Šnipinėjimu Rusijai apkaltintas vyras pasiilgo Lukiškių kalėjimo

Klaipėdoje prieš teismą stojo 45 metų Romanas Šešelis, kaltinamas šnipinėjimu Rusijai. Antradienį atversta baudžiamoji byla nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

R.Šešelis trečiadienį teisme tikino nesuprantąs, kodėl kaltinamas šnipinėjimu.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Šešelis trečiadienį teisme tikino nesuprantąs, kodėl kaltinamas šnipinėjimu.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2019, 5:15 PM

Generalinės prokuratūros duomenimis, Rusijoje gimęs ir ten kurį laiką gyvenęs klaipėdietis R.Šešelis buvo užverbuotas šios šalies žvalgybos tarnybų ir vykdė jų užduotis – rinko ir perdavinėjo informaciją.

R.Šešeliui pateikti kaltinimai dėl galimai neteisėtos veiklos renkant ir perduodant informaciją apie Klaipėdos uoste dislokuotas Lietuvos karines jūrų pajėgas, čia atplaukiančius ir viešinčius NATO šalių karinius laivus ir jais gabenamą karinę techniką.

„Teisiamąjį domino ir kai kurie su šalies nacionaliniu saugumu susiję strateginės reikšmės civiliniai objektai – Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, bendrovės „Klaipėdos nafta“, kitų uosto įmonių infrastruktūra, jų apsaugos režimo sistema, pokyčiai“, – aiškino prokuroras Redas Savickas.

Bendraudavo slaptai

Duomenis apie R.Šešelio veiklą surinkę tyrėjai konstatavo, kad klaipėdietis surinktą informaciją neva perdavinėjo vienam jį užverbavusiam Rusijos karinės žvalgybos atstovui.

Per kratas rasta kaupiklių su nurodytomis konkrečiomis užduotimis, instrukcijomis ir informacijos šifravimo būdais.

Tarp pavedimų buvo užduotis užmegzti draugiškus santykius su Lietuvos karinių jūrų pajėgų darbuotojais, įgyti jų pasitikėjimą.

Patikrinus R.Šešelio kompiuterį nustatyta, kad jis rinko, kaupė strateginės reikšmės informaciją, siuntinėjo ją elektroniniu paštu, aptikta ir uosto įmonių nuotraukų.

Teigiama, kad Lietuvos karinei žvalgybai pavyko užfiksuoti slaptus R.Šešelio ir jį užverbavusio Rusijos žvalgybininko kontaktus, nors jie bendravo slaptai.

Rinko viešą informaciją

R.Šešelis nerinko ir neperdavinėjo Rusijos žvalgybininkams įslaptintų dokumentų – byloje minima tik iš žinių portalų ir kitų visiems prieinamų viešųjų šaltinių sugraibyta informacija.

Kaltinamajame akte taip pat nėra jokių duomenų, kad R.Šešelis rinko Rusijos žvalgybai naudingą karinę ar kitokią svarbią informaciją ir už tai gaudavo atlygį.

Pasak prokurorų, Rusijos žvalgybos agentai R.Šešelį užverbavo 2015 metais. Klaipėdietis slaptas jų užduotis galimai vykdęs iki 2017 metų gruodžio, kai jam buvo uždėti antrankiai.

Purtėsi šnipo etiketės

R.Šešelis neigė pateiktus kaltinimus: „Ši byla sufabrikuota.

Nežinau, kodėl užkliuvau, gal todėl, kad trejus metus gyvenau Rusijoje ir ten buvau įsteigęs medienos įmonę. Paskui pardaviau savo verslą, grįžęs į Lietuvą dirbau Islandijos žvejybos laive. Aš esu jūrininkas, o ne šnipas.“

Kaltinamasis aiškino, kad namuose jo kompiuteryje aptikta informacija apie Lietuvos karines jūrų pajėgas, NATO šalių laivų vizitus Klaipėdoje – viešai skelbta rusiškoje žinių portalo „Delfi“ versijoje. Šį portalą jis atsiversdavo ir Rusijoje norėdamas sužinoti, kas vyksta Klaipėdoje.

„Argi tai nusikaltimas? Ką norėjau, tą ir skaičiau net būdamas Rusijoje. Naršyti portalus gali visi žmonės ir viso pasaulio žvalgybininkai be jokių šnipų pagalbos“, – dėstė R.Šešelis.

Tyrėjų rasto kontaktinio elektroninio pašto adreso, kuriuo šnipas perdavinėjo informaciją, R.Šešelis neatpažįsta, tvirtina, kad jo pašto adresas yra kitoks.

„Byloje nurodomame adrese užfiksuota mano pavardė, bet tai – klastotė. Koks šnipas bendraus atviru kanalu?“ – tyrėjų darbą kritiškai vertino R.Šešelis.

Vyras neslėpė mobiliuoju telefonu nufotografavęs dujų laivą-saugyklą „Independence“: „Esu įsigijęs motorinį katerį, laisvalaikiu žvejoju Kuršių mariose, keliuosi grybauti į Smiltynę.

Mariose prie Kiaulės Nugaros seklumos pilna iš valtelių meškeriojančių žvejų, kas tik nori gali fotografuoti uosto molus, akvatoriją, pro šalį plaukiančius keltus.“

Klaipėdoje gyvenanti kaltinamojo motina Zoja Šešel sielojosi dėl sūnaus likimo. Jai atrodo, kad byla sufabrikuota: „Gyvendama Lietuvoje išvykau į Rusiją ir ten pagimdžiau Romaną tik todėl, kad taip buvo patogiau – ten gyveno mano motina. Jis visą laiką gyveno ir dirbo Klaipėdoje.“

Lukiškėse buvo geriau

Baigęs Liepojos jūreivystės mokyklą R.Šešelis dirbo mechaniku žvejybos laivuose. Sukūrė šeimą, susilaukė trijų vaikų. Paskui išsituokęs gyveno su motina jos bute – tris mėnesius praleisdavo jūroje, o paskui ilsėdavosi krante. Tačiau toks gyvenimas vyrui jau buvo atsibodęs.

Prieš du mėnesius į Šiaulių tardymo izoliatorių perkeltas R.Šešelis tvirtino, kad Lukiškių kalėjime, kur praleido metus, gyvenimo sąlygos buvo kur kas geresnės.

„Gydytojų prašau vaistų, bet jų negaunu. Tokios pačios bėdos ir kitiems kaliniams – gauna tik pusę reikiamų vaistų dozių“, – pasakojo dėl užspausto nervo stuburo skausmus kenčiantis R.Šešelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.