Žmones šmeižusi ir persekiojusi Garliavos gauja teisme sulaukė ir gerų, ir blogų žinių

Neringai Venckienei neįtikusius žmones šmeižusiems ir persekiojusiems veikėjams teisme nepavyko įrodyti, kad jie yra nekalti. Vieniems jų skirtos laisvės apribojimo bausmės, kitus po Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) sprendimo užgulė finansinė našta.

Teistumo nepavyko atsikratyti nei A.Skučienei, nei A.Lobovui.<br>G.Šiupario nuotr.
Teistumo nepavyko atsikratyti nei A.Skučienei, nei A.Lobovui.<br>G.Šiupario nuotr.
Pasodinti į teisiamųjų suolą šalia tetos, prokurorai norėjo ir N.Venckienę, tačiau pabėgusi į JAV, ši kaltinimų išvengė. <br>T.Bauro nuotr.
Pasodinti į teisiamųjų suolą šalia tetos, prokurorai norėjo ir N.Venckienę, tačiau pabėgusi į JAV, ši kaltinimų išvengė. <br>T.Bauro nuotr.
N.Venckienės ir A.Skučienės suburta gauja teisiama nuo 2015 metų gruodžio. <br>G.Šiupario nuotr.
N.Venckienės ir A.Skučienės suburta gauja teisiama nuo 2015 metų gruodžio. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienei teismas skyrė metų ir 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmę. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienei teismas skyrė metų ir 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmę. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienei ir R.Baltuškienei nepavyko atsikratyti teistumo.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienei ir R.Baltuškienei nepavyko atsikratyti teistumo.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienės ir N.Venckienės suburta gauja teismų slenksčius mina nuo 2015 metų gruodžio. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Skučienės ir N.Venckienės suburta gauja teismų slenksčius mina nuo 2015 metų gruodžio. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Lobovas pripažintas kaltu dėl grasinimų antstolei S.Vaicekauskienei. <br>G.Šiupario nuotr.
A.Lobovas pripažintas kaltu dėl grasinimų antstolei S.Vaicekauskienei. <br>G.Šiupario nuotr.
Gaujos narių teismas prasidėjo 2015 metų gruodį. <br>G.Šiupario nuotr.
Gaujos narių teismas prasidėjo 2015 metų gruodį. <br>G.Šiupario nuotr.
R.Ščiglinskas pripažintas kaltu dėl informacijos apie N.Venckienei neįtikusius žmones rinkimo.   <br>D.Umbraso nuotr.
R.Ščiglinskas pripažintas kaltu dėl informacijos apie N.Venckienei neįtikusius žmones rinkimo.   <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 2:21 PM, atnaujinta Jan 6, 2022, 2:29 PM

Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės suburti pedofilijos istorija patikėję žmonės buvo pagrįstai nuteisti dėl daugelio nusikaltimų, kuriuos įvykdė vadinamosios Garliavos istorijos įkarštyje 2009-2012 metais.

Kaltinimus šioje byloje ketinta pareikšti ir N.Venckienei, tačiau pabėgusi į JAV ji jų išvengė, nes Amerikos teismai nesutiko pagal šiuos įtarimus išduoti bėglės Lietuvai.

A.Skučienei, Ramintai Baltuškienei, Gediminui Aidukui, Dariui Kaminickui, Gintarui Banaičiui, Violetai Banaitienei, Andrejui Lobovui, Renaldui Ščiglinskui, Tatjanai Borovec, Rimantui Rinkevičiui ir Vitalijui Keršiui pasisekė mažiau – nuo 2015 metų gruodžio jie turėjo minti Šiaulių apygardos, o vėliau ir Lietuvos apeliacinio teismo slenkstį.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad 68 metų A.Skučienė buvo pagrįstai nuteista dėl šmeižto bei neteisėto informacijos rinkimo ir skyrė jai vienerių metų ir 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmę.

Šiaulių apygardos teismas jai buvo skyręs laisvės atėmimą 2 metams ir 6 mėnesiems, bausmės vykdymą atidedant 2 metams, tačiau apeliacinius skundus išnagrinėjęs LAT išteisino A.Skučienė dėl piktnaudžiavimo ir bausmę jai sumažino.

Pakeistas nuosprendis ir psichozės Garliavoje metu Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja dirbusiai R.Baltuškienei. Ji pripažinta kalta dėl trukdymo valstybės pareigūnui atlikti savo pareigas, tačiau išteisinta dėl piktnaudžiavimo.

Bausmė 79 metų kaunietei nepasikeitė. Jai skirtas 1 metų laisvės apribojimas, be to ji turės atsiprašyti antstolės Sonatos Vaicekauskienės.

„Nesuprantu, kodėl aš jos turiu atsiprašyti“, – išgirdusi nuosprendį paklausė R.Baltuškienė. „Todėl, kad jūs savo veiksmais trukdėte antstolės veiklai“, – paaiškino nuteistąjai teismas.

Labiausiai nuosprendžiu turėtų džiaugtis 43 metų G.Aidukas ir 33 metų D.Kaminickas.

Pirmosios instancijos teismas juos buvo pripažinęs kaltais dėl Andriaus Ūso ir jo žmonos Guodos Sakalinskaitės-Ūsienės sekimo ir skyrė jiems baudas po 3012 eurų, tačiau LAT nusprendė, kad nėra surinkta duomenų, kad jie įvykdė šį nusikaltimą ir juos išteisino.

Vieno kaltinimo atsikratė ir 48 metų A.Lobovas. Jis išteisintas dėl neteisėtos informacijos rinkimo, bet lieka pripažintas kaltu dėl grasinimų antstolei.

