Žudiku virtusio ūkininko gyvenime – iššūkiai tarsi iš siaubo filmo: alkoholio griebėsi po tragiškos sūnaus mirties

Mažeikių rajono ūkininko 56 metų Sauliaus Baužio gyvenimas per trumpą laiką subyrėjo į šipulius: sūnaus žūtis, skyrybos su žmona ir galiausiai sugėrovo nužudymu pasibaigusios išgertuvės.

Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br> lrytas.lt koliažas.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br> lrytas.lt koliažas.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>R.Vitkaus nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltu dėl nužudymo pripažintam S.Baužiui už grotų teks praleisti 10 metų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 6:27 PM

Dėl daugelio nesėkmių S.Baužys gali kaltinti tik save. Į alkoholį įjunkęs ūkininkas prarado ne tik šeimą.

Iš kadaise turėto ūkio su 300 hektarų dirbamos žemės plotu ir daugiau kaip 150 melžiamų karvių ir veršelių banda liko tik trupiniai, o prieš keletą dienų S.Baužys Šiaulių apygardos teisme išgirdo nuosprendį už beveik prieš dvejus metus įvykdytą žmogžudystę.

Kalės ilgus metus

Kaltu dėl Mažeikių rajono gyventojo Romualdo Ž. nužudymo pripažintam S.Baužiui teismas skyrė 10 metų nelaisvės.

Aukos artimiesiems nuteistasis privalės atlyginti 2922 eurų turtinę ir 50 tūkstančių eurų neturtinę žalą.

Iki nuosprendžio laisvėje buvęs S.Baužys bausmės atlikti bus pasiųstas nuosprendžiui įsiteisėjus.

Iki tol nuteistajam galios anksčiau paskirta kardomoji priemonė – namų areštas.

Sulaikė sodybos šeimininką

Apie Dagių (Mažeikių r.) kaimo sodybos ūkiniame pastate rastą negyvą vyrą policijai buvo pranešta 2019 metų birželio 27-osios rytą.

Atvykusiems pareigūnams nekilo abejonių, kad 59 metų vyras buvo nužudytas, – jo kūne ir galvoje buvo kirstinių žaizdų, viršutinė kūno dalis buvo apdegusi.

Policininkai iškart sulaikė sodybos, kur buvo rastas nužudytasis, savininką S.Baužį.

Išvakarėse girtavusiam ir ryte išsiblaivyti dar nespėjusiam sulaikytajam buvo nustatytas 0,99 promilės girtumas.

Tvirtino nieko neprisimenąs

Už grotų atsidūręs S.Baužys neneigė išvakarėse girtavęs su Romualdu Ž., bet tvirtino jo nežudęs.

Per ikiteisminį tyrimą S.Baužys sakė, kad tragiško įvykio aplinkybių jis neprisimena, nes buvo girtas.

Pasak įtariamojo, tą naktį Romualdas Ž. į krosnį įpylęs degiojo skysčio, o pliūptelėjusi ugnis jam apdegino rankas. Tada, anot S.Baužio, sugėrovas pats apsipylė save vandeniu, kuris buvo karštas.

Įtariamasis tik gailėjosi, kad nukentėjusiajam neiškvietė greitosios pagalbos.

Sudavė per 45 smūgius

Ekspertai nustatė, kad nužudytajam rankomis ir kietu buku daiktu į įvairias kūno dalis buvo suduota ne mažiau nei 45 smūgiai, iš jų vien į galvą – 30.

Specialistai taip pat nustatė, kad apsiplikyti karštu vandeniu Romualdas Ž. pats negalėjo – vanduo buvo užpiltas, kai auka pasilenkė.

Karštas vanduo pažeidė 40 procentų odos. Vyras įvykio vietoje mirė dėl nudegimo, kvėpavimo nepakankamumo ir trauminio šoko.

Versiją paneigė ekspertas

Teisme S.Baužys neigė kaltę dėl nužudymo. Jis vėl kartojo, kad sugėrovas pats apsidegino rankas, o po to karštu vandeniu apsiplikė kūną.

