir auklėjimu, naudoja psichologinį smurtą ir įvairius grasinimus dėl susidorojimo vaikų mamai. Atkreiptinas dėmesys, kad kaltinamojo rašytose žinutėse nukentėjusiajai nėra duomenų apie tai, kad jis pats norėtų rūpintis vaikais, kad būtų siūlymai, kaip pagerinti vaikų buitį, ar kitaip būtų išreikštas rūpestis vaikais, jų ateitimi.

Išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, teismas nutarė V.Z. pripažinti kaltu padarius nusikaltimą ir nuteisti vienerių metų bei šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidėtas vieneriems metams ir šešiems mėnesiams, skiriant įpareigojimus: per dvylika mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos dalyvauti elgesio pataisos programoje; per visą bausmės vykdymo atidėjimo laiką neišvykti už gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Be to, teismas nukentėjusiosios naudai iš kaltininko priteisė 300 eurų neturtinei žalai atlyginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.