A.Lobovui už šį nusikaltimą skirta 1 metų ir 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmė, be to teismas jį įpareigojo atsiprašyti nukentėjusiųjų – Laimutės Stankūnaitės, jos dukters, antstolės S.Vaicekauskienės, advokato Gintaro Černiausko.

R.Ščiglinskui, G.Banaičiui ir V.Banaitienei teismas bausmių nepakeitė. 54 metų R.Ščiglinskas pripažintas kaltu dėl informacijos rinkimo ir už tai jam skirta 3766 eurų bauda.

Už tą patį nusikaltimą nuteisti 61 metų G.Banaitis ir 55 metų jo žmona V.Banaitienė turės sumokėti atitinkamai 3766 eurų ir 3389 eurų baudas.

Pirmos instancijos teismo išteisintas 60 metų Rimantas Rinkevičius taip ir liko išteisintas, o 36 metų T.Borovec bei 42 metų V.Keršiui išteisinamieji nuosprendžiai panaikinti – jie pripažinti kaltais rinkę informaciją apie N.Venckienei ir A.Skučienei neįtikusius žmones, tačiau bylos jiems nutrauktos suėjus senaties terminui.

Iš nuteistųjų L.Stankūnaitei ir Marijai Milinienei priteista po 2000, Guodai Sakalinskaitei-Ūsienei ir Gintarui Černiauskui – po 1500, Nojui Miliniui, Simonai Milinytei ir Sonatai Vaicekauskienei – po 2500, o Deimantei Stankūnaitei – 3000 eurų.

Dalį ieškinių privalės atlyginti organizuotos grupės vadeiva A.Skučienė, dalį ji privalės atlyginti solidariai su buvusiais parankiniais.

Ikiteisminis tyrimas dėl Garliavoje veikusios nelegalių seklių gaujos buvo pradėtas 2011 metais, gavus M.Milinienės pareiškimą.

2010 metų gruodį sūnaus Vaido netekusi moteris norėjo išsiaiškinti, kas ir kodėl vaikiną po mirties bandė paversti mistiniu pedofilu Aidu, kurio esą ieškojo, tačiau taip ir nerado Drąsius Kedys.

Tada dar niekas nemanė, kad, atrodytų, paprastas tyrimas bus atliekamas ne vienus metus, o jo metu paaiškės, kad Garliavoje veikė organizuota nusikalstama grupuotė, kuriai vadovavo pati N.Venckienė ir jos teta A.Skučienė.

Pirmasis apie gaujos veiklą prabilo metus prie Venckų ir Kedžių namų gyvenęs V.Keršis.

Iškviestas į apklausą pasiaiškinti dėl viename portale išspausdinto savo rašinio, kuriame jis teigė, kad Lietuvoje egzistuoja pedofilų klanas, įvardijo tariamai jam priklausančių asmenų pavardes, V.Keršis net neketino prisiimti svetimos kaltės ir tyrėjams išklojo, kas nuo 2010 metų gegužės vyko Klonio gatvėje.

V.Keršis papasakojo, kad prie Venckų ir Kedžių namų susirinkusiems N.Venckienė ir jos teta liepdavo domėtis joms neįtikusių asmenų gyvenimu ir juos sekti. Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera. Ataskaitą apie nuveiktus darbus jie turėdavo pateikti A.Skučienei, o ji viską perduodavo N.Venckienei.

Tyrėjams V.Keršis pateikė ir vieną A.Skučienės rašytą raštelį, kuriame buvo surašytos pavardės tų asmenų, kurių gyvenimu reikia pasidomėti.

Prie pavardžių, sugrupuotų į kategorijas, nurodyti jų gyvenamųjų vietų adresai ir tai, kas juos tariamai sieja.

Pasak V.Keršio, tokių raštelių iš Garliavos kirpėjos jis buvo gavęs ir daugiau, tačiau visus išmetė, išsaugojo tik šį vienintelį, kurį A.Skučienei rašant diktavo pati N.Venckienė.

Po šio V.Keršio liudijimo tyrėjai nusprendė apklausti ir abi moteris, tačiau tiek A.Skučienė, tiek N.Venckienė savo kaltę neigė. Liudyti iškviesta N.Venckienė tikino, jog į gatvėje gyvenančių žmonių reikalus iš viso nesikišdavo ir su jais nebendraudavo, o A.Skučienė dėl raštelio atsiradimo pateikė net kelias versijas – iš pradžių neigė tai rašiusi, o vėliau teisinosi, kad esą V.Keršis ją įviliojo į gudriai suregztas pinkles – paprašė jos surašyti pavardes, nes esą pats troško veiklos, bet bijojo, kad visų pavardžių neprisimins.

„A.Skučienė ne kartą atėjusi į gatvę sakė: ko čia sėdite, geriau eikite, sekite“, – nepasidavė V.Keršis, kurio žodžius vėliau patvirtino ir kiti Venckų patvoryje buvę žmonės.

Liudytojų teigimu, N.Venckienės ir jos giminaičių nurodymus kai kurie Garliavos aktyvistai vykdė itin stropiai – vieni persekiojo tuometinę L.Stankūnaitės advokatę Loretą Kraujutaitienę ir jos vaikus, kiti nuvažiavę stebėdavo, ką namuose veikia Ūsai, treti persekiojo Milinių šeimą. Žmonės buvo stebimi tiek prie namų, tiek prie savo darboviečių.

Vėliau į persekiojamų žmonių sąrašą buvo įtraukti advokatas G.Černiauskas ir antstolė S.Vaicekauskienė, kuri padėjo išvaduoti L.Stankūnaitės dukrą iš N.Venckienės namų ir už tai iš A.Lobovo sulaukė grasinimų nužudyti.

LAT sprendimas įsigalioja iškart, tačiau jį dar galima skųsti Lietuvos aukščiausiajam teismui kasacine tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.