Žinomo Lietuvos menininko kūrinių vagystėje – mįslinga detalė: atsidūrė prie garsaus vyro namų

Saugiai Vokietijos ir Anglijos miestus apkeliavę žinomo Lietuvos menininko Česlovo Lukensko kūriniai buvo pavogti iš jo sodybos kiemo Ukmergės rajone. Netrukus jie rasti prie policijai gerai žinomo asmens namo.

Česlovas Lukenskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Česlovas Lukenskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Česlovas Lukenskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Česlovas Lukenskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šie menininko Č.Lukensko kūriniai neilgai buvo vagių rankose – jie surasti.
Šie menininko Č.Lukensko kūriniai neilgai buvo vagių rankose – jie surasti.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2020, 10:59 PM

„Dabar manau, kad nutaikyti momentą ir pavogti priekabą su kūriniais galėjo tik tie, kurie akylai mus sekė ir stebėjo“, – trečiadienį „Lietuvos rytui“ sakė menininkas, kurio 14 tūkstančių eurų kainuojančius kūrinius ilgapirščiai kartu su automobilio priekaba išsigabeno tiesiai iš jo sodybos kiemo Kultuvėnuose.

Pasak Č.Lukensko, savo kūrinį, kuris pavadintas „Krematai/Deguliai“, jis iš Kauno galerijos „Mano parkas“ į sodybą atsivežė gegužės 27-osios popietę ir paliko, kaip jam tuo metu atrodė, saugioje vietoje – sodybos kieme.

Pavogė iš uždaro kiemo

Kūrinių menininkas pasigedo pirmadienio rytą išėjęs iš namo ir pamatęs, kad kieme nėra nei priekabos, nei joje buvusių daiktų.

„Negalėjau patikėti, kad iš namų, kuriuose visada yra žmonių, teritorija aptverta ir stebima, galėjo nepastebėtas dingti tokio dydžio objektas – priekaba su tentu“, – kalbėjo Č.Lukenskas.

Vyras iš karto nuskubėjo į policijos komisariatą ir pranešė apie vagystę. Nuostolius jis įvertino 15 400 eurų – 14 tūkst. eurų įkainojo kūrinius, dar apie 1400 eurų – priekabą „NiewiadoW“, kurioje jie buvo sudėti.

Rado visiškai atsitiktinai

Gerų žinių iš policijos Č.Lukenskas sulaukė tą pačią dieną, bet vagystės mįslė nėra įminta iki šiol.

Dėžes su Č.Lukensko kūriniais pareigūnai aptiko vieno Veprių miestelio gyventojo kieme, kai šį rajone pareigūnams gerai žinoma asmenį nusprendė aplankyti dėl visai kitų reikalų. Į jo kiemą užsukusius Veiklos grupės tyrėjus sudomino kieme sukrautos dėžės.

Pareigūnai nusprendė jas patikrinti ir išvydo sukrautas mažesnes dėžutes su stikliniu gaubtu, o jose iš ąžuolo išpjautus ir apdegintus įvairių dydžių kryžius ir žvaigždes.

Įtariamųjų policija neaptiko

Tyrėjams buvo akivaizdu, kad šie kūriniai negali priklausyti namo savininkui, todėl pareigūnai registruojamų įvykių suvestinėje patikrino, ar nėra pranešimų apie pavogtus meno kūrinius.

Paaiškėjo, kad toks pranešimas buvo gautas prieš kelias valandas. Todėl dėžės buvo paimtos ir išvežtos į policijos komisariatą, o namo savininkas apklaustas.

Ne kartą su policija dėl savo netinkamo gyvenimo būdo reikalų turėjęs vyras neigia apvogęs Č.Lukenską ir sako neįsivaizduojantis, kaip menininko kūriniai galėjo atsirasti jo kieme.

Apkeliavo ne vieną parodą

Atrodo, kad šįkart policija jo pasakojimu tiki, nes vyro nesulaikė, įtarimų jam nepareiškė ir toliau ieško galimų įtariamųjų, nes priekaba, kurioje buvo dėžės su Č.Lukensko darbais, dar nerasta.

Kol kas „Krematai/Deguliai“ dar saugomi policijoje.

Menininkas tikisi, kad netrukus jie jam bus sugrąžinti ir jis savo kūrybą dar galės pristatyti meno gerbėjams.

„Šie kūriniai buvo eksponuojami daugelyje tarptautinių parodų – Karlsrūhėje, Berlyne, Diuseldorfe, pastarąjį kartą – Londone kaip vientisa instaliacija.

Esu dėkingas Ukmergės policijos pareigūnams už operatyvumų ir sumanumą ir tikiuosi, kad mano kūriniai dar pakeliaus po būsimas parodas, o vagims galiu pasakyti tik tiek – nusikaltėliai niekada nelieka nepastebėti, suras ir jus“, – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo Č.Lukenskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.