Į laisvę išleistas žudikas lyg išgaravo

Mįslingai dingo anksčiau už kvaišalus, žmogžudystę ir kitus nusikaltimus teistas 47 metų šiaulietis Darius Fridmanas. Įtariama, kad pirma laiko į laisvę paleistas vyras Ispanijoje pateko į narkotikų mafijos nemalonę.

Jeigu D.Fridmanas bus surastas ir sulaikytas, jis pataisos namuose turės praleisti dar ketverius metus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Jeigu D.Fridmanas bus surastas ir sulaikytas, jis pataisos namuose turės praleisti dar ketverius metus.<br>R.Vitkaus nuotr.
O.Pašiškevičienė apsiverkė išgirdusi, kad teismas išteisino jos dukters nužudymu kaltintą D.Fridmaną.
O.Pašiškevičienė apsiverkė išgirdusi, kad teismas išteisino jos dukters nužudymu kaltintą D.Fridmaną.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2019, 8:00 AM

Su organizuotu nusikalstamumu siejamas už milijonų eurų vertės kvaišalų kontrabandą ir šiaulietės „Nuostabiausių kojų“ konkurso nugalėtojos nužudymą nuteistas 47 metų D.Fridmanas (ankstesnė pavardė – Mačys) už grotų praleido tik dalį jam skirtos bausmės.

2012-ųjų pavasarį pasieniečiams su 70 kilogramų hašišo įkliuvęs vyras buvo pripažintas kaltu dėl narkotikų kontrabandos ir nuteistas kalėti 6 metus.

2016 metų pradžioje jam buvo paskelbtas galutinis nuosprendis už 19-metės šiaulietės Aušros Pašiškevičiūtės nužudymą, įvykdytą prieš 19 metų, ir skirta 10 metų nelaisvės.

Buvo leista išvykti

D.Fridmanas į laisvę pirma laiko buvo išleistas 2018 metų vasarą ir pateko Probacijos tarnybos žinion.

Už įvairius nusikaltimus teisto, nuo pareigūnų ne kartą besislapsčiusio D.Fridmano pakartotino nusikalstamumo rizika buvo įvertinta labai žemai – vos 26 balais.

Į laisvę išleistas šiaulietis iš pradžių vykdė lygtinio paleidimo sąlygas – įsidarbino vienoje bendrovėje.

Šiemet balandį teismas D.Fridmanui panaikino apribojimą neišvykti iš gyvenamosios vietos, jei kelionė susijusi su darbu.

Tuo pasinaudodamas vyras atsidūrė Ispanijoje ir į Lietuvą nebegrįžo.

Pasklidusios kalbos, kad D.Fridmanas Ispanijoje galėjo patekti į narkotikų mafijos nemalonę, gali būti tik bandymas suklaidinti paiešką paskelbusius pareigūnus.

Prie namo – merginos kūnas

Šiaulių nusikaltėlių pasaulyje gerai žinomas D.Mačys pirmą kartą pradėjo slapstytis 1997-ųjų pradžioje, kai buvo įtartas savo merginos A.Pašiškevičiūtės nužudymu.

Vietinės televizijos „Nuostabiausių kojų“ konkurso nugalėtoja tapusios 19-metės merginos kūnas Šiauliuose, netoli Tilžės gatvėje esančio daugiabučio, buvo rastas 1996 metų gruodžio 31-osios rytą.

Ekspertai nustatė, kad mergina buvo mirtinai sumušta – jai į galvą suduoti mažiausiai trys stiprūs smūgiai.

Įtarimas iškart krito ant jos draugo, netoli įvykio vietos gyvenusio D.Mačio.

Bute rado kraujo ir plaukų

Paaiškėjo, kad lemtingą vakarą D.Mačys leido kompanijoje kartu su A.Pašiškevičiūte. Jau po vidurnakčio mergina sėdo į automobilį kartu su D.Mačiu ir jo draugu.

Pareigūnai D.Mačio bute rado kraujo dėmių bei kuokštą plaukų, tačiau pats buto šeimininkas dingo kaip į vandenį.

Penkerius metus su D.Mačiu draugavusi A.Pašiškevičiūtė, baigusi vidurinę mokyklą, lankė vienos grožio studijos kursus.

Mergina išgarsėjo po to, kai tapo Šiauliuose rengto „Nuostabiausių kojų“ konkurso laureate.

Merginą užgriuvęs dėmesys pykdė pavydumu garsėjantį D.Mačį.

D.Mačys, pasklidus kalboms apie poros skyrybas, A.Pašiškevičiūtei buvo pareiškęs: „Būsi mano arba niekieno.“

Įkliuvo tik po 11 metų

Šiaulietės merginos nužudymu įtarto D.Mačio paieška buvo paskelbta 1997-aisiais, tačiau įtariamasis surastas tik po 11 metų.

2008 metais šiaulietis įkliuvo Rusijoje sunkvežimiu gabendamas dvi tonas pirmtakų – medžiagų, kurios gali būti naudojamos narkotinėms medžiagoms gaminti.

Pas sulaikytąjį buvo rasti du pasai: Rusijos ir Gruzijos.

Kad sulaikytas asmuo yra Gruzijos pilietę vedęs Fridmanu pasivadinęs D.Mačys, pavyko nustatyti tik pagal sulaikytojo fotografijas ir pirštų atspaudus.

