Šūvių aidas policininkus nuvedė pas miegantį karį MĮSLĖ. Vilnietis nesupranta, kodėl yra persekiojamas pareigūnų

Patikrinti žmogaus girtumą policija gali net tada, kai jis miega savo lovoje. O jeigu miega per kietai, gali bausti už tai, kad laiku neatidarė durų.

Š.Makselis buvo savo bute paguldytas ant grindų ir surakintas antrankiais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Š.Makselis buvo savo bute paguldytas ant grindų ir surakintas antrankiais.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 6:26 AM, atnaujinta Nov 28, 2019, 3:21 PM

Po savaitės tarnybos namo grįžęs vilnietis karys taip kietai įmigo, kad jo pažadinti negalėję policininkai pasiruošė buto šturmui.

Nors netrukus paaiškėjo, kad mechanizuotojoje pėstininkų brigadoje „Geležinis vilkas“ tarnaujantis 51 metų Šarūnas Makselis prieš eidamas miegoti nepadarė jokio nusikaltimo, pareigūnai jo neatsiprašė.

Maža to, vilnietis sulaukė kvietimo į teismą. Policija siekia įrodyti, kad jis nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų ir neatidarė durų.

Vyras miegojo, moteris drebėjo

Š.Makselis pasakojo, kad spalio 4-osios vakarą po tarnybos grįžęs namo pavakarieniavo ir išgėrė degtinės. Teisme jis neslėpė vienas išgėręs beveik pusę butelio – buvo penktadienio vakaras, kitą dieną į darbą nereikėjo.

Apie 21 val. 30 min. jis nuėjo miegoti, maždaug po pusvalandžio atsigulė ir jo gyvenimo draugė. Moteris rytą turėjo eiti į darbą, todėl alkoholį gurkšnojusiam vyrui kompanijos nepalaikiusi.

Vos užsnūsti spėjusią Saulę Tamulevičienę pažadino triukšmas už buto durų.

„Kažkas skambino į duris, jas daužė ranka ar spardė. Aš labai išsigandau ir bandžiau pažadinti vyrą, bet man ilgą laiką to padaryti nepavyko“, – Vilniaus teisme pasakojo S.Tamulevičienė.

Moteris teigė girdėjusi šūksnius: „Atidarykit, policija“, tačiau manė, kad laiptinėje siautėja chuliganai. Iš miego pažadinta išsigandusi vilnietė teigė bijojusi prieiti pažiūrėti per durų akutę, juo labiau – jas atidaryti.

„Aš nesu šio buto savininkė, todėl naktį be vyro niekam durų neatidarau“, – aiškino S.Tamulevičienė.

Ruošėsi pjauti duris

Po kurio laiko draugės pažadintas Š.Makselis negalėjo patikėti, kad į duris beldžiasi policija: „Aš neįvykdžiau jokių nusikaltimų, kuo čia dėta policija?“

Norėdamas įsitikinti, ar tikrai į duris beldžiasi pareigūnai, jis paskambino Bendrajam pagalbos centrui. Išgirdęs, kad prie buto durų stovi policininkai, vilnietis jas atidarė nespėjęs net apsirengti.

„Atidaręs duris pamačiau tokį vaizdą: ugniagesys jau paleidęs pjūklą, už jo stovi būrys policininkų, vienas jų iškėlęs vaizdo kamerą ruošiasi kažką filmuoti“, – pasakojo kariškis.

Pusnuogis gulėjo ant grindų

Paskui vien glaudėmis vilkintį vyrą į butą užėję pareigūnai jam nurodė gultis ant grindų, rankas surakino antrankiais ir ėmė klausinėti, kur ginklas. Nustebęs karys atsakė pistoletą laikantis motinos sodyboje esančiame seife.

Lyg per kratą visą butą apieškoję ir ginklo neradę policininkai Š.Makseliui padėjo atsistoti, pasodino ant sofos ir nuėmė antrankius.

Tačiau jų vizitas tuo nesibaigė. Pareigūnai vyrui liepė apsirengti ir nusivedė į kieme stovintį tarnybinį automobilį, kur surašė protokolą už tai, kad jis laiku neatidarė durų.

Automobilyje pareigūnai patikrino ir Š.Makselio blaivumą. Policijos protokole įrašyta, kad alkoholio matuoklis rodė 2,68 promilės.

„Nežinau, kodėl dėl to turėčiau aiškintis – aš buvau ne gatvėje, net ne bare, o savo lovoje“, – stebėjosi apie valandą policijos mašinoje praleidęs Š.Makselis.

Butą nurodė kaimynas

Š.Makselis svarstė, kad atsakomybė turėtų grėsti ir tiems, kurie melagingai pranešė apie girdėtus šūvius ir tyčia ar netyčia policiją nukreipė į jo butą.

Kuriame bute galimai nuaidėjo aštuoni šūviai, Bendrajam pagalbos centrui tą vakarą paskambinęs vilnietis tiksliai nenurodė.

Kaip iš dvylikaaukščio namo, kuriame yra 216 butų, pareigūnai išsirinko vieną, teisme paaiškino Vilniaus 6-ojo policijos komisariato tyrėjas Remigijus Mačionis.

Pranešimą apie šūvius gavę ir prie Perkūnkiemio kvartale esančio daugiabučio privažiavę pareigūnai pirmiausia apėjo aplink namą, bet nepastebėjo nieko įtartino. Tuomet prie jų priėjęs vyras nurodė, iš kurio buto galėjęs sklisti šūvių garsas.

Buto languose degė šviesa, o duris atidaręs buto šeimininkas patikino, kad pas jį ramu. Jis policininkus nusiuntė į Š.Makselio butą – galbūt šūviai girdėjosi iš ten.

Pareigūnų – pilna laiptinė

Š.Makselio bute buvo tamsu, į durų skambutį ir beldimą niekas nereagavo.

Patrulių rinktinės būrio vadas Žilvinas Adomaitis tikino girdėjęs, kad kažkas iš vidaus buvo priėjęs prie buto durų ir patraukė akutės skliautelį: „Laiptinė buvo apšviesta lyg dieną, todėl jie turėjo matyti, kas stovi už durų. Jei viduje buvęs žmogus būtų bendravęs bent per uždarytas duris, būtume viską išsiaiškinę.“

Jis teigė, kad po kelių įspėjimų buvo nuspręsta kviesti ugniagesius su šarvuotąsias duris galinčiu įveikti pjūklu.

Pareigūno teigimu, atverti duris kartais priverčia vien šio įrankio skleidžiamas garsas. Prie Š.Makselio buto durų išsirikiavo ne tik ugniagesiai, bet ir neperšaunamosiomis liemenėmis ir skydais apginklavę Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Nei pėdsakų, nei kvapo

Ž.Adomaitis tikino, jog imtis tokių priemonių nuspręsta sužinojus, kad buto šeimininkas iš tiesų turi legalų pistoletą. Policijos duomenų bazėse nurodyta, kad jis saugomas Varėnos rajone.

Į butą patekę pareigūnai netrukus suprato, kad jokios grėsmės nėra – šeimininkas buvo neblaivus, bet neagresyvus, nesijautė parako kvapo, nebuvo matyti jokių šūvių pėdsakų.

Tačiau, pareigūnų nuomone, Š.Makselis padarė pažeidimą.

„Gyventojas duris turi atrakinti per protingą laiką, kai supranta, kad už durų tikrai stovi policijos pareigūnas“, – nerašytas taisykles teismui paaiškino 24 metus policijoje dirbantis Ž.Adomaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.