Gyvuliško įsiūčio apimta vyrų kompanija išgirdo nuosprendį: auką laikė medinėje dėžėje, o tada leisgyvį susuko į polietileną ir išmetė

Anykštėną pagrobusi ir kraupią egzekuciją surengusi vyrų kompanija sulaukė atpildo. Tik vienam jų skirta lygtinė bausmė, o kiti atsidurs už grotų.

(Iš kairės) E.Medekša, E.Krugelis, M.Marčiulaitis ir A.Sviderskas įsiteisėjus nuosprendžiui bus pasiųsti už grotų.<br> lrytas.lt montažas.
(Iš kairės) E.Medekša, E.Krugelis, M.Marčiulaitis ir A.Sviderskas įsiteisėjus nuosprendžiui bus pasiųsti už grotų.<br> lrytas.lt montažas.
(Iš kairės) E.Medekša, E.Krugelis, M.Marčiulaitis ir A.Sviderskas įsiteisėjus nuosprendžiui bus pasiųsti už grotų.<br>D.Krasausko nuotr.
(Iš kairės) E.Medekša, E.Krugelis, M.Marčiulaitis ir A.Sviderskas įsiteisėjus nuosprendžiui bus pasiųsti už grotų.<br>D.Krasausko nuotr.
V.Žvinakevičius dalyvavo pagrobime, tačiau atsisakė žiauriai kankinti žmogų.
V.Žvinakevičius dalyvavo pagrobime, tačiau atsisakė žiauriai kankinti žmogų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 7:43 AM

Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje byloje – 38 metų anykštėnas buvo pagrobtas ir esant minusinei oro temperatūrai 2 paroms įkalintas ankštoje medinėje dėžėje.

Vėliau leisgyvę auką, įvyniotą į polietileną, nusikaltėliai išmetė pakelėje.

Vieną veikėją išteisino

Išklausyti savo skriaudikams paskelbto teismo nuosprendžio nukentėjęs vyras neatvyko. Posėdyje dalyvavo 5 teisiamieji – 34 metų Modestas Marčiulaitis, 35 metų Valdas Žvinakevičius, 40 metų Andrius Sviderskas, 22 metų Erikas Medekša ir 30 metų Evaldas Krugelis.

Visi jie nuteisti už neteisėtą laisvės atėmimą.

Taip pat prokurorai teisiamuosius kaltino sunkiu sveikatos sutrikdymu kankinant žmogų, bet tiktai vienintelį V.Žvinakevičių teismas išteisino dėl šio nusikaltimo.

Nuosprendyje rašoma, kad jis irgi dalyvavo pagrobime, bet atsisakė tęsti žiaurią egzekuciją – atsiskyrė nuo bendrininkų ir nebevyko su jais.

Vieniems teisiamiesiems dar teko aiškintis dėl žmogaus palikimo be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus sveikatai, kitiems – dėl kanapių, o M.Marčiulaičiui – ir dėl neteisėtai turėto ginklo.

Atims ir automobilius

Griežčiausios – 4 metų nelaisvės bausmės – sulaukė M.Marčiulaitis.

Teismas jį įvardijo kaip šio kraupaus nusikaltimo organizatorių.

E.Krugelis laisvės neteko 2 metams ir 10 mėnesių, A.Sviderskas ir E.Medekša – trejiems metams.

Įsiteisėjus nuosprendžiui, tiktai vieninteliam V.Žvinakevičiui neteks vykti į kalėjimą.

Jam paskirta lygtinė 30 parų arešto bausmė, kurios vykdymas atidėtas pusmečiui.

Dar iki nuosprendžio paskelbimo teisiamieji atlygino nukentėjusiam vyriškiui apie 20 tūkst. eurų žalą, tad jis atsisakė ieškinio.

Teismas nutarė konfiskuoti du teisiamųjų automobilius, kuriais buvo vežiojama auka.

Į teismą teisiamieji atvyko laisvi. Atlikti bausmės jie bus pasiųsti, kai tiktai įsiteisės nuosprendis.

Gyvenimas nėra visavertis

Anykštėnas prieš pusantrų metų buvo pagrobtas iš jo paties sodybos ir beveik dvi paras laikytas uždarytas ankštoje dėžėje šaltyje, po to leisgyvis paliktas nuošalioje vietoje.

Teismo teigimu, teisiamųjų auka tapęs anykštėnas iki šiol negali gyventi visaverčio gyvenimo.

„Jis vis dar sunkiai valdo ranką, dėl to negali vairuoti motociklo, dirbti įprastų darbų. Dėl stipraus surišimo ir nušalimo liko randai. Jis ilgą laiką praleido ligoninėse ir reabilitacijos įstaigose, yra 60 procentų nedarbingas“, – rašoma nuosprendyje.

„Įvertinti neigiamą pojūtį, kai jis beveik dvi paras buvo priverstas praleisti uždarytas ankštoje dėžėje, galėtų tik žmogus, „tai tiesiogiai patyręs, to neįmanoma perteikti žodžiais“, – nukentėjusįjį pacitavo bylą išnagrinėjęs teisėjas Valdas Meidus.

Sunkiai sutrikdė sveikatą

Egzekuciją teisiamieji surengė siekdami atgauti skolas iš nukentėjėlio.

Vėlų vakarą Anykščių rajone, pusiaukelėje tarp Troškūnų ir Viešintų, žmonės pastebėjo kelkraštyje gulintį vyrą. Jis buvo sušalęs, kūnas nusėtas mėlynėmis, apibrozdintas ir apvyniotas lipnia juosta.

Į ligoninę nuvežtam anykštėnui buvo nustatyti sumušimai ir galūnių nušalimai.

Jam buvo sutrikusi kraujo apytaka ir vidaus organų veikla. Vėliau ekspertai nustatė, kad aukai buvo sunkiai sutrikdyta sveikata. Jeigu dar ilgiau būtų pragulėjęs šalikelėje, nebūtų išgyvenęs.

Dvi paras laikė šaltyje

Tyrimą pradėję pareigūnai iš karto atmetė versiją, kad vyrą partrenkė automobilis.

Tyrėjai išsiaiškino, kad brutaliai iš sodybos Anykščių rajone pagrobtas anykštėnas automobilio bagažinėje buvo nuvežtas į vienam kaltinamųjų priklausančią sodybą Alytaus rajone. Ten surištas vyriškis buvo uždarytas ankštoje, maždaug metro ilgio dėžėje.

Beveik dvi paras dėžė buvo laikyta metalinėje cisternoje lauke. Tuo metu lauke buvo 2 laipsniai šalčio.

Po to lipnia plėvele apvyniotas vyras vėl buvo įmestas į mašinos bagažinę, nuvežtas į Anykščių rajoną ir be batų, surištomis rankomis numestas prie kelio nuošalioje vietoje. Ten jį ir pastebėjo pro šalį atsitiktinai važiavusi sutuoktinių pora.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.