Aiškėja daugiau detalių apie nuogą Šalčininkų rajone naktį bėgiojusį vaiką

Šeštadienį Šalčininkų gyventojai užfiksavo kraupų įvykį – vidury nakties kieme be priežiūros lakstančius mažamečius. Nė dvejų metukų neturinti mergytė daugiabučių kieme bėgiojo aprengta vien sauskelnėmis ir graudžiai verkdama. Nors situacija aplinkiniams atrodė itin baisi, net iškvietus policijos pareigūnus tąnakt po incidento vaikai vis tiek buvo palikti tėvų priežiūrai.

Aiškėja daugiau detalių apie nuogą Šalčininkų rajone naktį bėgiojusį vaiką.<br>„Lrytas.lt“ stop kadras
Aiškėja daugiau detalių apie nuogą Šalčininkų rajone naktį bėgiojusį vaiką.<br>„Lrytas.lt“ stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2019, 1:47 PM, atnaujinta Sep 23, 2019, 2:41 PM

Vilniaus apskrities VPK duomenimis, pranešimas buvo gautas naktį iš penktadienio į šeštadienį, 3 val. 33 min. Į policijos komisariatą paskambinusi pranešėja pasakė gatvėje mačiusi pasiklydusį 4 metų vaiką.

Vilniaus apskrities VPK atstovė Julija Samorokovskaja portalui lrytas.lt  teigė, kad policijos pareigūnai atvykę į įvykio vietą išsiaiškino, jog tėvai buvo trumpam nuėję pas kaimynus. Paaiškėjo, kad šeimoje buvo vieni palikti trys vaikai (gim. 2012 m., 2016 m., 2018 m.).

„Motina buvo blaivi. Vyrui nustatytas lengvas girtumas (0,97 prom.). Ar šeima jiems žinoma, aiškinasi socialiniai darbuotojai ir vaikų teisių tarnybos“, – komentavo atstovė.

J.Samorokovskaja, susisiekusi su Šalčininkų r. policijos komisariato viršininku, papasakojo, kad policija pas šeimą buvo nuvykusi ir šeštadienio vakarą.

„Policija šioje vietoje sureagavo, patikrino ir medžiaga buvo perduota kitoms tarnyboms. Šeštadienį 18 val. motina buvo blaivi“, – komentavo Vilniaus apskrities VPK atstovė.

Vis dėlto tą vakarą tikrinant šeimos namus duomenų apie tėvą policija nepateikė.

Socialiniams darbuotojams šeima žinoma jau 9 metus

Portalo lrytas.lt žurnalistai pirmadienį susisiekė su Šalčininkų rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiąja specialiste Rita Pechovska. Ji kuri smulkiau pakomentavo ne tik šį įvykį, bet ir visą šeimos situaciją.

Vyriausioji specialistė patikino, kad šeima socialiniams darbuotojams ir vaikų teisėms žinoma jau nuo 2010 metų. Su vaikų tėvais dirbama, jiems paskirta atvejo valdyba, šeimai teikiama socialinė priežiūra, ji lankoma.

„Toks įvykis pirmas, bet pranešimų apie vaikų teisių pažeidimus yra buvę. Šiandien iš pat ryto pas šeimą buvo nuvykę vaikų teisių specialistai. Pokalbyje dalyvavo tiek motina, tiek tėvas. Vyresnysis vaikas buvo mokykloje, nepavyko pabendrauti, nors jis jau galėtų pareikšti savo nuomonę. Mažesnieji vaikai pokalbyje taip pat dalyvavo. Kiekvienam vaikui atskirai buvo užpildytos grėsmės lygio anketos, nes vaikų amžius skirtingas“, – kalbėjo R.Pechovska.

Specialistai vaikams nustatė II grėsmės lygį, kuris reiškia, kad vaikams kyla grėsmė likti šeimoje, todėl buvo priimtas sprendimas paimti vaikus iš šeimos ir apgyvendinti pas artimus giminaičius. Veiksmai buvo įvykdyti iškart po apsilankymo šeimoje.

Tėvai nesipriešino

„Galiu pasakyti, kad tėvai reagavo gana geranoriškai, nes supranta, kad negerai elgiasi, kad nesistengia keisti savo gyvenimo būdo. Padėjo aprengti vaikus ir vaikai buvo nuvežti ir saugiai apgyvendinti pas artimą giminaitį“, – komentavo specialistė.

Jau nuo antradienio bus rengiamas neeilinis atvejo valdybos posėdis, susirinks visi partneriai ir bus priimama mobiliosios komandos pagalba tai šeimai, kurioje dalyvauja priklausomybių ligų gydytojas, socialinis darbuotojas, psichologas ir kiti specialistai.

Vyriausiosios vaikų teisių specialistės teigimu, psichologinė pagalba bus teikiama vyresniajam vaikui ir tėvams.

„Bus daromi visi veiksmai turint tikslą kuo greičiau grąžinti vaikus į šeimą. Nes mūsų toks tikslas – vaikus vis dėlto grąžinti į šeimą. Nes vaikų paėmimas iš šeimos dažniausiai teigiamai veikia tėvus, iš tikrųjų pakeičia gyvenimo būdą, jie pergalvoja vertybes ir vaikai grįžta į savo šeimą“, – patirtimi dalijosi R.Pechovska.

Vyriausias vaikas apie perdavimą neinformuotas

Kadangi socialiniai darbuotojai į šeimos namus atvyko anksti rytą, o vyriausias vaikas jau buvo iškeliavęs į mokyklą, jis dar nebuvo informuotas apie tai, jog su kitais vaikais yra atiduotas giminaičio priežiūrai, tačiau specialistės teigimu, socialiniai darbuotojai patys keliauja į mokyklą perduoti vaikui šios žinios.

Nors vaikai atiduoti į saugią aplinką, artimas giminaitis taip pat bus prižiūrimas socialinių darbuotojų.

Per tris dienas bus priimamas sprendimas kreiptis į teismą dėl leidimo paimti vaikus. R.Pechovskos teigimu, byloje bus įtraukti tėvai su suinteresuotais asmenimis, taip pat ir laikinasis globėjas.

Specialistų pagalba tėvams bus teikiama, kol situacija pagerės ir vaikus bus galima grąžinti į šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.