Apsvaigęs ir per prievarta vaiką apnuodijęs jaunas vyras išgirdo verdiktą

Dvidešimtmetis šilališkis Deividas Ugintas, patikėjęs, jog „žolė – ne narkotikas, o tik augalas“, pats rūkė kanapes ir vertė tai daryti mažametį. Už tai jaunas kvaišalų mėgėjas pasiųstas į pataisos namus.

Nepasimokęs iš klaidų D.Ugintas pasiųstas už grotų.<br>Lrytas.lt koliažas
Nepasimokęs iš klaidų D.Ugintas pasiųstas už grotų.<br>Lrytas.lt koliažas
Nepasimokęs iš klaidų D.Ugintas pasiųstas už grotų.
Nepasimokęs iš klaidų D.Ugintas pasiųstas už grotų.
Teisme D.Ugintas papasakojo, kaip šėlo apsvaigęs nuo kanapių.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Teisme D.Ugintas papasakojo, kaip šėlo apsvaigęs nuo kanapių.<br>G.Pilaičio nuotr. 
K.Brazauskis ir R.Komisaraitis atsipirko lygtinėmis bausmėmis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
K.Brazauskis ir R.Komisaraitis atsipirko lygtinėmis bausmėmis.<br>G.Pilaičio nuotr. 
D.Ugintas pasiųstas į pataisos namus.<br>G.Pilaičio nuotr. 
D.Ugintas pasiųstas į pataisos namus.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 11:56 AM, atnaujinta Apr 30, 2019, 4:36 PM

Buvęs Šilalės vaikų namų „Pajūris“ globotinis D.Ugintas įkliuvo policijai prieš dvejus metus, kai dar nebuvo sulaukęs pilnametystės.

16-metis vaikinas viename Šilalės daugiabutyje įsigijo gramą kanapių ir jas suvartojo drauge su bendraamžiais šilališkiais Romualdu Komisaraičiu ir Sauliumi Malakausku.

Kompanijoje buvo dar vienas Šilalės vaikų globos namų auklėtinis – mažametis V.I. Apsvaigęs nuo kvaišalų D.Ugintas grasino vaikui – privertė rūkyti kanapes, o paskui tyčiojosi iš jo.

Buvo sulaikytas kvaišalus paaugliams pardavęs šilališkis Karolis Brazauskis.

Trijulei pareikšti įtarimai dėl neteisėto narkotikų įgijimo, laikymo, gabenimo ir platinimo. Ne savo noru ir valia kanapių dūmą traukęs mažametis V.I. pripažintas nukentėjusiuoju.

Pas S.Malakauską rasta daugiau nusikalstamos veiklos įkalčių – jo byla buvo atskirta.

Bausmės už kvaišalų įgijimą ir platinimą neskirstomas pagal jų svorį – prekeiviams net ir už gramą parduotų narkotikų gresia dešimties metų laisvės atėmimo bausmė.

Suktinę pakišo mažamečiui

2017 metų rugsėjo 3-iąją D.Ugintas, R.Komisaraitis ir S.Malakauskas užsimanė kanapių. Trijulė sukrapštė dešimt eurų ir už juos Šilalėje iš K.Brazauskio nusipirko gramą kvaišalų.

Paaugliai, tarp kurių buvo ir mažametis vaikas, nupėdino prie tilto per Lokystos upę. Vieną kanapių suktinę surūkė ten, o kitą parsinešė į S.Malakausko butą ir suvartojo vėliau.

Apkvaišusius vaikinus pastebėję šilališkiai iškvietė policiją. Atsigavęs mažametis ir kiti bendrininkai pareigūnams papasakojo, ką veikė prie upės su vyresniaisiais draugais.

Paaiškėjo, kad D.Ugintas tą dieną ne tik pats su draugais rūkė kanapes, bet ir vertė tai daryti mažametį draugą: iš pradžių Lokystos pakrantėje, o paskui – S.Malakausko bute.

Nukentėjęs vaikų namų auklėtinis prisiminė D.Uginto grasinimus: „Uždegė suktinę ir liepė rūkyti. Pagrasino, kad gausiu į kailį, jeigu nerūkysiu. Išsigandau – ką jis pasako, tą ir padaro.“

Teisme bendrininkai patvirtino, kad apsvaigęs mažametis svirduliavo, nesusigaudė, kur esąs. Tuomet D.Ugintas pradėjo iš jo tyčiotis – liepė bėgioti ratais, šliaužioti, nuo tilto šokti į upę.

Ne narkotikas, o tik augalas

Sunkiai tramdomas vaikų namų auklėtinis D.Ugintas buvo įtrauktas į šaulių veiklą.

Gal todėl tą dieną paveiktas kanapių paauglys prie Lokystos tilto mažamečiui surengė žiaurias „pratybas“.

„Deividas mano veidą ištepliojo žemėmis, pasakė, kad dabar jau esu pasiruošęs krašto gynybai, – turėjau vykdyti jo komandas“, – D.Uginto pamokas prie upės prisiminė nukentėjusysis.

Maža to, apkvaišintą mažametį šilališkis nufotografavo mobiliuoju telefonu.

Patyčių vaizdus paauglys vėliau paviešino asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Neslėpęs lengvųjų narkotikų pomėgio D.Ugintas savo paskyroje feisbuko bičiuliams patarė nesijaudinti – apie tai iki šiol byloja įrašas „Žolė – ne narkotikas, o tik augalas“.

Klaipėdos apygardos teismas šilališkį už kvaišalų įsigijimą ir laikymą ir pasiuntė į pataisos namus vieniems metams ir šešiems mėnesiams.

Rūkaliams – teismo kirtis

Nors D.Ugintas mažametį vaiką privertė traukti į plaučius pakištas kanapes, teismas jo ir R.Komisaraičio poelgiuose nusikalstamo narkotikų platinimo požymių neįžvelgė.

„Kai žmonės susidėję nusiperka kvaišalų ir juos kartu vartoja, tokia veikla nėra vertinama kaip narkotikų platinimas“, – aiškino nuosprendį paskelbęs teisėjas Remigijus Preikšaitis.

Už vagystę ir kitokius nusikaltimus triskart jau teistas D.Ugintas nuosprendį išklausė ne teismo salėje, o Šiaulių tardymo izoliatoriuje – vaizdai buvo transliuojami nuotoliniu būdu.

Kaltinimus neigusiam R.Komisaraičiui skirta lygtinė pusės metų laisvės atėmimo bausmė. Jis įpareigotas mokytis arba dirbti, nustatytu laiku būti namuose, neišvykti be priežiūros įstaigų leidimo.

Kanapių pardavėjui K.Brazauskiui, kurio paslaugomis Šilalėje naudojosi ir paaugliai, paskirta dvejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė atidėta tokiam pat laikotarpiui.

Šaulių pamokos miškuose nepadėjo

Šilalės vaikų globos namų auklėtojai D.Ugintą apibūdina kaip jautrų, geros širdies, bet sunkiai valdomą, itin aktyvų, linkusį visur lyderiauti jaunuolį. Jam nustatytas emocijų sutrikimo sindromas.

„Kilęs iš socialinės rizikos grupei priskiriamos šeimos Deividas pats panoro atsiskirti nuo tėvų ir gyventi vaikų namuose. Neilgai pas mus buvo. Girtuokliaujantys tėvai nesirūpino sūnumi, nors jis juos mylėjo“, – pasakojo vaikų globos namų vadovė Raimundė Raudonienė.

Įtardami, kad D.Ugintas vartoja kvaišalus ir siūlo juos išbandyti kitiems, šilališkiai pedagogai ne juokais sunerimo – pareigūnams padėjo atskleisti ryškėjančius vaikino kriminalinius polinkius.

Prieš kelerius metus D.Ugintas stovyklavo Tauragės apskrityje įsikūrusiame kariniame dalinyje. Niekas net neįtarė, kad jaunasis šaulys miškuose įgytas žinias vėliau panaudos savaip – kaip girtas kapralas muštruos ir nuodys kvaišalais už save silpnesnį mažametį likimo draugą.

D.Ugintas kurį laiką glaudėsi Šilalės socialinių paslaugų namuose. Baigęs dešimt klasių jaunuolis mokėsi Šiaulių profesinėje mokykloje, bet paskui iš jos išėjo ir pasuko šunkeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.