Išnarpliojo egzekucijos Latvijos miške bylą: lietuvį merdėti paliko tautietis Melavo, kad tuo metu kalėjo Vokietijos kalėjime

10 metų įkalinimo įstaigoje. Tokią subendrintą bausmę Šiaulių apygardos teismas pirmadienį skyrė mažeikiškiui 39 metų Nerijui Juškėnui. Nuspręsta, kad būtent jis žiauriai sumušė, apiplėšė ir Latvijos miške paliko merdėti iš Švedijos plaukusiame kelte sutiktą tautietį. 

 Latvijos miške Telšių gyventoją sužalojęs ir apiplėšęs mažeikiškis kalės 10 metų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
 Latvijos miške Telšių gyventoją sužalojęs ir apiplėšęs mažeikiškis kalės 10 metų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
 Latvijos miške Telšių gyventoją sužalojęs ir apiplėšęs mažeikiškis kalės 10 metų.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
 Latvijos miške Telšių gyventoją sužalojęs ir apiplėšęs mažeikiškis kalės 10 metų.<br> A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 2:35 PM, atnaujinta Jan 31, 2022, 7:16 PM

Aštuntą kartą prieš teismą stojęs N.Juškėnas kaltės nepripažino. Anksčiau už plėšimus, vagystes, smurtą teistas mažeikiškis pripažino keliavęs kartu su nukentėjusiuoju, bet tvirtino, kad kelte sutikto ir kartu į namus važiavusio telšiškio nė pirštu nepalietė.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Virginija Žindulienė nutarė, kad įkalčių surinkta pakankamai, o teisiamojo versiją atmetė kaip gynybinę. Valstybės kaltintoja prašė teisiamąjį įkalinti 7,5 metų, bet teisėja skyrė griežtesnę 10 metų įkalinimo bausmę, nes ją subendrino su ankstesniu nuosprendžiu už plėšimą. 

Teismas nukentėjusiajam ir namiškiams priteisė atlyginti 115,4 tūkst. eurų turtinės ir neturtinės žalos, 4200 eurų bylinėjimosi išlaidų. Be to, N.Juškėnas įpareigotas sumokėti Ligonių kasai beveik 4000, o “Sodrai” – beveik 14 tūkstančių eurų.

Nuosprendis nėra galutinis, jį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. Bet teismas nutarė, kad N.Juškėną būtina suimti išsyk po nuosprendžio, nelaukiant, kol jis įsiteisės.

Žemaičiai susipažino laive

Bylos duomenimis, 2016 m. rugsėjo 11-ąją iš Švedijos plaukusiu keltu “Scotish Viking” keliavęs Telšių gyventojas laive susipažino su trimis tautiečiais. 

Pakeliui į Ventspilį vyriškiai vartotojo alkoholį, o telšiškis su susitarė, kad tautiečiai jį pavėžės iki Mažeikių. Žemaičiui net minčių nekilo, kad draugiški žemiečiai gali turėti piktų kėslų.

Deja, kelionė nutrūko neprivažiavus Lietuvos. Pravažiavus Kyldygą, automobilis sustojo pamiškėje. Nelaimėlis buvo žiauriai sumuštas, apiplėštas ir paliktas merdėti miške.

Telšiškis neteko visko – banditai numovė vestuvinį žiedą, pagrobė mobiliojo ryšio telefoną, piniginę su dokumentais, lagaminą. Vien pagrobtų daiktų vertė sieko 800 eurų, o iš banko kortelės per 5 kartus buvo išgryninta 870 eurų.

Vyriškis liko neįgalus

Žiauriai sumuštas vyriškis pamiškėje pragulėjo dvi paras. Krauju pasruvusį telšiškį surado pakelėje stabtelėjęs ir aimanas išgirdęs vairuotojas. 

Nelaimėlis buvo sužalotas itin sunkiai – jam banditai išmušė ir nuskėlė kelis dantis, sulaužė kaulus, sužalojo akį. Vyriškio galva buvo trankoma į kelmą, kad auka pasakytų PIN kodą. Bylos duomenimis, telšiškis nuleistomis kelnėmis buvo sodinamas į skruzdėlyną.

