Į spąstus 18-metę įviliojusi moteris sulaukė atpildo: bandė ištekinti už musulmono, mergina atsidūrė rūsyje

31 metų Elena Sungailaitė nuteista už prekybą žmonėmis – ji surado merginą, kurią vertė fiktyviai ištekėti už pakistaniečio. Jis tokiu būdu siekė gauti leidimą gyventi Europos Sąjungoje.

Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį. 18-metė tauragiškė Londone per prievartą atsidūrė būsimo jaunikio namų rūsyje.<br> lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį. 18-metė tauragiškė Londone per prievartą atsidūrė būsimo jaunikio namų rūsyje.<br> lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį. 18-metė tauragiškė Londone per prievartą atsidūrė būsimo jaunikio namų rūsyje.<br>D.Piraitytės nuotr.
Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį. 18-metė tauragiškė Londone per prievartą atsidūrė būsimo jaunikio namų rūsyje.<br>D.Piraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 8, 2021, 7:39 PM

Bausmė tauragiškę pasivijo po septynerių metų. Ji slapstėsi užsienyje ir buvo grąžinta į Lietuvą pagal Europos arešto orderį.

Prieš 3 metus nuosprendį toje pačioje baudžiamojoje byloje išgirdo 29-erių Vita Pralgauskaitė.

Buvo pažadėjusi darbą bare

E.Sungailaitė buvo kaltinama per socialinį tinklą „Facebook“ susipažinusi su neseniai pilnametystės sulaukusia mergina ir pažadėjusi jai darbą viename Anglijos bare, atsiuntusi jai pinigų kelionei ir sutikusi Londono oro uoste.

Tuomet atvykėlei buvo pasiūlyta sudaryti fiktyvią santuoką su nepažįstamu užsieniečiu ir už tai pažadėta sumokėti 8000 litų (2318 eurų).

Nors mergina šito nenorėjo, kito pasirinkimo neturėjo – ji ne tik nemokėjo anglų kalbos, bet nesugebėjo net lietuviškai skaityti ar rašyti, o „Facebook“ paskyroje už ją rašė bičiulė.

Prekybos žmonėmis istorija rutuliojosi 2013 metų spalį. 18-metė tauragiškė Londone per prievartą atsidūrė būsimo jaunikio namų rūsyje.

Merginos gyvenimas nelepino: mirus motinai ji gyveno su tėvu alkoholiku, kuris prieš dukrą visaip smurtavo.

„Elena man pasiūlė darbą Anglijoje – kavinėje plauti indus. Sutikau, nes neturėjau iš ko gyventi. Ji nupirko bilietą, atsiuntė pinigų kelionei iki Kauno ir kitoms išlaidoms.

Londono oro uoste mane sutiko Elena su kažkokiu vyru užsieniečiu, traukiniu nuvažiavome pas jos draugę Vitą į namus. Elena ir Vita ėmė manęs klausinėti, ar noriu ištekėti už musulmono.

Bijojau ir nenorėjau, tačiau nebuvo ką daryti – pinigų neturiu, kalbos nemoku“, – Klaipėdos apygardos teisme pasakojo smulkutė mergina.

Rūsyje uždaryta socialinių įgūdžių visiškai neturinti 18-metė nesutriko ir paskambino į Lietuvos „Caritas“ organizaciją.

Mergina atsidūrė rūsyje

Sutuoktuvių ceremonija neįvyko – Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijų bendromis pastangomis lietuvė buvo išvaduota, o vyras, apgaule taip ir nenusipirkęs leidimo nuolat gyventi Europos Sąjungoje, buvo išsiųstas namo.

„Mane apgavo, sakė, jog gausiu darbo bare, bet pasirodė, kad turiu ištekėti už „babajaus“, kad galėčiau dirbti legaliai.

Tas mane pasiėmė, iš karto uždarė rūsyje, kur buvo pamestas čiužinys, nemušė, davė valgyti, bet buvo baugu.

Anglų kalbos nemoku, nieko negalėjau jam paaiškinti. Gerai, kad turėjau telefoną“, – pasakojo nukentėjusioji.

Abiem – vienoda bausmė

Nei V.Pralgauskaitė, nei E.Sungailaitė kaltės nepripažino, tačiau tai buvo visiškai įrodyta.

Klaipėdos apygardos teismas E.Sungailaitei skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tokiam pat laikui.

Moteris per dvejus metus į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą turės sumokėti 941 eurą, nukentėjusiajai – 2500 eurų neturtinės žalos.

Už prekybą žmonėmis numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo dvejų iki dešimties metų. Teismas atsižvelgė į tai, kad kaltininkė augina pusantrų metų vaiką, nusikaltimas įvykdytas daugiau kaip prieš septynerius metus, todėl tikimasi, kad bausmės rezultatų pavyks pasiekti be realaus laisvės atėmimo.

Tokia pat bausme prieš trejus metus buvo nuteista ir V.Pralgauskaitė. Jai tik neteko mokėti neturtinės žalos, nes nukentėjusioji to neprašė teigdama, kad visi klysta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.