Dviejų neįgaliųjų išgertuvės baigėsi mįslinga tragedija

Į reabilitacijos centrą „Palangos linas“ sveikatos pastiprinti atvykusių neįgaliųjų likimas – skirtingas. Vienas mirė baisia mirtimi, o kitas stojo prieš teismą.

 Dviejų neįgaliųjų išgertuvės baigėsi mįslinga tragedija.<br> lrytas.lt koliažas
 Dviejų neįgaliųjų išgertuvės baigėsi mįslinga tragedija.<br> lrytas.lt koliažas
Telšiškis V.Monstavičius purtėsi kaltės dėl žmogžudystės sanatorijoje.
Telšiškis V.Monstavičius purtėsi kaltės dėl žmogžudystės sanatorijoje.
 Palangos „Linas“ sanatorija.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Palangos „Linas“ sanatorija.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Policija.<br>123rf.com nuotr.
Policija.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 13, 2019, 7:03 PM, atnaujinta Nov 13, 2019, 7:15 PM

Žmogžudyste kaltinamas 28 metų telšiškis Vilius Monstavičius kaltės nepripažįsta: „Pats nežinau, kas įvyko.“

Tragedija Palangoje nutiko pernai rugsėjį. Ką tik į „Palangos liną“ atvykęs telšiškis susipažino su čia jau kone tris savaites gyvenusiu 42-ejų klaipėdiškiu, turinčiu judėjimo negalią. Šis po poros dienų jau turėjo vykti namo.

Aptiko 69 smūgių pėdsakus

Vyrai nusipirko porą butelių brendžio ir nutarė vakare pasilinksminti telšiškio kambaryje. Dar paskambino porai tame pat viešbutyje gyvenusių moterų, bet jos prie kompanijos neprisidėjo.

Kitą rytą telšiškis nusileido į pirmąjį aukštą ir pasakė registratūros darbuotojoms, kad jo kambaryje esančiam vyrui negerai.

Medicinos darbuotojos nulėkė į kambarį ir išvydo siaubingą vaizdą – iškritęs iš neįgaliojo vežimėlio ant grindų kniūbsčias gulėjo klaipėdiškis be gyvybės ženklų.

Vėliau ekspertai ant jo kūno suskaičiavo ne mažiau kaip 69 smūgius kumščiais ir kojomis.

Išvados buvo skirtingos

Tačiau teismo ekspertų išvados dėl mirties priežasties išsiskyrė: vienas teigė, kad žmogus buvo uždusintas, kitas mano, kad jis galėjo mirti patyręs epilepsijos priepuolį ar dėl pragaištingo alkoholio ir psichotropinių vaistų derinio.

Kaltinamojo gynėjas prašė paskirti komisinę teismo medicinos ekspertizę ir tiksliai išsiaiškinti mirties priežastį, tačiau kol kas nutarta kitame posėdyje apklausti abu ekspertus.

Girtas tapdavo agresyvus

Po dviejų galvos operacijų sunkiai kalbantis V.Monstavičius pasakojo, kad su klaipėdiečiu nesipyko, tą vakarą kaip su broliu gurkšnojo brendį ir kalbėjosi. Apsvaigęs svečias iškrito iš vežimėlio, naujasis bičiulis siūlėsi jį pakelti, bet šis nepanoręs.

Kambario šeimininkas užmigo, o kai rytą prabudo, klaipėdietis tebegulėjo ant grindų.

Dar paragino jį keltis, bet šis nesijudino.

Klaipėdos apygardos teisme kaltinamasis tikino nemušęs ir nespardęs naujojo bičiulio, tačiau negalėjo paaiškinti, kaip ant mirusiojo marškinėlių atsirado jo bato pėdsakas.

Po operacijų jis sunkiai valdo dešinę ranką, tad esą nieko negalėtų nuskriausti.

Tačiau V.Monstavičiaus motina pripažino, kad išgėręs jos sūnus anksčiau kartais tapdavo agresyvus, net yra tekę jį surišti, bet po paskutinės operacijos nurimęs.

Atgavo gyvenimo džiaugsmą

Mirusiojo sesuo pasakojo, kad sveikas ir tvirtas buvęs jos brolis prieš 7 metus nukrito nuo namo stogo – jam keliose vietose lūžo stuburas. Tada jam teko sėsti į neįgaliojo vežimėlį. Vyrą paliko žmona, jis puolė į depresiją.

Dviejų seserų padedamas jis pastaruoju metu atgavo gyvenimo džiaugsmą – užsiiminėjo drožyba iš medžio, planavo vykti su savo dirbiniais į kalėdinę mugę.

„Jis gyveno tėvų sodyboje, mes su seserimi jį prižiūrėjome. Brolio jau nebekamavo depresija, būdavo gerai nusiteikęs, mėgo bendrauti. Neseniai gavo vairuotojo pažymėjimą neįgaliesiems, džiaugėsi, kad galės daugiau judėti, aplankyti artimuosius.

Kelias dienas per savaitę brolis praleisdavo neįgaliųjų dienos centre. Čia jam labai patiko, net pats ruošėsi įgyti socialinio darbuotojo specialybę ir dirbti panašiame centre, savo pavyzdžiu įrodyti, kad galima prasmingai gyventi ir turint negalią“, – pasakojo mirusiojo sesuo.

Ji neneigė, kad anksčiau brolis mėgdavo išgerti, bet pastaruoju metu šios ydos atsikratė, o pusmetį iki kelionės į Palangą visiškai nevartojo alkoholinių gėrimų.

Nuolat brolį lankiusios seserys teigė, kad jokių psichotropinių vaistų jis negėrė, jei prireikdavo, pakakdavo homeopatinių.

Nukentėjusiosios teismui pateikė neturtinės žalos ieškinius – po 10 tūkst. eurų kiekviena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?