Mįslingoje S. Grafininos dingimo byloje – nerimą sukėlusi naujiena

Ar iš tiesų kažkas prie mobiliojo ryšio tinklo buvo prisijungęs 28 metų šiaulietės Sandros Grafininos, dingusios prieš pusmetį, telefonu? Jis irgi yra dingęs.

Šiaulietė S.Grafinina dingo beveik prieš pusmetį. Pareigūnai ir artimieji mano, kad jauna moteris buvo nužudyta.
Šiaulietė S.Grafinina dingo beveik prieš pusmetį. Pareigūnai ir artimieji mano, kad jauna moteris buvo nužudyta.
Šiaulietė S.Grafinina dingo beveik prieš pusmetį. Pareigūnai ir artimieji mano, kad jauna moteris buvo nužudyta.
Šiaulietė S.Grafinina dingo beveik prieš pusmetį. Pareigūnai ir artimieji mano, kad jauna moteris buvo nužudyta.
B.Grafinina: „Aš nenustebčiau sužinojusi, kad visi tie triukai su Sandros telefono prisijungimu yra N.J.Macaulay rankų darbas.“
B.Grafinina: „Aš nenustebčiau sužinojusi, kad visi tie triukai su Sandros telefono prisijungimu yra N.J.Macaulay rankų darbas.“
Birutė Grafinina<br>R.Vitkaus nuotr.
Birutė Grafinina<br>R.Vitkaus nuotr.
Birutė Grafinina<br>R.Vitkaus nuotr.
Birutė Grafinina<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 10:52 AM

Žinią apie mįslingą prisijungimą pranešė S.Grafininos nužudymu įtarto jos sutuoktinio Didžiosios Britanijos piliečio 41-erių Nigelo Jeremy Macaulay advokatas Erikas Pavlovičius: „Apie tai praėjusios savaitės pradžioje man pasakė Sandrai artimas žmogus, kurio tapatybės aš atskleisti nenoriu.

Šis žmogus į mano feisbuko paskyrą atsiuntė prisijungimo prie tinklo kopiją. Prie tinklo buvo prisijungta programėle „WhatsApp“ Anglijoje registruotos SIM kortelės telefono numeriu.“

Anot advokato, šią informaciją suteikęs asmuo aiškino, kad prie pokalbių programėlės „WhatsApp“ buvo prisijungta S.Grafininos naudoto telefono numeriu.

„Šis žmogus man aiškino, kad prieiga prie programos „WhatsApp“ galima tik su SIM kortele.

Sandra, pasak šio asmens, niekada nesiskirdavo su telefonu arba planšetiniu kompiuteriu, kuriame irgi buvo įdiegta „WhatsApp“ programėlė“, – sakė E.Pavlovičius.

Kilo įvairių minčių

Advokato teigimu, planšetinis S.Grafininos kompiuteris šiuo metu yra jos nužudymo bylą tiriančių pareigūnų rankose, o telefonas pradingo kartu su jo savininke.

„Mano dėmesį patraukė tai, kad prie Sandros „WhatsApp“ buvo prisijungta šeštadienį 17 val. 20 min.

Labai abejoju, kad S.Grafininos planšetiniame kompiuteryje būtų naršę pareigūnai, nes savaitgalis – ne darbo diena.

Nesu šių technologijų žinovas, tačiau man paaiškino, kad jungiantis prie „WhatsApp“ iš kompiuterio būtų parodyta, jog jungtasi ne iš telefono, o dabar buvo parodyta, kad jungtasi būtent iš telefono.

Apie tai paklausinėjau ir savo kliento N.J.Macaulay. Jis sakė neturįs supratimo, kas įvyko.

Anot brito, prieigą prie „WhatsApp“ iš savo telefono turėjo tik Sandra.

Nigelas dar pasvarstė – galbūt prie šios programos buvo prisijungta kokiu nors klonuotu numeriu. Tačiau, jo manymu, tai tikriausiai buvo padaryta pasinaudojus Sandros turėtu telefonu arba iš jo išimta SIM kortele“, – sakė sutuoktinės nužudymu įtartą N.J.Macaulay ginantis E.Pavlovičius.