Teisme kaltinamasis teigė, kad greitosios pagalbos prašė nekviesti pats nukentėjusysis, kuris vėliau neva ir toliau su juo girtavęs.

Teisme apklaustas medicinos ekspertas paneigė kaltinamojo versiją, kad po nudegimo ir nuplikymo Romualdas Ž. dar su juo girtavo.

Pasak eksperto, liepsna nukentėjusiajam nudegino ne tik veidą, bet ir akių ragenas, o tai itin skausminga trauma. Eksperto teigimu, po patirtų traumų Romualdas Ž. nebegalėjo judėti.

Motyvai liko neaiškūs

Nors tyrėjai nustatė, kaip buvo įvykdytas šis nusikaltimas, jo motyvai ir priežastys taip ir liko mįslė, kurios įminti nepavyko.

Nužudytojo sūnus sakė, kad tėvas buvo nekonfliktiškas žmogus, o to negalima pasakyti apie S.Baužį.

Po sūnaus netekties ir skyrybų šis ūkininkas ėmė vis dažniau išgėrinėti, konfliktuodavo su aplinkiniais.

Išgyveno dėl sūnaus žūties

Prieš tris dešimtmečius žmonos tėviškėje ūkininkauti ėmęs S.Baužys ilgai buvo laikomas pavyzdžiu kitiems.

Ūkininkas plėtė savo valdas – pirko ir nuomojosi žemę, statėsi fermas, įsigijo šiuolaikiškos technikos.

S.Baužio ūkio ribos buvo perkopusios 300 hektarų plotą, o tvartuose buvo laikoma daugiau kaip 150 melžiamų karvių ir veršelių.

Tačiau vyriškis vis dažniau ėmė išgėrinėti, kai ūkyje žuvo jo sūnus. Tris vaikus turėjęs S.Baužys niekaip negalėjo susitaikyti su šia netektimi.

Dažnėjančios išgertuvės išklibino ir pavyzdinę šeimą. Namiškiai daugybę kartų bandė įkalbėti susiimti, bet nepadėjo niekas.

Kai prasidėjo skyrybų procesas, S.Baužys dar labiau įjunko į svaigalus, o 2015 metų gegužę teismas šeimą išskyrė.

Prarado teisę vairuoti

Pirmas signalas, kad S.Baužys turi problemų dėl alkoholio, suskambo prieš 11 metų, kai girtas S.Baužys sukėlė avariją ir visureigiu pabėgo iš avarijos vietos.

Teismas už tai skyrė 4000 litų (1158 eurų) baudą ir 4 metams atėmė teisę vairuoti.

Ramybė truko tik trejus metus. 2013-aisiais S.Baužys girtas (1,82 promilės) įkliuvo prie traktoriaus vairo, pasipriešino policijos pareigūnams.

Tąkart jis atsipirko 5000 litų (1448 eurų) bauda. Teisės vairuoti taip ir neatgavęs S.Baužys 2014 metų spalį girtas (2,05 prom.) vėl įkliuvo prie automobilio vairo ir gavo 4000 litų (1158 eurų) baudą.

2015 metų pavasarį ūkininkas kartą Mažeikiuose buvo sustabdytas blaivus ir gavo 724 eurų baudą, nes neturėjo teisės vairuoti.

Skyrė baudas vieną po kitos

Po to per kelias savaites S.Baužys net tris kartus buvo sustabdytas girtas prie vairo, gavo tūkstantines baudas, o traktorius „Fendt 312 Vario“ (beveik 50 tūkst. eurų vertės), automobiliai „Hyundai Santa Fe“ ir „Hyundai i30“ buvo konfiskuoti.

2015-ųjų spalį S.Baužys girtas (1,93 promilės) buvo sustabdytas prie broliui priklausančio automobilio vairo. Teismas pažeidėjui skyrė 1158 eurų baudą, bet mašinos nusprendė neatimti. Netrukus ūkininko „Hyundai Santa Fe“ buvo sustabdytas Sedoje.

