Nužudytas katinas Pickus: nusikaltėliai nori išsisukti

Fabijoniškių mikrorajono gyventojus sukrėtė baisus įvykis – dviejų suaugusių vyrų smurto protrūkis prieš seniai kaimynystėje gyvenusį katiną Pickų.

Nužudytas katinas Pickus - ne pirmas smurto prieš gyvūnus atvejis Lietuvoje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Nužudytas katinas Pickus - ne pirmas smurto prieš gyvūnus atvejis Lietuvoje.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 2:30 PM

Prieš keletą dienų, Fabijoniškių rajone, žiauriai nužudė vietinį katiną Pickų. Po įvykio atsirado ir veiksmą mačiusių liudininkų, o paties Pickaus šeimininkas negalėjo sulaikyti ašarų.

Egzekuciją įvykdžiusių vyrų kaimynė teigė pamačiusi juodu kieme, kuomet vienas padavė lentą, o kitas vyras pradėjo ja daužyti katiną. Žudikai teisinosi, kad gyvūnas gaudo voveres, todėl šie nutarė su juo susidoroti.

Apie šį baisų nusikaltimą išgirdo ir kiti namo gyventojai, kurie neliko abejingi ir palaikė nužudytojo katino savininką. Kaimynai įsisiautėjo ir nusikaltėliams teko kviesti policijos pareigūnus, kad šie juos apsaugotų. Tačiau atjaučiantys gyventojai nelieka nuošaly – planuoja piketą, kad egzekuciją įvykdę vyrai išsikraustytų iš jų namo.

Lietuvoje panašus smurto prieš gyvūnus atvejis – jau nebe pirmas. Vyrams gresia bauda arba viešieji darbai. Tačiau šie nori bandyti išsisukti nuo bausmės, prisdengdami savo pensijiniu amžiumi ir ligomis.

Portalo lrytas.lt redakcija susisiekė su Lietuvos Gyvūnų globos draugijos, Vilniaus skyriaus direktoriaus pavaduotoja žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijai, Jūrate Kajokaite. Moteris teigė, kad Lietuvoje yra gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas, pagal kurį gyvūną nužudžiusiam arba suluošinusiam žmogui yra taikomos baudos, lygtinė bausmė arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

„Mūsų šalyje tokiais atvejais teisinė kalba yra miglota, dažniausiai ikiteisminiai tyrimai nutraukiami, nesant nusikaltimo sudėties. Tyrėjai taip pat dirba aplaidžiai, nekompetentingai, nes tai yra tik šuo, tik katė, tai yra tik gyvūlys. Teisėjams ir prokurorams dažniausiai irgi nerūpi, nes jie neretai ir patys yra medžiotojai. Kad byla pasiektų teismą – tai būna labai retas atvejis“ – teigia J.Kajokaitė.

Gyvūnų globos draugijos savanorė tikina, kad nusikaltėliai žino, jog išsisuks nuo atsakomybės, o taip pat iškelia ir dar vieną problemą – liudytojų abejingumą. Mat atėjus laikui liudyti, šie linkę pasišalinti.

„Bausmių griežtinti nereikia, reikia taikyti pagal Baudžiamąjį kodeksą. Reikia pareguliuoti teisinę kalbą. Kalėjimas arba didelės baudos. Kad įstatyme neliktų vietos interpretacijai. Kaip Lietuvai, žiauraus elgesio su gyvūnas mastai yra epideminiai, nes šalis yra be galo maža, o smurtinių atvejų kasdien sužinome vis daugiau“ – savo nuomonę išsakė direktorės pavaduotoja.

Advokatas Marius Kadelskis komentuodamas šią situaciją patikino, kad vyrams nuo bausmės išsisukti nepavyks:

„Galime kalbėti tik apie tai, kas yra numatyta įstatyme, todėl jiems gresia bauda arba viešieji darbai. Tačiau dėl kitko negali būti net kalbų – iki nusikaltimo jie neturėjo jokios protinės negalios, todėl išsisukti tikrai nepavyks“ – kalbėjo advokatas.

M.Kadelskis teigė girdėjęs ir apie piketą, tačiau paminėjo, jog tai yra tik moralinio spaudimo priemonė, todėl nusikaltėliai įstatymiškai išsikraustyti neprivalės.

Vyrai turės būti baudžiami pagal BK 310 str. už žiaurų elgesį su gyvūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.