Pareigūnams neprasitarė

Paklaustas, kokių minčių jam sukėlė ši žinia, advokatas atsakė: „Sandra niekada nesiskirdavo su šiuo telefonu ir, jei prisijungė ne ji, tada kas?“

Pasak E.Pavlovičiaus, jeigu telefonas ir jo SIM kortelė nebuvo užblokuoti, prisijungti galėjo ir pašalinis asmuo.

„Tokia prielaida man taip pat atrodo keista – kažkas užsigeidė įsidėti šią SIM kortelę, tris valandas ją aktyvinti ir daugiau niekada iš jos neprisijungti. Atrodo logiška, bet neįtikėtina“, – svarstė N.J.Macaulay advokatas.

Paklaustas, ar apie tai pranešė S.Grafininos nužudymo bylą tiriantiems pareigūnams, E.Pavlovičius atsakė: „Aš jiems nieko neaiškinau, manimi jie taip pat nesidomėjo.

Jau sakiau ir galiu pakartoti, kad tyrėjai daugiau pasiektų bendraudami žmoniškai, o ne eidami buldozeriu. Gal žmonės jiems daugiau papasakotų, o dabar kažkodėl kreipėsi į mane, o ne į juos.“

Gavo nerimą keliančią žinią

E.Pavlovičius taip pat tvirtino susidaręs įspūdį, kad pareigūnai tik vilkina tyrimą, o jo ginamajam sudaro nepakeliamas gyvenimo sąlygas: „Su Nigelu kalbėjausi antradienį. Jis pasiskundė, kad dėl paimto paso negali deklaruoti gyvenamosios vietos, o be paso ir deklaracijos negali dirbti ar gauti pašalpų.

Man tai panašu į kankinimą. Iš Sirijos galime kviestis imigrantus ir mokėti jiems pašalpas, o čia britui negalime išaiškinti jo teisių. Neseniai gavau buvusios Nigelo žmonos žinutę. Moteris sunerimusi – jos manymu, Nigelas linksta į savižudybę“, – sakė E.Pavlovičius.

Advokatas pareiškė ketinantis kreiptis į teismą dėl bylos vilkinimo: „Tai būtinai padarysiu, nes išties manau, kad byla yra vilkinama. Bet abejoju, ar tai duos kokios nors apčiuopiamos naudos, – žinant teismų praktiką, tai yra tarsi šaudymas į debesis.“

Išvysti dukros nebesitiki

E.Pavlovičiaus paskleista žinia apie „atgijusį“ jos dingusios dukters telefoną S.Grafininos motinai 67-erių Birutei Grafininai pasirodė panaši į advokato bandymą išteisinti jos dukters nužudymu įtariamą N.J.Macaulay: „Aš jau nepuoselėju vilčių išvysti dukrą gyvą. Vos jai dingus feisbuko profilyje parašiau: „Dukra, atsiliepk, duok žinią, tavęs labai dukrytė pasiilgo.“ Tačiau jokios žinios negavau.

Nenustebčiau sužinojusi, kad visi tie triukai su Sandros telefono prisijungimu yra N.J.Macaulay rankų darbas. Jis gerai išmano kompiuterines technologijas.

Jeigu jis susijęs su mano dukters nužudymu, Sandros telefonas galėjo likti jo rankose.“

Įtariamasis turi registruotis policijoje

Ikiteisminis tyrimas dėl dingusios S.Grafininos buvo pradėtas liepos 19 dieną gavus jos sesers pareiškimą. Sesuo tvirtino, kad su Sandra nebegali susisiekti nuo liepos 1 dienos.

Netrukus paieškos byla virto ikiteisminiu tyrimu dėl nužudymo. Rugpjūčio 4-ąją buvo sulaikytas jos sutuoktinis britas N.J.Macaulay.

Kaltę neigęs sulaikytasis už grotų praleido mėnesį – iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus jis buvo išleistas rugsėjo 3-iąją.

Iš nužudymu įtariamo brito paimti asmens dokumentai, jis privalo kasdien du kartus registruotis policijos komisariate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?