Paaiškėjo, kad iš Šiaulių pasprukęs D.Mačys kurį laiką gyveno Olandijoje, o vedęs juvelyrinių dirbinių gamyba užsiimančio verslininko dukrą ir pasiėmė jos pavardę – tapo Fridmanu.

Laisvę atgavo už pinigus

Ilgą laiką slapstęsis, sunkiu nusikaltimu įtartas D.Fridmanas Lietuvoje už grotų ilgai neužsibuvo. 2010-ųjų vasarą jis buvo išleistas į laisvę už 100 tūkst. litų (29 tūkst. eurų) užstatą.

Viskas kaip sviestu patepta D.Fridmanui ėjosi ir toliau – jis Šiaulių apygardos teisme išgirdo išteisinamąjį nuosprendį A.Pašiškevičiūtės nužudymo byloje.

2001 metų vasario 19 dieną teismas konstatavo, kad nebuvo surinkta neginčijamų kaltės įrodymų, o apkaltinamasis nuosprendis negali remtis prielaidomis ar samprotavimais.

D.Fridmanui paskelbtas išteisinamasis nuosprendis šokiravo A.Pašiškevičiūtės artimuosius.

Teismo salėje išgirdusi, kad dukros nužudymu kaltintas D.Fridmanas yra išteisintas, Ona Vyga Pašiškevičienė ėmė verkti.

Ėmėsi kvaišalų prekybos

2012 metų kovo 11-ąją Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai Kalvarijos poste sustabdė ir patikrino per Lietuvą tranzitu važiuojantį sunkvežimį. Jame įrengtoje slėptuvėje rasta 70 kilogramų hašišo.

Įtarta, kad kvaišalų kontrabandą iš Olandijos į Rusiją organizavo D.Fridmanas. Jį bei dar kelis jo bendrininkus pareigūnai sulaikė.

Per kratą D.Fridmano bute buvo rasta beveik 300 tūkstančių eurų įvairia valiuta. Nors sulaikytasis pateikė savo versiją dėl jo namuose rastos didelės pinigų sumos, pareigūnų ji neįtikino.

2014 metų balandžio 1-ąją Vilniaus apylinkės teismas baudžiamuoju įsakymu skyrė D.Fridmanui baudą dėl neteisėto praturtėjimo, o jo namuose rastus pinigus nusprendė konfiskuoti.

Po kelių mėnesių vyriškis išgirdo nuosprendį Kauno apygardos teisme. Jis D.Fridmaną dėl labai didelio kiekio kvaišalų laikymo įkalino 6 metams.

Nuteisė dėl nužudymo

Nesėkmių ruožas D.Fridmanui tęsėsi ir toliau – 2015 metų gegužės 18 dieną Apeliacinis teismas į apkaltinamąjį pakeitė anksčiau Šiaulių apygardos teisme paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį dėl A.Pašiškevičiūtės nužudymo.

Kaltu dėl draugės nužudymo pripažintam šiauliečiui skirta 10 metų įkalinimo bausmė, bet dėl amnestijos ji sutrumpėjo pusantrų metų. Be to, į bausmę įskaičiuoti ir nelaisvėje praleisti vieni metai.

Galutinis taškas šioje byloje buvo padėtas po A.Pašiškevičiūtės nužudymo praėjus 19 metų. 2016-ųjų sausio 22 dieną Aukščiausiasis teismas paliko galioti Apeliacinio teismo D.Fridmanui paskelbtą nuosprendį.

Į laisvę išėjo anksčiau

Kalėjimo vartai D.Fridmanui atsivėrė gerokai anksčiau – į laisvę žudikas ir kvaišalų kontrabandininkas išleistas 2018-ųjų vasarą.

Už grotų jis sėdėjo beveik šešerius metus, nes teismas nutarė, kad likusius ketverius metus nuteistasis gali praleisti laisvėje.

Probacijos tarnybos pareigūnų prižiūrimas D.Fridmanas lygtinio paleidimo metu turėjo būti namuose Vilniuje, Žirmūnų rajone, nuo 22 val. iki 6 val., taip pat negalėjo be leidimo išvykti už miesto ribų.

Vėliau sąlygos buvo sušvelnintos atsižvelgiant į tai, kad D.Fridmanas įsidarbino padangų perdirbimu užsiimančioje Šiaulių įmonėje.

Šiemet balandį teismas D.Fridmanui panaikino apribojimą neišvykti iš gyvenamosios vietos, jei kelionė susijusi su darbu.

Tuo pasinaudodamas D.Fridmanas jau gegužę atsidūrė Ispanijoje ir mįslingai prapuolė.

Dingus nuteistajam Probacijos tarnybos Vilniaus skyriaus teisininkams neliko nieko kita, kaip tik kreiptis į Vilniaus apylinkės teismą dėl lygtinio paleidimo atšaukimo.

Probacijos tarnybos atstovai paprašė buvusi kalinį grąžinti į pataisos namus.

Čia D.Fridmanas turėtų kalėti ketverius metus.

Šiuo metu D.Fridmanas ieškomas tik kaip be žinios dingęs asmuo. Jei teismas nuspręstų patenkinti Probacijos tarnybos prašymą grąžinti jį į pataisos namus atlikti likusios bausmės, būtų išduotas Europos arešto orderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.