S.Baužys buvo blaivus, bet neturėjo teisės vairuoti, tad buvo nubaustas 434 eurų bauda.

Pernai lapkritį lengvai apgirtęs (0,69 promilės) ūkininkas buvo sustabdytas Palangoje. S.Baužys tikino, kad klube išgėrė alaus, pamiegojo, o po to jau nebesijautė apgirtęs, todėl vairavo brolio „Opel Vectra“.

Pasiteisinimas nepadėjo – teismas skyrė 1100 eurų baudą, bet mašinos nutarė nekonfiskuoti. O 2016 metų gruodžio 5-ąją S.Baužys girtas (2 promilės) jau vairavo išperkamosios nuomos bendrovei priklausantį „Hyundai i40“. Mažeikių teismas pažeidėjui paskyrė 1303 eurų baudą ir konfiskavo mašiną.

Vėliau Šiaulių apygardos teismas piniginę baudą paliko, o naują beveik 28 tūkst. eurų vertės automobilį sugrąžino lizingo bendrovei.

Prarado ir brolio automobilį

Tačiau tuo S.Baužio žygiai nesibaigė. 2017 metų kovo 4-ąją mašiną vairavęs ūkininkas gretimame Kalnijų kaime kliudė stovintį automobilį ir iš avarijos vietos paspruko.

Teismas konfiskavo jo brolio „Opel Vectra“, o pažeidėjui skyrė 1600 eurų baudą. Tačiau vyras siautėjo toliau. 2017 metų balandžio 6-ąją jis vėl įkliuvo policijos pareigūnams – buvo pranešta, kad vyriškis girtas vairuoja automobilį. S.Baužys buvo rastas įkaušęs sėdintis prie vairo, bet niekur nevažiavo.

Todėl surašytas protokolas dėl vairavimo neturint vairuotojo pažymėjimo.

Prasidėjo ir S.Baužio problemos su teisėsauga. Iki nužudymu pasibaigusių išgertuvių S.Baužys buvo nuteistas keturis kartus.

Du kartus ūkininkas buvo nuteistas už vagystę, po kartą už Kelių transporto eismo saugumo taisyklių pažeidimą ir vengimą atlikti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

Nesirūpino nei ūkiu, nei gyvuliais

Į alkoholį įjunkęs S.Baužys nebekreipė dėmesio į savo ūkį. Neprižiūrimi galvijai ėmė niokoti aplinkinių laukus, o 2017 metų pavasarį vienas po kito ėmė kristi veršeliai.

Jų gaišenų buvo ir fermoje, ir greta esančiuose laukuose. Iškviesti veterinarijos specialistai suskaičiavo 16 nugaišusių veršelių ir karvę.

Paaiškėjo, kad gyvuliai krito ne dėl bado, o dėl to, kad buvo netinkamai prižiūrimi. Anksti pavasarį iš fermos į laukus išvaryta banda maitinosi pati.

Prablaivėjęs šeimininkas ar koks svečias retkarčiais galvijams į aptvarą įversdavo po kelis ritinius pašaro. Po šio incidento ūkininkas nusprendė išparduoti savo gyvulius.

Mėsos perdirbėjai, smulkūs ūkininkai greitai išpirko karves ir veršelius. Tiesa, skolų slegiamas šeimininkas derėjosi tik su tais, kurie mokėjo grynaisiais.

Po Šiaulių apygardos teismo sprendimo dėl žmogžudystės S.Baužys gali netekti ir savo ūkio likučių.

Civiliniam ieškiniui užtikrinti buvo skirtas laikinas teisių apribojimas į kaltinamajam priklausantį turtą. S.Baužiui buvo uždrausta parduoti, dovanoti, perleisti, įkeisti jam priklausantį turtą: statinius, automobilius, žemės sklypus.

Nuosprendį paskelbęs teismas laikiną nuosavybės teisių apribojimą pratęsė, kol bus atlyginti S.Baužiui priteisti civiliniai ieškiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio