Nuogą moterį nufilmavusį Vilniaus policininką atleido, bet pačiam pamiršo pranešti Dirbo dar kelias valandas, o sužinojo iš feisbuko

Tai buvo pirmas policijos patrulio P.K. iškvietimas tądien. Įsijungęs mėlynus švyturėlius ir skubėdamas į avarijos vietą pareigūnas negalėjo net nujausti, kad skuba į įvykį, tapsiantį jo karjeros žudiku.

 Iš policijos dėl nuogos moters skandalo atleistas Vilniaus pareigūnas dirbo dar kelias valandas: „Sužinojau tik iš feisbuko“<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Iš policijos dėl nuogos moters skandalo atleistas Vilniaus pareigūnas dirbo dar kelias valandas: „Sužinojau tik iš feisbuko“<br> Lrytas.lt fotomontažas
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Dėl šių vaizdų, išplitusių viešumoje, pareigūnas neteko darbo.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 5:41 PM, atnaujinta Feb 12, 2020, 6:31 AM

Nepraėjus nė mėnesiui, po skandalo, susijusio su šio įvykio aplinkybėmis, daugiau nei 12 metų policijoje ištarnavęs P.K. buvo apkaltintas pareigūno vardo pažeminimu bei priesaikos sulaužymu ir išmestas iš tarnybos.

Dar antradienio, vasario 11 d., rytą policijos patrulis P.K., kaip ir daugybę kitų rytų per pastaruosius 12 metų, atvyko į Vilniaus policijos patrulių rinktinę ir pradėjo tarnybą.

Apie tai, kad yra atleidžiamas, portalui lrytas.lt jis sakė sužinojęs iš „Facebook“ ir žiniasklaidos. Tuo metu, kai naujienų portalai į pirmąsias vietas kėlė Vilniaus apskrities VPK pranešimą, kad P.K. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi - red. past.) yra atleidžiamas, jis toliau vyko į iškvietimus ir gaudė pažeidėjus. Įsakymas apie atleidimą jam buvo įteiktas tik po kelių valandų.

„Jau esu nušalintas. Ką tik gavau atleidimo įsakymą. Iki šiol ką žinojau, tai tik iš feisbuko. Pirma visi žurnalistai sužinojo, o tik po to aš. Keistai čia viskas“, – apie 14 val. 30 min. sakė P.K.

Dabar jau buvęs pareigūnas atleistas, kaip skelbia Vilniaus apskrities VPK, už tai, kad „tarnybos metu vykdydamas tarnybines funkcijas, nesilaikė Vaizdo stebėjimo priemonėmis užfiksuotų vaizdo duomenų tvarkymo policijos įstaigose taisyklių“.

Būtent tai ir buvo įvertinta kaip policijos pareigūno vardo pažeminimas bei policijos pareigūno priesaikos sulaužymas. Todėl P.K. atleistas iš vidaus tarnybos. Jo tarnybos stažas – 12 metų 2 mėnesiai 9 dienos.

Pirmasis iškvietimas tik pradėjus dirbti

Sausio 19 d. apie 14 val. 04 min. P.K. gavo iškvietimą į T.Narbuto g. ir Saltoniškių g. sankirtą, kur moters vairuojamas automobilis BMW 316 atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį BMW 650. Per avariją nukentėjo antrojo automobilio vairuotojas.

P.K. buvo pirmasis pareigūnas įvykio vietoje. Tuo metu visiems aplinkiniams jau buvo kilęs įtarimas, kad avariją sukėlusi moteris (gimusi 1983 m.) gali būti neblaivi. Tačiau atvykus patruliams moteris atsisakė tikrintis blaivumą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o moteris sulaikyta ir nuvežta į policijos komisariatą. Į komisariatą ją nuvežė pirmasis į įvykio vietą atvykęs P.K.

Kas vyko toliau, matė visa Lietuva – tai užfiksavo P.K. tarnybinis telefonas. Pareigūnams atvykus į policijos komisariatą moteris buvo išsirengusi nuogai. Iš vaizdo medžiagos iš tiesų galėjo susidaryti įspūdis, kad ji gali būti apsvaigusi ir elgiasi gana neadekvačiai.

Moteris šiek tiek daužė automobilines grotas, o atsidarius durims tarė: „Ačiū Dievui! Gryno oro. Pagaliau!“.

Balsas už kadro klausė, moteris apsirengs ar sėdės nuoga. Ši atsakė trumpai: „Nuoga“.

Tuomet policininkai atidarė grotuotas duris ir liepė lipti lauk. Lipdama moteris dar pasiskundė, kad yra šalta, o pakeliui kieme nusispjovė.

Eidama durų link moteris pareigūnams sakė: „Filmuokite, filmuokite“.

Netrukus ji kažką pakėlusi nuo žemės metė tolyn, o tuomet kelis kartus riebiu rusišku keiksmažodžiu pasiuntė „toli toli“. Ir iš karto atsisukusi į filmuojantį žmogų sako: „Aš čia ne tau sakau. Nebijok. Aš Selui sakau“.

Moteris vis minėjo, kad reikia iš kažkur pasiimti „Selo kompaktą“. Galiausiai ji apspardė komisariato duris ir dar kelis kartus riebiai nusikeikė.

Dar tos pačios dienos vakarą šis vaizdo įrašas atsidūrė platformoje „Discord“, turinčioje apie 80 tūkst. vartotojų. Iš jos vaizdo įrašas pasiekė žiniasklaidą, kilo skandalas.

