Prieš 20 metų visą Lietuvą žiaurumu sukrėtusio žudiko viltį sužlugdė teismas

Kauno apygardos teisme prisimintas prieš du dešimtmečius šalį sukrėtęs nusikaltimas – moters pagrobimas ir nužudymas. Jį įvykdęs Rolandas Palukaitis prašė sušvelninti įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> lrytas.lt koliažas.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> lrytas.lt koliažas.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje įkalinimo bausmę iki gyvos galvos atlieka daugiau kaip 100 kalinių.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Palukaitis 2005-aisiais.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 23, 2019, 9:05 PM

Buvęs policininkas R.Palukaitis nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tai, kad 1998-ųjų pavasarį su savo pusbroliu Dariumi Ambrasu pagrobė jauną moterį ir du jos vaikus.

Jie už šeimos paleidimą reikalavo 25 tūkst. JAV dolerių išpirkos, tačiau negavę pinigų moterį nužudė.

R.Palukaitis bandė pasinaudoti nauja įstatymo pataisa, numatančia galimybę po 20 įkalinimo metų prašyti terminuotos laisvės atėmimo bausmės.

Teismas nusprendė, kad šiuo metu sušvelninti bausmę 46 metų R.Palukaičiui nėra teisinio pagrindo.

Lietuvoje yra daugiau kaip šimtas iki gyvos galvos nuteistų kalinių.

Kol kas bausmė buvo sušvelninta tik vienam nuteistajam – Vilniaus apygardos teismas tokią malonę suteikė nuteistajam, kuris atlieka bausmę už 1990 metais įvykdytą nužudymą.

Teismui nusprendus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti terminuotojo laisvės atėmimo bausme, likusios atlikti bausmės terminas negali būti trumpesnis kaip penkeri ir ilgesnis kaip dešimt metų nuo nutarties įsiteisėjimo datos.

Parodė, kur paslėpė kūną

Griežčiausia galima bausmė R.Palukaičiui buvo skirta už 27 metų kaunietės Linos Liepinlauskienės nužudymą 1998 metų balandžio 24-ąją.

Sulaikytas R.Palukaitis kriminalistams pats parodė vietą Gervėnupio apylinkėse (Kauno r.), kur paslėpė nužudytosios kūną.

Taip pasielgti kaunietį įkalbėjo anksčiau sulaikytas jo pažįstamas Panevėžio kriminalistas – žinodamas apie sunkų nusikaltimą jis ne tik apie tai nepranešė, bet ir bandė padėti jį nuslėpti. Abu vyrai kartu mokėsi Policijos akademijoje ir liko draugai.

R.Palukaičiui talkino jo bendraamžis pusbrolis iš Marijampolės D.Ambrasas, kuris taip pat buvo sulaikytas.

Išvilioti auką nebuvo sunku

Vaikų darželyje dirbusi L.Liepinlauskienė buvo pagrobta kartu su septynmete dukra bei ketverių metų sūnumi.

Kaunietei telefonu paskambinęs vyras prisistatė Vokietijoje dirbančios L.Liepinlauskienės sesers draugu ir pranešė atvežęs siuntinį.

L.Liepinlauskienė iš tikrųjų gaudavo iš užsienyje dirbančios sesers laiškų bei pinigų, todėl tokia žinia nesukėlė jokių įtarimų.

Į susitikimo vietą prie Kauno geležinkelio stoties kaunietė nuvažiavo su vaikais, nes neturėjo kur jų palikti. Moters laukė žalios spalvos „Volkswagen Golf“ automobilis, kuriame sėdėjo R.Palukaitis.

L.Liepinlauskienė ir R.Palukaitis buvo pažįstami, todėl jauna moteris drąsiai įsėdo į automobilį.

Kaunietis buvo artimas šios šeimos draugas, jis taip pat pažinojo Vokietijoje dirbančią kaunietės seserį. Vyras dažnai važinėjo į Vokietiją, parveždavo L.Liepinlauskienei perduodamų dovanų, laiškų, pinigų.

