Klaipėdos vyriausioji prokurorė nusišalino nuo tyrimo dėl galimų pažeidimų ligoninėje

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė nusišalino nuo tyrimo dėl galimų pažeidimų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

D.Pocienė nusišalino dėl palaikomų santykių su ligoninės vadovu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
D.Pocienė nusišalino dėl palaikomų santykių su ligoninės vadovu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2020, 1:56 PM, atnaujinta Apr 15, 2020, 3:22 PM

„Siekiant užtikrinti šio tyrimo objektyvumą, išsamumą bei pašalinti net tariamas prielaidas dėl šališkumo, Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė D.Pocienė, kaip pažįstanti Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovą, nusišalino nuo šio ikiteisminio tyrimo“, – BNS teigė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

D.Pocienė BNS antradienį patvirtino, jog anksčiau buvo operuota ir yra prižiūrima Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų, dėl to pažįstanti bei bendraujanti ir su ligoninės vadovu Vinsu Janušoniu. Antradienį Klaipėdos prokuratūros vadovė tikino, jog ši pažintis nesudaro prielaidų nusišalinimui. Tačiau esant reikalui, ji pasiryžusi tai padaryti.

E.Martinonienės teigimu, aukštesniojo prokuroro funkcijas šiame tyrime vykdys Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Jevgenijus Michailovskis.

Ikiteisminio tyrimo veiksmus pavesta atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybai.

Tyrimas pradėtas dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo.

Prokuratūra teigė nusprendusi pradėti tyrimą, kai buvo išnagrinėtas Generalinei prokuratūrai pateiktas Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytas pareiškimas, kuris grindžiamas šioje ligoninėje atliktų patikrinimų metu nustatytomis aplinkybėmis bei išvadomis.

Prokurorų teigimu, ikiteisminis tyrimas būtinas tam, kad jo metu būtų kruopščiai ištirti visi pateikti duomenys dėl galimų teisės aktų pažeidimų užtikrinant ligoninės personalui saugias darbo sąlygas bei užkertant kelią koronaviruso plitimui tarp ligoninės personalo bei pacientų.

Tyrimo metu prokurorai sieks nustatyti priežastis, dėl ko ligoninėje išplito koronavirusas, taip pat už teisės aktų reikalavimų vykdymą atsakingus asmenis.

Prokuratūra pažymi, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas ne dėl konkretaus asmens galimai padarytos nusikalstamos veikos, bet siekiant objektyviai įvertinti, ar yra pagrindas ministerijos pareiškime minimas aplinkybes vertinti kaip nusikalstamą veiką.

Balandžio pradžioje dėl infekcijų kontrolės pažeidimų buvo sustabdyta didelės dalies Klaipėdos universitetinės ligoninės skyrių veikla.

A.Veryga anksčiau teigė, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvo kilę daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė.

Ministro teigimu, nesutapo Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir į ligoninę nuvykusiems ekspertams pateikti duomenys dėl užsikrėtusio personalo ir pacientų, neužkirstas kelias kontaktuoti darbuotojams, dirbusiems su infekuotais pacientais ir nedirbusiems su jais.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje padarytų nusikalstamų veikų koordinuos ONKTS prokurorai

Išnagrinėjus balandžio 14 d. gautą Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prašymą perduoti praėjusią savaitę pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kitam teritoriniam prokuratūros padaliniui, trečiadienį Generalinėje prokuratūroje priimtas sprendimas minimą tyrimą perduoti Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriui (ONKTS).

Kaip praneša Generalinė prokuratūra, siekiant užtikrinti šio tyrimo objektyvumą, išsamumą bei pašalinti net tariamas prielaidas dėl šališkumo, Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė D. Pocienė, pažįstanti Klaipėdos universitetinėje ligoninės vadovą Vinsą Janušonį, nusišalino nuo šio ikiteisminio tyrimo.

Aukštesniojo prokuroro funkcijas šiame tyrime vykdys Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras.

Ikiteisminio tyrimo veiksmus pavesta atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybai.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą buvo priimtas išnagrinėjus balandžio 8 d. gautą Sveikatos apsaugos ministro pasirašytą pareiškimą, kuris grindžiamas šioje ligoninėje atliktų patikrinimų metu nustatytomis aplinkybėmis bei išvadomis.

Prokuratūros vertinimu ikiteisminis tyrimas yra būtinas tam, kad jo metu būtų kruopščiai ištirti visi pateikti duomenys dėl galimų teisės aktų pažeidimų užtikrinant ligoninės personalui saugias darbo sąlygas bei užkertant kelią viruso Covid-19 plitimui tarp ligoninės personalo bei pacientų. Tyrimo metu taip pat bus siekiama nustatyti susirgimų Covid-19 atvejų priežastingumą, už teisės aktų reikalavimų vykdymą atsakingus asmenis.

Šs ikiteisminis tyrimas pradėtas ne dėl konkretaus asmens galimai padarytos nusikalstamos veikos, bet siekiant objektyviai įvertinti, ar yra pagrindas SAM pareiškime minimas aplinkybes vertinti kaip nusikalstamą veiką. Įtariamųjų šiame ikiteisminiame tyrime šiuo metu nėra.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškimas taip pat perduotas išnagrinėti ir Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorams. Jie turėtų įvertinti, ar dėl pareiškime nurodytų aplinkybių yra pagrindas taikyti viešojo intereso gynimo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.