Teismui perduota baudžiamoji byla dėl kreditinio sukčiavimo ir dokumentų klastojimo įgyjant Europos Sąjungos paramą

Europos deleguotieji prokurorai Vilniaus regiono apylinkės teismo Trakų rūmams perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje paramos gavėja kaltinama dėl galimo kreditinio sukčiavimo įgyjant lėšas ir dokumentų suklastojimo padarant didelę žalą Europos Sąjungos finansiniams interesams.

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl kreditinio sukčiavimo ir dokumentų klastojimo įgyjant Europos Sąjungos paramą.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Teismui perduota baudžiamoji byla dėl kreditinio sukčiavimo ir dokumentų klastojimo įgyjant Europos Sąjungos paramą.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 12:03 PM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo duomenimis, 2018–2019 metais paramos gavėja teikė dokumentus Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) ir gavo bei pasikėsino gauti ES paramos lėšas keliasdešimties tūkstančių eurų sumai. Vykdant projekto įgyvendinimo priežiūrą buvo įtarta, kad paramos gavėja galimai nevykdo projektuose numatytų veiklų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, atlikę kratas, apžiūras ir apklausas, nustatė, kad moteris, galimai siekdama suklaidinti NMA specialistus ir imituoti vykdomą veiklą, galėjo klastoti veiklos vykdymo faktą įrodančius dokumentus.

Taip pat įtariama, kad teikdama paraišką ES paramai gauti, kaltinamoji galėjo NMA pateikti tikrovės neatitinkančius dokumentus, siekdama atitikti teisės aktų nustatytus reikalavimus ir įsipareigojimus, kurie suteikia paramos gavėjai teisę įgyti ES paramos lėšas.

Be to, bylos duomenimis, kaltinamoji, dalyvaudama viename iš projektų, galimai kėsinosi gauti keliasdešimties tūkstančių eurų paramos, tačiau NMA specialistai, atlikę patikras ir apžiūras, nustatė, kad daržininkystės veikla nėra įgyvendinama ir paramos sutartį nutraukė.

Už apgaule gautą tikslinę paramą, subsidiją ar dotaciją gresianti griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų. Už dokumentų klastojimą, kai dėl to buvo padaryta didelė žala, teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki šešerių metų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo Europos deleguotųjų prokurorų biuro prokurorai, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos pareigūnai.

Primename, kad 2021 m. birželio 1 d. darbą pradėjo Liuksemburge įkurta Europos prokuratūra. Ji tiria Europos Sąjungos finansiniams interesams kenkiančius nusikaltimus, susijusius su sukčiavimu, korupcija, pinigų plovimu, tarpvalstybiniu sukčiavimu PVM srityje. Tai pirmoji viršvalstybinė prokuratūra.

Ši nauja Europos Sąjungos įstaiga tiria bet kokią kitą neteisėtą veiklą, kuri yra neatsiejamai susijusi su ES biudžetui kenkiančiais nusikaltimais, ir vykdo baudžiamąjį persekiojimą saugant Europos Sąjungos turtą, pajamas ir išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.