Rokiškio r. Skemų globos namuose rastas įkalintas žmogus: grotos, kibiras ir jokių pagalbos mygtukų

Rokiškio rajone esančiuose Skemų globos namuose atliekant planinį patikrinimą buvo aptiktas kraupus vaizdas – tragiškomis sąlygomis už grotų įkalintas žmogus.

Žmogus buvo rastas įkalintas už grotų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Žmogus buvo rastas įkalintas už grotų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 11:57 AM, atnaujinta Sep 9, 2020, 7:03 PM

Įvykį patvirtino ir Panevėžio apskrities VPK. Antradienį, 12 val. 28 min., Žmogaus teisių biuras policijai pranešė, jog Rokiškio rajone esančiuose globos namuose netinkamai prižiūrimi ten gyvenantys asmenys.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto laisvės atėmimo, už kurį gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Seimo kontrolierių įstaigos žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius portalui lrytas.lt patvirtino, kad Rokiškio rajone esančiuose Skemų socialinės globos namuose iš tiesų rastas neteisėtai įkalintas.

Kiek tiksliai laiko vyras praleido patalpoje esančioje už grotų – neaišku. Tačiau, pasak V.Valentinavičiaus, iš pokalbių su darbuotojais aiškėja, kad asmens kalinimas galėjo trukti apie dvi savaites.

„Grotos ir viskas. Grotos, kibiras, skirtas gamtiniams reikalams, jokių pagalbos kvietimo mygtukų. Žmogus uždarytas, o be viso to, jis buvo uždarytas durimis be rankenos. Tai yra neteisėtas laisvės atėmimas, todėl buvo pranešta policijai, kad įvertintų“, – teigė V.Valentinavičius.

Direktorius sako apie grotas nežinojęs

Skemų socialinės globos namų direktorius Gintaras Girštautas „Lietuvos ryto“ televizijai tvirtino apie grotas nežinojęs.

Anot vadovo, už grotų laikytas globotinis įstaigoje gyvena nuo kovo, anksčiau jis turėjo atskirą kambarį, tačiau prasidėjus remonto darbams buvo apgyvendintas su kitais dviem globotiniais.

„Labai sunkus atvejis, tokio mes dar neturėjom, kuris kelia mažiau sau, bet daugiau aplinkiniams, yra nukentėję kiti neveiksnūs gyventojais, vienam gyventojui vos nosies nenukando“, – televizijai sakė G. Girštautas.

Direktorius sakė, kad grotos sumontuotos be jo žinios, tuo metu jis turėjęs nedarbingumo pažymėjimą.

„Nuo durnumo vaistų nėra, mes pradėjome vidinį tyrimą dėl įgaliojimų viršijimo to aukšto socialinei darbuotojai, mano supratimu, tai neleistina“, – kalbėjo vadovas.

G. Girštautas taip pat yra Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys. Globos namams jis vadovauja nuo 1990 metų. Į rajono tarybą pernai jis išrinktas kaip Valiaus Kazlausko koalicijos „UŽ LAISVĘ AUGTI“ kandidatas.

Tyrimą dėl įvykio pradėjo ir policija. Panevėžio apskrities duomenimis, antradienį Žmogaus teisių biuras pranešė, kad globos namuose netinkamai prižiūrimi ten gyvenantys asmenys.

Kiek tiksliai laiko asmuo praleido globos namuose įkalintas grotuotoje patalpoje, bus nustatyta ikiteisminio tyrimo metu.

Įkalinimas – neteisėtas ir negalimas

Seimo kontrolierių įstaigos žmogaus teisių biuro vadovo teigimu, laisvės atėmimas iš žmogaus yra negalimas.

„Jokios priežastys yra nesvarbios. Visi kiti paaiškinimai, kad žmogus turi proto negalią, yra agresyvus ir panašiai, tai šita įstaiga yra skirta būtent tokiems asmenims – globotiniams, kurie turi psichikos, emocinių sutrikimų, proto negalią. Čia dirba specialistai, kurie turėtų žinoti, kaip su tokiais žmonėmis susitvarkyti. Tam yra teisėtos priemonės, yra daug leistinų dalykų. Nei grotos, nei izoliatoriai nėra leistini ir galimi“, – nurodė jis.

Situacija – skandalinga

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė tikino, kad ministerija šiuo atveju ne tik domisi ir domėsis, tačiau bus pradėtas patikrinimas direktoriaus atžvilgiu.

„Planuojama direktorių laikinai nušalinti nuo pareigų, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas jau išvyko į vietą atlikti neeilinio įstaigos patikrinimo. Bendro pobūdžio vertinimas, kad situacija yra labai skandalinga ir ji negali būti toleruojama. Mes suprantame, kad rūpintis agresijos netramdančiais globotiniais gali būti sudėtinga. Bet grotų įrengimas gyvenamojoje patalpoje yra nežmogiška ir neapgalvota, ir tai nesprendžia pačios situacijos“, – situaciją komentavo E.Samoškaitė.

Ministro patarėja ryšiams su visuomene akcentavo, kad bet kuriuo atveju net ir sunkiais atvejais grotų įrengimas nieko nesprendžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.