Net 13 kartų teistas šiaulietis vėl siunčiamas į teismą – šį kartą dėl sukčiavimo

Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras Marius Fokas baigė didelės apimties ikiteisminį tyrimą ir teismui nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl svetimo turto įgijimo apgaule ir dėl nepilnamečio asmens įtraukimo į nusikalstamą veiką pareikšti 13 kartų teistam šiauliečiui J.Z. Kaltinimai dėl sukčiavimų taip pat pareikšti ir anksčiau teistam šiauliečiui K.D. bei nė karto neteistai Šiaulių rajono gyventojai A.A.

Net 13 kartų teistas šiaulietis vėl siunčiamas į teismą – šį kartą dėl sukčiavimo.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Net 13 kartų teistas šiaulietis vėl siunčiamas į teismą – šį kartą dėl sukčiavimo.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 10:47 AM, atnaujinta Oct 29, 2021, 10:51 AM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, tyrimo metu surinkta duomenų, kad J.Z. sukčiavo atlikdamas laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje. Manoma, kad įkalintas vyras, duodamas nurodymus, į nusikalstamą veiką įtraukė ne tik K.D., tačiau ir tuo metu buvusią nepilnametę A.A.

Tyrimo duomenimis, J.Z. interneto svetainėje skelbiu.lt ir socialiniame tinkle „Facebook“ ieškodavo skelbimų apie parduodamus mobiliojo ryšio telefonus ar kompiuterius. Vyras susisiekdavo su pardavėjais, susitardavo dėl daiktų kainos, o vėliau jiems nusiųsdavo galimai fiktyvias bankinių pavedimų kopijas, patvirtinančias apmokėjimą. Savo parduodamus daiktus pardavėjai atnešdavo arba išsiųsdavo į J.Z. nurodytą vietą.

Manoma, kad nelaisvėje sėdintis sukčius paimti daiktų nusiųsdavo apie nusikalstamą veiką nežinančius taksi automobilių vairuotojus ar pavežėjus bei kaltinamąjį K.D. Dalį paimtų daiktų K.D., įtariama, parduodavo kitiems asmenims mažesnėmis kainomis. Dalis pinigų pagal J.Z. nurodymą galimai būdavo pasiliekama sau, kiti – atitekdavo J.Z. arba būdavo perduodami kitiems asmenims.

Manoma, kad dalis nukentėjusiųjų pinigus pervesdavo ir į A.A. sąskaitą. Pirkėjų pervestus pinigus gavusi kaltinamoji A.A., įtariama, juos išgrynindavo, o vėliau perduodavo kitiems asmenims.

Bylos duomenimis, 2020 metais nuo minėtų kaltinamųjų nukentėjo 9 asmenys, iš kurių apgaule buvo bendrai užvaldytas daugiau nei 3,6 tūkst. eurų vertės svetimas turtas. Surinkti tyrimo duomenys taip pat rodo, kad J.Z. vienu atveju pasikėsino sukčiauti, tačiau savo nusikalstamos veikos nebaigė. Savininkas pastebėjo, kad gautame neegzistuojančios banko sąskaitos išraše yra nurodytas neteisingas mokėtojo asmens kodas, o pinigai į jo sąskaitą už parduodamą daiktą nėra pervesti, todėl parduodamo daikto niekam neperdavė.

Baudžiamasis kodeksas už sukčiavimą ir nepilnamečio asmens įtraukimą į nusikalstamą veiką numato įvairias bausmes, tarp kurių – ir laisvės atėmimas iki 3 metų.

Byla perduota Šiaulių apylinkės teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.