Žmogų gatvėje Trakuose nužudžiusiam vyrui teismas bausmės nepakeitė

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo G.M. pripažintas kaltu nužudžius žmogų dėl chuliganiškų paskatų.

Žmogų gatvėje Trakuose nužudžiusiam vyrui teismas bausmės nepakeitė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Žmogų gatvėje Trakuose nužudžiusiam vyrui teismas bausmės nepakeitė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 1:42 PM, atnaujinta Jul 8, 2020, 1:46 PM

Kaip rašoma teismo pranešime, 2017 metais G.M., būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (nustatytas 1,88 promilės girtumas), Trakuose, viešojoje vietoje, be aiškios priežasties užpuolė gatve einantį nukentėjusįjį, sudavė jam keliolika smūgių į įvairias kūno vietas ir dėl patirtų sužalojimų nukentėjusysis mirė vietoje.

Vilniaus apygardos teismas, atsižvelgęs į visas aplinkybes ir į tai, kad kaltinamasis yra jaunas, neteistas, charakterizuojamas teigiamai, dirba, mokosi, pasižadėjo ateityje laikytis įstatymų, jam paskyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Kaltinamasis visiškai pripažino kaltę, gailėjosi, atsiprašė nukentėjusiųjų.

Nuteistojo gynėjas, pirmosios instancijos teismo sprendimą skųsdamas Lietuvos apeliaciniam teismui, prašė jo ginamąjį dėl nužudymo išteisinti ir padarytą veiką kvalifikuoti kaip viešosios tvarkos pažeidimą.

Lietuvos apeliacinis teismas, susipažinęs su bylos medžiaga ir skundo motyvais, padarė išvadą, kad nėra teisinio pagrindo keisti pirmosios instancijos teismo nuosprendžio, nes G.M. inkriminuotos nusikalstamos veikos požymiai nustatyti tinkamai. Teisėjų kolegija konstatavo, kad Vilniaus apygardos teismas išsamiai ir nešališkai išnagrinėjo visas bylos aplinkybes, įvertino byloje surinktus įrodymus ir pagrįstai G.M. pripažino kaltu nužudžius žmogų dėl chuliganiškų paskatų.

Pirmosios instancijos teismo sprendimą skundė ir keturi nukentėję asmenys (nužudytojo giminaičiai), prašydami sugriežtinti nuteistajam skirtą laisvės atėmimo bausmę bei priteisti po 50 tūkst. eurų neturtinės žalos (apygardos teismas jiems priteisė po 15 tūkst. eurų). Nužudyto asmens brolis teismo sprendimo neskundė.

Prokuroras taip pat prašė nuteistajam skirtą bausmę sugriežtinti iki 13 metų laisvės atėmimo, bausmę siejant su tiesioginės tyčios kaltės forma, tačiau teismas neįžvelgė, kad nuteistasis iš anksto turėjo tikslą nužudyti.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo parinktas bausmės dydis atitinka padaryto nusikaltimo pavojingumą, nuteistojo asmenybę ir bausmės tikslus. Nuteistasis anksčiau neteistas, dėl padaryto nusikaltimo nuoširdžiai gailisi, atlygino nusikaltimu padarytą turtinę žalą, mokosi, dirba, charakterizuojamas teigiamai.

Už nužudymą dėl chuliganiškų paskatų gali būti skiriama laisvės atėmimo nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė. Apeliacinio teismo vertinimu, pirmosios instancijos teismo G. M. paskirta mažesnė laisvės atėmimo bausmė, nei įstatymo sankcijoje numatytas bausmės vidurkis, nėra aiškiai per švelni ir nėra pagrindo jos griežtinti.

Dėl nukentėjusiesiems priteistos neturtinės žalos dydžio Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad apygardos teismo nustatytas 15 tūkst. eurų neturtinės žalos kiekvienam iš nukentėjusiųjų dydis pagal nustatytas bylos aplinkybes ir teigiamą nuteistojo charakteristiką atitinka sąžiningumo, teisingumo ir protingumo kriterijus bei neprieštarauja galiojančiai teismų praktikai.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (iki bausmės vykdymo pradžios nuteistajam buvo palikta galioti kardomoji priemonė – namų areštas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.