Sukčių duetas apvogė dvi senoles

Šiaulių regione ėmė siausti bendrovės ESO atstovėmis pristatančios sukčiautojos. Policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dviejų nusikaltimų, įvykdytų prieš garbaus amžiaus žmones.

Sukčiautojos pavogė visas patiklių senolių santaupas.<br>J.Butkutės asociatyvioji nuotr.
Sukčiautojos pavogė visas patiklių senolių santaupas.<br>J.Butkutės asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 11:23 AM, atnaujinta Jan 10, 2019, 1:30 PM

Dvi sukčiautojos naudoja tą pačią schemą – beldžiasi į gyventojų duris ir prisistato elektrą tiekiančios įmonės atstovėmis. Nekviestos viešnios pradžiugina patiklius senolius „gera“ žinia – atnešė sugrąžinti permoką už elektrą.

Trečiadienio rytą tokia žinia buvo pradžiuginta 82 metų šiaulietė, o po poros valandų – metais jaunesnė Radviliškio rajono Prastavonių kaimo gyventoja.

Į vidų įsiprašiusios nusikaltėlės abiem senolėms pranešė, kad sugrąžins po 50 eurų. Pradžiugusioms pensininkėms viešnios įteikė 100 eurų banknotą ir paprašė grąžos.

Nieko blogo neįtarusios senolės atnešė grąžą, o sukčiautojos sužinojo, kur kiekviena moteris laiko santaupas. Tada vienai viešniai liko tik nukreipti dėmesį, o antroji paslapčia susišlavė pinigus.

Šiauliuose gyvenanti moteris prarado 1595 eurus, o Prastavonių kaimo gyventoja pasigedo 600 eurų, asmens tapatybės kortelės ir neįgalumo pažymėjimo.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Gailutė Smagriūnienė sakė, kad abejonių nekyla, jog abu nusikaltimus įvykdė tos pačios dvi nusikaltėlės: “Veikta pagal lygiai tą pačią schemą, naudota tokia pati kupiūra. Deja, kol kas nesame nustatę įtariamųjų tapatybės. Kreipėmės pagalbos ir į panevėžiečius kolegas“.

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas sakė, kad dujų ir elektros skaitiklių rodmenis gali ateiti nurašyti ne tik ESO darbuotojai, bet ir ESO rangovai. Jie privalo su savimi turėti darbo pažymėjimą ir vilkėti specialią aprangą (ryškiaspalvę liemenę su įmonės logotipu). "Kai kuriuos kitus su skaitikliais susijusius darbus, kaip ir iki šiol. atliks ESO darbuotojai, vilkintys ESO ženklu pažymėtą aprangą", - sakė įmonės atstovas.

Pasak T.Kavaliausko, atvykę pas klientus ESO ar įgalioti rangovų darbuotojai visada prisistato, nurodo darbovietę, pareigas, vardą, pavardę, visais atvejais (prašo klientas ar ne) parodo tarnybinį pažymėjimą. Gyventojai gali paprašyti apžiūrėti pažymėjimą – pažymėjime yra nurodytas darbuotojo vardas, pavardė, pareigos, jame yra atstovaujamos bendrovės logotipas ir pažymėjimo numeris. ESO darbuotojas ar įgaliotos organizacijos atstovas klientui pasako savo atvykimo tikslą ir apibūdina darbus, kuriuos atliks.

Jei gyventojui kyla įtarimas, jog atvykęs asmuo nėra ESO darbuotojas, prieš jį įsileidžiant į gyvenamąsias patalpas, gyventojas gali paprašyti atvykusio asmens nurodyti telefono numerį, kuriuo paskambinęs galėtų patikrinti, ar atvykėlis tikrai yra ESO darbuotojas ar įgaliotos organizacijos atstovas ir kokiu tikslu atvyko.

"Pažymėtina, kad ESO darbuotojai ar bendrovės įgalioti rangovų darbuotojai, vykdami pas klientus su jais būtinai susisiekia. Be to, gyventojams primename, kad patikrinimus vykdantys darbuotojai ateina tik patikrinti skaitiklių veikimą ir nurašo rodmenis. Jie neturi teisės prašyti pinigų, grąžinti permokas, imti įmokų ar panašių dalykų. Taip pat, jie negali tikrinti namų elektros tinklų ar juos remontuoti", - pažymėjo T.Kavaliauskas.

Į klientų namus ESO darbuotojai ar įgalioti rangovai atvyksta (iš anksto sutarę) tik 1 kartą, jie negali pasakyti, kad yra kažkokia problema ir vėl atvyks rytoj, poryt ar kitą dieną. "Jei taip nutinka, kitą kartą tokių asmenų klientus raginame nebeįsileisti. Be to, atėję tikrinti apskaitos prietaisų, darbuotojai tik patikrina konkretų dujų ar elektros prietaisą, jie netikrina nei vandens skaitiklių, nei kitos elektronikos veikimo. Tokią schemą taip pat naudoja sukčiai. ESO darbuotojai ar įgalioti rangovai, beveik visada, atvyksta vieni (vienas darbuotojas), o sukčiai pastaruoju metu vaikšto po kelis", - sakė specialistas.

Vieniši, pagyvenę žmonės, bijantys nepažįstamus asmenis įsileisti į savo gyvenamąsias patalpas, raginami pasikviesti kaimynų ar artimųjų, kurie dalyvautų kartu, kol bus atlikti ESO darbuotojo darbai. Galima tartis su atvykusiu darbuotoju, kad apskaitos prietaisas ar dujų sistemos sandarumas būtų tikrinamas tuo metu, kai lankosi giminaičiai ar artimieji ir esant galimybei nurodyti tinkamą datą ir laiką. Įsileidžiant bet kokį svetimą asmenį patartina nelaikyti atviroje ir lengvai prieinamoje vietoje vertingų daiktų (pinigų, papuošalų, mobilių telefonų ir kt.), ypač nepalikti atvykėlių be priežiūros.

Būtina atsimimti, kad atlikę elektros skaitiklio ar dujų apskaitos apžiūros darbus, ESO darbuotojas visada užpildo ir palieka gyventojui specialios formos pranešimo blanką, kuriame surašo apsilankymo metu atliktą užduotį ar apskaitos prietaiso rodmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.