Net bausmę atlikusį klaipėdietį pasivijo praeities šešėliai

Klaipėdietis Aurimas Leketas neatsikrato įtarimų dėl nusikalstamos veiklos net atlikęs bausmę už pasikėsinimą sukčiauti ir plėšimą. Pernai sulaikytas užsienyje vyras pargabentas į Lietuvą – teisme nagrinėjamos dar dvi su juo siejamos baudžiamosios bylos.

Kalinių ryšininkas A.Leketas (kairėje) jaunus bendrininkus E.Mačiulskį ir A.Žutautą mokė, kaip vaidinti policinininkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kalinių ryšininkas A.Leketas (kairėje) jaunus bendrininkus E.Mačiulskį ir A.Žutautą mokė, kaip vaidinti policinininkus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pareigūnu apsimetinėjusio E.Mačiulskio ir A.Žutauto  atgaila įvertinta - atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pareigūnu apsimetinėjusio E.Mačiulskio ir A.Žutauto  atgaila įvertinta - atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pensininką apiplėšusio klaipėdiečio E.Mačiulskio močiutė teisme maldavo pasigailėti anūko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pensininką apiplėšusio klaipėdiečio E.Mačiulskio močiutė teisme maldavo pasigailėti anūko.<br>G.Pilaičio nuotr.
Už sukčiavimą, apiplėšimus daug kartų teistam klaipėdiečiui Aurimui Leketui nelengva sugrįžti į doros kelią. <br>G.Pilaičio nuotr.
Už sukčiavimą, apiplėšimus daug kartų teistam klaipėdiečiui Aurimui Leketui nelengva sugrįžti į doros kelią. <br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 8:05 PM

Klaipėdos apylinkės teismas atvertė bylą, kurioje 41 metų A.Leketas kaltinamas įžūliu elgesiu viešoje vietoje – esą demonstravo nepagarbą aplinkiniams ir aplinkai, sutrikdė visuomenės rimtį ir tvarką, be to, apgaulės būdu įgijo nedidelės vertės turto.

Kitoje byloje A.Leketas kaltinamas tuo, kad veikė bendrininkų grupėje, kuri Klaipėdoje, naudodama šaunamąjį ginklą ir fizinį smurtą, apiplėšė žmogų – atėmė iš jo 300 eurų ir bluzoną.

Teko skelbti paiešką

Policijos tyrimų medžiaga perduota teismui, kai A.Leketas, atlikęs bausmę už ankstesnį nusikaltimą, jau buvo dingęs iš teisėsaugos akiračio. Buvo paskelbta tarptautinė paieška.

Pernai pagal Europos arešto orderį sulaikytas Danijoje A.Leketas perduotas Lietuvai. Ne kartą teistam vyrui balandį pratęsta kardomoji priemonė – suėmimas be termino.

Klaipėdos apygardos teismas A.Leketo prašymą sušvelninti griežčiausią sankciją atmetė.

Kaliniai maustė senuką

Prieš dvejus metus A.Leketas, vykdydamas Marijampolės pataisos namuose įkalintų asmenų nurodymus, susirado du jaunesnius parankinius Eriką Mačiulskį ir Aironą Žutautą. Aferistai mulkino pensininką Piotrą Afanasjevą, kuris savo pinigus jiems paklojo ant stalo.

Tą dieną į Rumpiškės gatvėje gyvenančio 80-mečio P.Afanasjevo buto duris pasibeldė 18-metis E.Mačiulskis, o jo bendraamžis A.Žutautas pasiliko lauke. Prieš tai senuką atakavo kaliniai.

Paskambinę pensininkui į namus telefoniniai sukčiai pūtė į akis miglą, kad neva atliekamas kažkoks tyrimas dėl netikrų pinigų, – atvyks pareigūnas, juos apžiūrės, surašys protokolą.

Vos tik peržengęs P.Afanasjevo buto slenkstį E.Mačiulskis prisistatė policininku, liepė šeimininkui apžiūrai pateikti 1000 eurų – juos esą reikia kruopščiai patikrinti, nufotografuoti.

Patikėjęs apsimetėliu pensininkas iš spintos traukė savo santaupas – ant stalo paklojo aštuonis banknotus stambiomis kupiūromis.

Abu nutverti su įkalčiais

E.Mačiulskis pareiškė, kad pasiimsiąs pinigus, nes visus banknotus esą reikia nuodugniai patikrinti policijos komisariate.

Įsibrovėlis jau tiesė rankas į svetimą turtą, bet P.Afanasjevas, matyt, pajutęs klastą, nenorėjo taip lengvai atsisveikinti su savo santaupomis. Tuomet E.Mačiulskio nervai neišlaikė – stvėrė banknotus ir spruko iš buto. Senukas dar bandė sulaikyti plėšiką, stumdėsi su juo koridoriuje prie durų į daugiabučio laiptinę.

Norėdamas išsivaduoti E.Mačiulskis pensininkui alkūne smogė į krūtinę. Nesunkiai sužalotas buto šeimininkas šaukėsi kaimynų pagalbos.

Užpuolikas susijaudino – leisdamasis žemyn laiptais išbarstė į aplanką sudėtus pagrobtus pinigus. „Nebuvo kada jų rankioti – pačiupau tik 200 eurų“, – teisme įžūlų išpuolį prisiminė E.Mačiulskis.

Išbėgęs į kiemą E.Mačiulskis ir ten slampinėjęs A.Žutautas iškart pateko į tikrų pareigūnų rankas.

Draugų už grotų neišdavė

Kriminalistai slapta klausėsi kalinių telefono pokalbių, akylai stebėjo ir A.Leketą, todėl žinojo, kada jo užverbuoti kurjeriai pasibels į P.Afanasjevo buto duris.

Jaunuolius į daugiabutį pasiuntęs aštuonis kartus teistas, 15 metų už grotų praleidęs Marijampolės pataisos namų gyventojų ryšininkas A.Leketas irgi buvo sulaikytas.

Klaipėdietis neslėpė, kad iš kalėjimo paskambinę asmenys paprašė jo paslaugos: „Yra adresas, reikia žmogaus, kuris nueitų ir paimtų pinigus.“

Tiesa, A.Leketas neatskleidė telefoninių sukčių: „Nežinau, kas man paskambino. Kalėjime turiu daug draugų, jiems ne kartą padėjau, o jie man.“

Su įkalčiais sučiupti vaikinai ir koordinatorius A.Leketas apkaltinti pasikėsinimu sukčiauti, apiplėšimu naudojant smurtą.

Vienam artistui – aplankas

A.Žutautas prisiminė, kaip A.Leketas jį verbavo, klausė, ar norįs užsidirbti: „Siūlė man apsimesti pareigūnu, bet vėliau atsirado kitas artistas – E.Mačiulskis. Aš nieko nedariau, laukiau kieme.“

Žemaūgis smulkaus sudėjimo A.Žutautas, regis, sudrebėjo – kalinių užsakymą perleido iš Italijos grįžusiam pažįstamam E.Mačiulskiui, kurio A.Leketas nepažinojo.

Trijulė iš anksto aptarė aferą: ką daryti, kaip elgtis įsibrovus į svetimą butą. A.Leketas jaunuoliams nepasakė, koks būtų atlygis už inscenizaciją, nes esą viskas priklausys nuo grobio.

Nusikaltimo koordinatorius tikriausiai matė, kad ir E.Mačiulskis iš veido nelabai panašus į policininką, todėl įteikė jam aplanką su kažkokiais popiergaliais.

Teisme A.Leketas paaiškino, kam apsimetėliui prireikė tokio atributo: „Kad tvarkingiau atrodytų.“

E.Mačiulskis dievagojosi netyčia užkabinęs senuką alkūne: „Taip nesielgčiau, jeigu būčiau žinojęs, kuo viskas baigsis, suprantu, kad kvailai pasielgiau. Nukentėjusysis pretenzijų man nereiškia. Aš jo atsiprašiau, perdaviau 50 eurų už padarytą žalą.“

Aistra – mulkinti žmones

Vos sulaukusius pilnametystės bendrininkus į nusikaltimą pastūmėjęs A.Leketas teisme, kaip visada, žadėjo pasitaisyti, žengti doros keliu.

Prieš tai Klaipėdos apylinkės teisme jis buvo išklausęs du nuosprendžius už sukčiavimą – vienoje byloje jam skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausme atidėta dvejiems metams.

Kitoje byloje A.Leketas buvo nuteistas kalėti metams ir keturiems mėnesiams. Dar ir užsienyje keliskart teistas klaipėdietis teismui kaišiojo kažkokią pažymą, kad nesitrainioja be darbo.

Ir anksčiau A.Leketas įkliūdavo policijai. Perskaitęs skelbimus apie parduodamą elektrotechniką pusbrolį siųsdavo į butus pasiimti siūlomų daiktų. Žadėtų pinigų žmonės nesulaukdavo.

A.Leketui už pasikėsinimą sukčiauti grobstant P.Afanasjevo pinigus atseikėta pusantrų metų nelaisvės. Jaunesni bendrininkai E.Mačiulskis ir A.Žutautas tąkart išsisuko nuo belangės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.