Dvi dešimtis žmonių apgavęs sukčius už grotų praleido keturis mėnesius

Dvidešimt keturis žmones apgavęs ir nuo jų į užsienį pasprukęs 54 metų šiaulietis Arūnas Ališauskas Jungtinėje Karalystėje ramiai gyveno daugiau nei dešimti metų.

 Iš jo pažadais patikėjusių žmonių 27 tūkstančius 150 litų (7 tūkstančius 863 eurus) surinkęs sukčius paspruko į užsienį. <br> T.Stasevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Iš jo pažadais patikėjusių žmonių 27 tūkstančius 150 litų (7 tūkstančius 863 eurus) surinkęs sukčius paspruko į užsienį. <br> T.Stasevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 1:59 PM, atnaujinta Jun 16, 2020, 12:56 PM

Tačiau sukčius teisingumo neišvengė – šiemet pavasarį užsienyje sulaikytas A.Ališauskas buvo parvežtas į Lietuvą ir sėdo į teisiamųjų suolą.

Bausmės vykdymą atidėjo

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas pirmadienį kaltu dėl sukčiavimo ir oficialaus dokumento suklastojimo pripažintam A.Ališauskui skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėjo dvejiems metais.

Tai reiškia, kad keturis mėnesius už grotų iki nuosprendžio paskelbimo praleidęs sukčius į laisvę bus išleistas netrukus.

Šiaulių tardymo izoliatoriuje kalintas A.Ališauskas išklausyti jam skelbiamo nuosprendžio į teismą nebuvo atvežtas.

Nuosprendį paskelbęs teismas įpareigojo A.Ališauską per vienerius metus atlyginti nukentėjusiesiems padarytą 7 tūkstančių 863 eurų žalą bei 2 tūkstančių 100 eurų neturtinę žalą.

Atlyginti neturtinę žalą prašė tik 15 ir 24 nuo A.Ališausko nukentėjusių asmenų. Teismas nukentėjusiųjų prašymus dėl neturtinės žalos atlyginimo tenkino iš dalies.

Nuteistasis taip pat įpareigotas sumokėti tūkstantį 729 eurus už jo ekstradiciją iš Jungtinės Karalystės.

Skolinosi pinigų verslui

Anksčiau neteistas ir administracine tvarka nebaustas A.Ališauskas į aferas ėmė veltis netekęs darbo bankrutavusioje Šiaulių televizorių gamykloje.

Bedarbiu tapęs vyras vyras nusprendė imtis medienos verslo.

Mediena prekiaujančiu ir įmonių Rusijoje turinčiu verslininku prisistatinėti ėmęs A.Ališauskas sugebėjo apgauti ir kelis tuo patikėjusius savo pažįstamus.

Iš vieno pažįstamo A.Ališauskas 2006 metų vasarą „verslo reikmėms“ pasiskolino 15 tūkstančių litų (4 tūkstančius 344 eurus), o po poros metų – dar 8 tūkstančius 400 litų ( 2 tūkstančius 435 eurus). Skolos raštelio gavęs pinigus A.Ališauskas nepasirašė, tačiau pažadėjo pinigų skolintoją įtraukti į medienos verslą.

Šiais pažadais patikėjęs A.Ališausko pažįstamas į jokį verslą nebuvo įtrauktas, o paskolintų pinigų taip pat neatgavo.

Teta prarado butą

Taip pat A.Ališauskas 2008 metų rudenį sumanė apgauti ir kitą savo pažįstamą, iš kurio pažadėjęs „įtraukti į verslą“ pasiskolino 52 tūkstančius litų (15 tūkstančių 60 eurų).

Kai į „verslą neįtrauktas“ pažįstamas ėmė reikalauti grąžinti paskolintus pinigus, A.Ališauskas sumanė išsisukti apgaudamas savo tetą.

Tetos A.Ališauskas paprašė įkeisti butą ir dalį už tai gautų pinigų atidavė jį grąžinti skolą prispyrusiam kreditoriui.

Tetai A.Ališauskas pažadėjo atsiųsti pinigų iš Anglijos. Deja, šių pinigų moteris taip ir nesulaukė, todėl liko be bankui įkeisto buto.

Pasiskelbė kelionių organizatoriumi

Pradėjus sklisti kalboms apie A.Ališausko nemokumą vyras suprato, kad daugiau lengvatikių, kurie už pinigus norėtų būti įtraukti į „medinos verslą“ jam įtraukti nebepavyks.

Įspraustas į kampą A.Ališauskas ėmė sukti galvą, kaip jam prasimanyti pinigų skoloms sumokėti.

Tada A.Ališausko galvoje gimė idėja pasiskebti pigių kelionių rengėju ir surinkti pinigų iš tokiomis kelionėmis susigundžiusių žmonių.

Respektabilaus ir patikimo žmogaus įvaizdį susikurti sugebėdavęs aferistas 2009 metais apie ketinimus rengti pigesnes keliones į Paryžių bei Madonos koncertą prasitarė savo kirpėjai.

Kliento pasiūlymu susidomėjusi kirpėja apie gundantį pasiūlymą prasitarė ir kitiems savo klientams.

Tokiu būdu A.Ališauskui gan greitai pavyko suburti norinčiųjų keliauti žmonių grupę ir paimti iš jų pinigus už būsimas keliones.

Pinigus iš šiais pažadais patikėjusių žmonių sukčius rinko neišduodamas jokių tai patvirtinančių dokumentų. Kai viena atsargesnė moteris paprašė A.Ališausko duoti jam pinigų paėmimo kvitą, sukčius jį suklastojo nurodydamas vieno savo pažįstamo įmonės rekvizitus.

Nuo sukčiaus nukentėjo 24 žmonės

Pinigus surinkęs A.Ališauskas kelionių nesurengė. Kai pasipiktinę žmonės „kelionių organizatorių“ ėmė atakuoti telefonų skambučiais, pastarasis aiškino, kad kelionės sužlugo ne dėl jo kaltės, žadėjo jas surengti vėliau arba grąžinti pinigus.

Kantrybės netekę nukentėjusieji kreipėsi į policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Supratęs, kad šį kartą neišsisuks, A.Ališauskas spruko į Jungtinę Karalystę.

Užsienyje atsidūręs aferistas iš pradžių dar atsiliepdavo telefonu ir vis žadėjo nukentėjusiesiems grąžinti pinigus, bet galiausiai liovėsi tai daryti ir telefonu nebeatsiliepinėjo.

24 nuo jo nukentėjusiems žmonėms A.Ališauskas liko skolingas 27 tūkstančius 150 litų (7 tūkstančius 863 eurus).

Apgavo juo patikėjusią moterį

Sukčiauti A.Ališauskas nesiliovė ir pasprukęs į užsienį. Šiaulietis maitindamas įvairiais pažadais įniko skolintis pinigus iš vienos Jungtinėje Karalystėje gyvenančios moters.

Kai pažadų ištesėjimo nesulaukusi moteris paprašė skolą gražinti, A.Ališauskas santykius su ja nutraukė ir pradingo.

Dėl A.Ališausko dingimo susirūpinusi moteris per socialinius tinklus susirado jo artimuosius, su kuriais pakalbėjusi suprato, kad tapo eiline aferisto auka.

Teisme kaltu prisipažino

Į Jungtinę Karalystę pasprukęs A.Ališauskas iš pradžių ten gyveno legaliai, naudodamasis savo tapatybės pažymėjimu. 2012 metais pasibaigus tapatybės dokumentų galiojimo laikui šiaulietis šioje šalyje ilgą laiką sugebėjo pragyventi ir be jų.

Aferistas įkliuvo šiemet, kai pasijutęs nebaudžiamu kreipėsi į Lietuvos ambasadą Jungtinėje karalystėje norėdamas pasikeisti nebegaliojantį asmens tapatybės dokumentą.

Kadangi buvo paskelbta A.Ališausko paieška ir jam išduotas Europos sąjungos arešto orderis, vyras buvo sulaikytas ir pargabentas į Lietuvą.

Prieš teismą stojęs A.Ališauskas tvirtino, aferų ėmėsi spaudžiamas kreditorių. Vyras sakė, kad po nepavykusio verslo įklimpo į skolas ir spaudžiamas kreditorių sumanė jų prasimanyti sąmoningai apgaudamas jo pasiūlytomis pigiomis kelionėmis susidomėjusius žmones.

A.Ališauskas sakė, kad šį sumanymą „pradėjo nuo melo“ tikėdamasis iš vienų žmonių paimtais pinigais grąžinti skolas kitiems žmonėms.

Teisme kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų prisipažinęs A.Ališauskas gailėjosi, kad apgaudinėjo žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.