Latvijoje ir gimtuosiuose Telšiuose dėl smarkiai sužalotos galvos gydytas vyriškis iki šiol nėra atsigavęs. Jis jaučiasi tarsi sapne, sunkiai vaikšto ir judina rankas, kasdien priverstas gerti vaistus, todėl nebegali dirbti, gyvena iš neįgalumo pensijos, yra prižiūrimas sutuoktinės.

Atpažino užpuolikų trijulę

Ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme parodymus davęs nukentėjusysis pats pripažino, kad miglotai prisimena tą tragišką dieną. Bet prisiminimai pamažu ėmė sugrįžti, todėl jis ne tik atpažino kelte sutiktą trijulę, bet ir daugiau smulkmenų.

Vyriškis pasakojo prabudęs miške ir girdėjęs pravažiuojančius automobilius. Troškulio kamuojamas telšiškis pamažu prišliaužė arčiau kelio, bandė šauktis pagalbos ir taip išsigelbėjo.

Pasak nukentėjusiojo, jis niekam nepatikėjo savo banko kortelės ir prisijungimo kodo. Vyriškis prisiminė, kaip kažkas įmetė lagaminą į vandenį, o jo galvą daužė į kelmą. Jis atpažino ir tris vyriškius, o pagrindiniu įvardijo N.Juškėną.  

Teisiamojo gynėjas pažėrė abejonių, ar galima tikėti tokiais parodymais. Bet teisme liudijęs gydytojas sakė, kad jo pacientas nelinkęs fantazuoti, Medikas pažymėjo, jog būna, kad atmintis sugrįžta pamažu – po galvos traumos sveikstantis žmogus prisimena vis daugiau.

Įvardijo mirusį liudytoją

N.Juškėnas parodymus duoti sutiko paskutinis, kai išklausė visų liudytojų pasakojimus. Mažeikiškis sakė, kad su nukentėjusiuoju susipažino prieš įlipant į keltą, o plaukiant į Ventspilį abu vartojo alkoholį.

Pasak teisiamojo, naujasis pažįstamas pats paprašė jį pavėžėti iki Mažeikių, mat N.Juškėno paimti į Latvijos uostą atvažiavo bičiulis.

Teisiamasis tikino, kad geriama buvo ir pakeliui namo, o prieš miškelio stabtelėjo atlikti gamtinius reikalus. Pasak N.Juškėno, tada jo draugas padavė banko kortelę, padiktavo PIN kodą ir paprašė nupirkti ne tik alkoholio ir cigarečių, bet ir išgryninti visus pinigus. 

Mažeikiškis tikino, kad viską nupirko, pinigus ir kortelę atidavė savo draugui, o pastarasis su naujuoju pažįstamu pakeleiviu iš Telšių pasiliko miškelyje. Tiesa, šios versijos patikrinti neįmanoma, kad R.Juškėno įvardintas draugas yra miręs.

Vairuotojas sėdėjo kalėjime

Pasak valstybės kaltintojos, akivaizdu, kad netoli nuo egzekucijos vietos esančios degalinės bankomate pinigus grynino N.Juškėnas. Mat įmontuota vaizdo kamera įamžino būtent jį. 

Prokurorės vertinimu, paaiškinimai dėl banko kortelės perdavimo aplinkybių taip pat kelia pagrįstų abejonių, nes nukentėjusysis tvirtino niekam jos nedavęs. 

Valstybės kaltintojos manymu, surinktų įkalčių ir nustatytų aplinkybių visuma patvirtina, jog išpuolį prieš nukentėjusįjį surengė būtent teisiamasis. Ji įsitikinusi, kad N.Juškėno pateikti pasiteisinimai – tik sukurpta gynybinė taktika. 

Ne mažiau iškalbinga tapo N.Juškėno įvardinto automobiliu iš Latvijos vežusio draugo istorija. Mat prokuratūra išsiaiškino, kad šis asmuo niekaip negalėjo vairuoti mašinos, mat nuo 2016 m. balandžio iki 2017 m. birželio vidurio buvo įkalintas Vokietijoje. 

Šis vyriškis melagingai liudijo teisme, o melą atskleidė iš Vokietijos teisėsaugininkų gauta informacija. Šį melo faktą įvertino ir bausmę skyrusi teisėja V.Žindulienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.