Sesuo: ji nebuvo girta, ji serga

Kilus skandalui su lrytas.lt susisiekė vaizdo medžiagoje užfiksuotos sulaikytosios seserimi prisistačiusi moteris. Ji pasakojo, kad jos sesuo turi psichinių sutrikimų, kad policijos pareigūnai turėjo ją vežti į ligoninę.

„Mano sesuo serga. Ji – psichiškai nesveika. Ją reikėjo vežti į ligoninę, tačiau policija to nežinojo ir išsivežė į areštinę, o tada dar ir vaizdo įrašą paviešino“, – pasakojo moteris.

Pasak jos, vaizdo įraše užfiksuota moteris nebuvo girta, tačiau toks įspūdis galėjo susidaryti dėl ligos.

„Pareigūnai suklydo. Tikriausiai nesuprato, kad ji serga ir palaikė ją girta. Bet žmogus buvo visiškai blaivas. Jai vaistų reikėjo ir į psichiatrinę ligoninę“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji teigė, kad šeima dėl įrašo paviešinimo planuoja kreiptis į teismą.

Filmavo apsidraudimui

Vilniaus policijoje dėl įrašo paviešinimo buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, o netrukus ir ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimą ar panaudojimą.

Tyrėjų žvilgsniai iš karto nukrypo į moterį nufilmavusį patrulį P.K.

„Tai buvo tik apsidraudimui filmuotas vaizdo įrašas. Patys juk matėte tą įrašą. Jai buvo pasiūlyta apsirengti, niekas nenorėjo nei jos pažeminti, nei viešinti. O kas jį paskui išplatino, aš nežinau“, – lrytas.lt sakė dabar jau buvęs pareigūnas, apie atleidimą sužinojęs ne iš vadų, o iš žiniasklaidos.

Vilniaus policijos atstovai kilus skandalui teigė, kad tokių įrašų darymas yra įprasta praktika.

„Tokie įrašai vėliau pridedami prie tyrimo medžiagos. Tai būna ir savotiškas apsidraudimas, kad būtų vaizdo įrodymai, jei pareigūnai po kiek laiko būtų apkaltinti kokiais nors neteisėtais veiksmais“, – dar sausio mėnesį redakcijai teigė Vilniaus policijos komunikacijos specialistai.

Pasak Vilniaus policijos atstovų, kad vaizdo įrašas buvo padarytas – neturėtų stebinti. Tačiau jis jokiu būdu negalėjo patekti į viešumą.

Pats P.K. kalbėdamas su lrytas.lt kategoriškai neigė įrašą kėlęs į „Discord“ platformą. Jis pasakojo, kad visų pirma moteris buvo atvežta į Vilniaus apskrities VPK patalpas, čia buvo suforminti visi reikiami dokumentai.

Kadangi eismo įvykio aplinkybes tiria Vilniaus kelių policijos pareigūnai, visa medžiaga buvo persiųsta jiems. Vaizdo įrašas, kuris vėliau išplito internete, į tarnybinį kompiuterį prie įvykio medžiagos iš tarnybinio telefono buvo įkeltas Mėnulio g. esančiose kelių policijos patalpose.

Nežino, kas tai yra „Discord“

Tiesa, vaizdo įrašą P.K. buvo patalpinęs į slaptą, tik pačių dirbančių pareigūnų matomą grupę feisbuke.

„Štai taip šiandien tarnyba prasidėjo“, – buvo parašyta prie šio vaizdo įrašo.

Šioje grupėje pareigūnai tarpusavyje pasidalina įvairiausiais dalykais, kurie paprastai nebūna viešinami plačiai. Viskas paprastai ir lieka uždaroje bei slaptoje grupėje, iki šiol dar nebuvo taip, kad kokia šioje grupėje paviešinta medžiaga ar informacija būtų atsidūrusi viešumoje.

P.K. sako, kad šioje „Facebook“ grupėje yra tik policininkai, žinantys ir mokantys elgtis su tokiomis medžiagomis. Jis sako sunkiai galintis patikėti, kad kas nors iš jų vaizdo įrašą išplatino viešai: „Negaliu atmesti, kad tas vaizdo įrašas iš Mėnulio g. „išvažiuoti“ galėjo. Tai visiškai neištirtas įvykis, o mane atleidžia“.

Kad ir kaip ten buvo, neigdamas, jog tai jis internete išviešino tik tarnybiniam naudojimui skirtą medžiagą, P.K. sako, kad prieigą prie jos turėjo daugybė žmonių.

Tyrėjai žino, jog pirmasis šią vaizdo medžiagą į platformą „Discord“, iš kur paskui ji ir pasklido, tos pačios dienos vakarą (apie 19 val. 44 min.) įkėlė vartotojas, pasivadinęs Solento. Įrašas įkeltas neilgai trukus po to, kai moteris iš Vilniaus apskrities VPK patalpų greitosios pagalbos automobiliu su policijos palyda buvo išvežta į psichiatrijos kliniką.

Kas slepiasi už Solento slapyvardžio, iki šiol neaišku. Neoficialiais duomenimis, kol kas tyrėjams to nustatyti nepavyko. Pats P.K. sako iki šiol supratimo neturėjęs, „kas tas „Discord“. Esą, šį pavadinimą jis pirmą kartą išgirdo tik kilus skandalui.

Vilniaus apskrities VPK skelbia, kad tarnybinio patikrinimo medžiaga, kurios pagrindu P.K. atleistas iš tarnybos, bus pridėta prie tebevykstančio ikiteisminio tyrimo. Tiesa, jame pats pareigūnas iki šiol dar nėra apklaustas. Tai turėtų įvykti šios savaitės pabaigoje.

„Jau susiradau advokatą“, – teigia iš tarnybos atleistas pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.