Įsisiautėję sukčiai be gailesčio išnaudojo neįgaliuosius, o 19 kartų teistas gaujos narys už grotų atsidūrė už nužudymą

Šiauliuose kelis mėnesius siautusi sukčių gauja priėjo liepto galą. Teisme atsidūrusi trijulė kaltę stengėsi versti kitiems, bet ši taktika negelbėjo.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sukčių trijulė iš sveikatos problemų turinčių asmenų išviliojo ne vieną tūkstantį eurų.
Sukčių trijulė iš sveikatos problemų turinčių asmenų išviliojo ne vieną tūkstantį eurų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 6:57 PM

Ilgiausiai įkalinimo įstaigoje kalės anksčiau 19 kartų teistas klaipėdietis 48 metų Rolandas Kazakevičius. Jis 17 metų įkalintas ne už šioje byloje išvardytas 24 nusikalstamas veikas.

Tokią bausmę recidyvistui šių metų kovą už tyčinį nužudymą, kitus nusikaltimus paskyrė Vilniaus apygardos teismas. Subendrinus ją, kalinimo laikas nepailgėjo: vyriškis pirmus 5 metus privalės kalėti kalėjime, o likusius 12 metų – pataisos namuose.

Sukčiaus talkininkė Šiaulių rajono gyventoja 55 metų Janina Alčauskienė už 14 nusikalstamų veikų įkalinimo išvengė. Ribotai pakaltinama pripažintai teisiamajai bausmė subendrinta su šių metų kovą paskelbtu Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu – moteris nuteista 3 metų įkalinimo bausme, bet jos vykdytas atidėtas pustrečių metų.

Trečias teisiamasis klaipėdietis 39 metų Vygandas Beigeris už 4 nusikalstamas veikas įkalintas 1 metams ir 8 mėnesiams. Uostamiesčio gyventojui šis nuosprendis buvo jau dešimtas.

Atsiuntė moteriai SMS žinutę

R.Kazakevičius su J.Alčauskiene susipažino 2018 m. rugsėjį – vyriškis atsiuntė jai SMS žinutę. Ryšį užmezgęs vyras buvo kalinimo įstaigoje, bet apie šią aplinkybę papasakojo ne iš karto.

Naujasis pažįstamas buvo toks rūpestingas, klausinėjo apie ligotos moters sveikatą, kad jai netruko apsisukti galva.

Susižavėjusi vyriškiu globos įstaigoje dirbanti moteris nesunkiai patikėjo, kad jis įkalintas už kontrabandą.

Saldžiabalsis netrukus paprašė atsiųsti pinigų, o ji pernelyg nesispyriojo. Apžavėta moteris per pusmetį pažadais sugrąžinti skolas besižarsčiusiam draugui nusiuntė apie 5 tūkstančius eurų.

Vyriškiui ištrūkus į laisvę J.Alčauskienė netrukus tapo bendrininke.

Pavogė bendradarbės kortelę

Globos įstaigos darbuotoja pasidavė naujojo draugo įkalbinėjama ir 2019 m. rudenį iš bendradarbės rankinės nugvelbė asmens tapatybės kortelę ir ją atidavė bičiuliui.

Pastarasis iš pradžių buvo atsargus ir asmens duomenis bei dokumentą bandė naudoti nuotoliniu būdu, bet telekomunikacijų paslaugas teikiančių įmonių vadybininkai atsisakė telefonu sudaryti sutartis ir per kurjerį siųsti 1000–1500 eurų kainuojančius mobiliojo ryšio telefonus.

Tada į saloną teko eiti J.Alčauskienei. Sukčių godumas ir čia kišo koją – R.Kazakevičiaus lydimai moteriai nepavyko pasirašyti sutarties ir išeiti su 1449 eurų vertės telefonu rankose. Tiesa, ne visi darbuotojai buvo budrūs, tad sukčiams pavyko sudaryti kelias sutartis ir pasiimti pigiau kainuojančios įrangos.

Prisistatė verslininku

Sukčių porai pralobti nepavyko, todėl jie nusitaikė į labiau pažeidžiamą sluoksnį – psichikos problemų turinčius asmenis.

2019 m. rugpjūtį R.Kazakevičius vienai moteriai prisistatė verslininku, pažadėjo ją įdarbinti. Naująją pažįstamą sukčius įtikinėjo galįs už 50 tūkstančių eurų parduoti jos vieno kambario butą ir nupirkti gerokai erdvesnį būstą.

Kad atrodytų įtikinamiau, „verslininkas“ su pagalbininke fotografavo butą.

Ši sveikatos problemų turinti moteris patikėjo sukčiumi, bet koją pakišo brolis. Sužinojęs apie sesers pažintį su įdarbinti žadančiu ir butą parduoti patariančiu „verslininku“ vyriškis atvažiavo ir paėmė turto nuosavybės dokumentus.

Negana to, staigmena laukė ir Registrų centre. Čia sukčiai sužinojo, kad butas yra užstatytas bankui. Be to, patikli šiaulietė sukčiui paskolino 280 eurų.

Meistriškai apgaudinėjo

Antrą sveikatos problemų turinčią šiaulietę sukčiai susirado per V.Beigerį. Klaipėdietis per televizijos pažinčių programą rastą šiaulietę pasikvietė į svečius.

Viešnios buvo paprašyta duoti pasą, paskolinti pinigų, nes reikia draugui nupirkti mobiliojo ryšio telefoną. Pinigus vėliau sugrąžinti pažadėjęs klaipėdietis nusivežė naująją pažįstamą į telekomunikacijų bendrovės saloną ir paėmė naują telefoną.

Vėliau moteris nusileido prašymams, nuėjo iki bankomato ir paėmė iš savo sąskaitos 600 eurų. Pajutęs lengvą grobį V.Beigeris pasekė istoriją apie sugedusį telefoną, o šiaulietė sutiko jam nupirkti naują aparatą.

Į namus grįžusios moters sukčiai neketino palikti ramybėje – nusitaikė į jos butą.

Sukčiai gąsdino antstoliais

Po kelių dienų klaipėdietis atvažiavo į Šiaulius, o į naujosios pažįstamos namus atėjo su dviem bičiuliais. Vieną jų moteris vėliau atpažino per akistatą – parodė į R.Kazakevičių.

V.Beigeris su R.Kazakevičiumi išėjo, o moteris matė, kaip vienas likęs jų bičiulis leidosi kvaišalų dozę.

Sugrįžęs V.Beigeris pasakė, kad skubiai reikia pinigų, nes R.Kazakevičius pateko į avariją. Šiaulietė netrukus paėmė 1000 eurų paskolą ir padavė pinigus.

Bet sugrįžęs R.Kazakevičius ėmė šeimininkę gąsdinti, kad ji pateko į narkomanų akiratį, o šie gali ir užmušti. Paslaugus „verslininkas“ patarė skubiai parduoti butą, nes už paimtas paskolas antstoliai greitai viską atims ir ji liks be pastogės.

Patikėjusi sukčiumi moteris įsileido į namus jų talkininkę J.Alčauskienę. Sužinoję, kad buto dokumentai yra pas seserį, jie išsyk nuskubėjo jų paimti. Tiesa, planas nepavyko, nes neįgaliosios artimieji nutarė dokumentų neduoti.

Auką priglaudė savo namuose

Sukčiai nenuleido rankų ir neįgaliąją nusitempė į Registrų centrą paimti pažymos. Su šiuo dokumentu jiems pavyko rasti būsto pirkėją.

Su tarpininku buvo suderėta 4000 eurų suma, be to, jis sumokėjo ir 500 eurų komisinius. Įforminus sandorį pas notarą neįgali šiaulietė buvo apgyvendinta J.Alčauskienės namuose.

Į svetimą būstą perkraustyta moteris buvo prigąsdinta neišeiti iš kambario, nes esą tai pavojinga. Šiaulietei buvo pažadėta per mėnesį nupirkti kitą butą, bet tiek laukti nereikėjo – ji buvo išlaisvinta po 4 parų, nes pareigūnus ant kojų sukėlė moters namiškiai.

Kaltę vertė vienas kitam

Teisiamųjų suole atsidūręs R.Kazakevičius bandė teismą įtikinti tik vykdęs J.Alčauskienės nurodymus. Teisiamasis pasakojo, kad visur klusniai sekiojo paskui moterį, todėl vien už greičio viršijimą paklojęs 13–14 tūkstančių eurų baudų.

Teisiamasis piktinosi, kad šiaulietė vaidina sergančią, – neša pažymas iš medikų, receptus, verkia: „Negriūvu ant žemės ir neverkiu, nes čia – ne bažnyčia.“

Pasak teisiamojo, šiaulietė naudojosi net savo sūnų pareigūno pažymėjimais, o pati prisistatinėjo žurnaliste. Tiesa, jis pats prisipažino naudojęsis programėle, kuri pakeičia balsą, naudojęs aparatūrą, kuria galima pasiklausyti pokalbių.

Tuo metu J.Alčauskienė sakė, kad labai bijojo naujojo pažįstamo, nes jis grasino susidoroti ir su ja, ir su sūnumis. Buvusio kalinio moteris bijojo labiau nei savo sūnų, todėl į juos pagalbos nesikreipė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.