Vieną L.Liepinlauskienei skirtą laišką jis perskaitė. Ten buvo rašoma, kad kaunietė gerai paslėptų pinigus, kuriuos perdavinėjo sesuo, nes ši ketinanti grįžti ir juos pasiimti. Pareigūnai mano, kad šis laiškas galėjo paskatinti imtis nusikaltimo.

Moterį nukankino garaže

R.Palukaitis auką su vaikais nuvežė prie namo Gervėnupyje, kur jų laukė D.Ambrasas.

L.Liepinlauskienę nusikaltėliai uždarė garaže ir reikalavo 25 tūkstančių JAV dolerių, tačiau moteris atidavė tik turėtus 2 tūkstančius dolerių.

Tuomet pagrobėjai ėmė moterį kankinti. L.Liepinlauskienė buvo mušama, daužoma kastuvu, smaugiama laidu, kratoma elektros srove. Nusikaltėliai grasino susidoroti su vaikais.

Aukos kūnas buvo baisiai sudarkytas.

Kol pagrobėjai L.Liepinlauskienę kankino garaže, vaikai sėdėjo automobilyje. Supratę, kad persistengė ir moteris gali mirti, nusikaltėliai nusprendė jų atsikratyti. R.Palukaitis davė giminaičiui kardą ir liepė vaikus nuvežti į atokią vietą.

Nuvežęs vaikus į mišką jaunas vyras stengėsi neparodyti blogų kėslų: gražiai bendravo, leido pasimatuoti saulės akinius. Ilgokai rengdamasis žudymui D.Ambrasas taip ir nepajėgė atimti vaikams gyvybės ir juos paleido.

Jis vaikams parodė kryptį, kuria reikėtų eiti. Jeigu jie tikrai būtų ėję ta kryptimi, būtų nusiritę nuo aukšto stataus šlaito į Kauno marias.

Vėlų vakarą palikęs vaikus miško gilumoje suvalkietis grįžo namo ir girtavo.

L.Liepinlauskienės kankinimus jie pratęsė kitą rytą. Vėliau ekspertai nustatė, kad moteris buvo pasmaugta elektros laidu.

Bendrininkai kūną nuvežė į mišką, nuėmė auksinius papuošalus, nurengė drabužius ir užkasė į duobę.

Įvykio vietą parodė mergaitė

Klaidžiodami tamsiame miške vaikai išvydo žiburėlį ir ėjo jo link. Netrukus jie pamatė sodybą. Pasibeldę pas svetimus žmones vaikai papasakojo, kas atsitiko. Namo šeimininkas nuvežė išsigandusius mažamečius į namus Švenčionių gatvėje.

L.Liepinlauskienės vyras apie įvykį ir dingusią žmoną pranešė policijai ir pats pradėjo paiešką.

Vietos, kur buvo nuvežta L.Liepinlauskienė ir jos vaikai, pareigūnai ieškojo ilgai. Jiems talkino septynmetė mergaitė. Paieškos buvo sėkmingos.

Policijos pareigūnai dingusios L.Liepinlauskenės ieškojo tyliai. Bijodami išgąsdinti laisvėje esančius nusikaltėlius, jie slėpė informaciją nuo visuomenės.

Daugiau šio nusikaltimo aplinkybių sužinota ieškant dingusio krepšinio specialisto Vydo Virbicko, kuris vėliau buvo rastas nužudytas.

Iš pradžių kriminalistams pavyko rasti kelis įtariamųjų pažįstamus. Jie pasibaisėjo nusikaltimo žiaurumu ir padėjo surasti jo vykdytojus.

Pusbroliams buvo skirta vienoda bausmė

Kauno apygardos teismas 1999 metų rugpjūčio 26 dieną pusbroliams skyrė vienodą bausmę – laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Konfiskuotas R.Palukaičio turtas, o D.Ambrasas nuteistas ir už neteisėtą ginklo laikymą.

Nuteistieji kaltę pripažino iš dalies: nė vienas jų teismo salėje nedrįso pasakyti, kad būtent jis pasmaugė auką.

D.Ambrasui buvo skirtos net dvi psichiatrijos ekspertizės, tačiau medikai patvirtino, kad jis gali atsakyti už savo veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.