Iki gyvos galvos nuteistas gaidjurginis veržiasi į laisvę, bet pavojus niekur neišnyko

Už šiurpių nusikaltimų virtinę iki gyvos galvos nuteistam Mariui Marijošiui nepavyko teismo įtikinti, kad jis vertas švelnesnės bausmės. Teismas atmetė nuteisto gaidjurginio prašymą skirti terminuotąją bausmę.

Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>G.Šiupario asociatyvis nuotr.
Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>G.Šiupario asociatyvis nuotr.
Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-10-20 07:18

Iki gyvos galvos nuteisti nusikaltėliai turi teisę po 20 metų prašyti sušvelninti bausmę.

Nuo 2002 m. kalintis 50-metis klaipėdietis šia teise pasinaudojo pirmąsyk – paprašė, kad įkalinimo įstaigos administracija parašytų teikimą.

Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija įvertino nuteistojo pavojingumą visuomenei ir jo prašymą atmetė. Tiesa, M.Marijošius dar gali teikti skundą Lietuvos apeliaciniam teismui.

Įvertino visas rizikas

Įkalinimo įstaigos pareigūnai teikime įrašė, kad buvo atliktas nusikalstamo elgesio įvertinimas ir M.Marijošius priskirtas prie vidutinės rizikos grupės.

Nustatyta, kad klaipėdietis palaiko silpnus ryšius su artimaisiais, neturi nuolatinės gyvenamosios vietos ir nuolatinio pajamų šaltinio, pažymėta, jog jo daryti nusikaltimai vis sunkėjo.

Nors kalinys pasižymi teigiamu požiūriu į darbą, geba paskirstyti turimas lėšas, dokumente pažymėta, kad jis vengia kalbėti apie savo vaidmenį vykdant nusikaltimus ir kaltę verčia jaunystei. Nors ir gailisi dėl padarytų nusikaltimų, M.Marijošius linkęs save pateisinti, koncentruojasi į tai, ką darė kiti gaujos nariai.

Teikime įrašyta, kad nuteistasis laisvalaikiu skaito, sportuoja, vykdo individualiame reabilitacijos plane numatytas priemones. Jis per du dešimtmečius tris kartus skatintas už gerą elgesį ir kartą baustas už įkalinimo įstaigos tvarkos pažeidimus.

Pavojus niekur neišnyko

Teikimą atmetęs teismas pabrėžė, kad tinkamas nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu nėra vienintelis vertintinas kriterijus, – būtina atsižvelgti ir į kitas reikšmingas aplinkybes.

„Laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos gali būti keičiama tik tada, kai yra pagrindo manyti, jog asmuo kardinaliai pakeitė savo elgesį, požiūrį į visuomenėje priimtas elgesio taisykles, ateityje daugiau nenusikals ir paskirtos bausmės tikslai jau yra pasiekti“, – pažymėjo Šiaulių apygardos teismo teisėjai Zigmas Kavaliauskas, Boleslovas Kalainis ir Vidmantas Mylė.

Buvo įvertinta ir nuteistojo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika. Atkreiptas dėmesys, kad M.Marijošius pirmą kartą buvo nuteistas nepilnametis, o lygtinai paleistas iš įkalinimo vietos įsitraukė į nusikalstamo susivienijimo veiklą ir buvo aktyvus daromų nusikaltimų dalyvis, yra pripažintas pavojingu recidyvistu.

Prabilo apie nusikaltimus

M.Marijošius buvo praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje visoje Lietuvoje siautusios Sigito Gaidjurgio suburtos nusikalstamos gaujos narys. Iki dantų ginkluoti gaidjurginiai žudė ir savus, nes vadeiva baiminosi išdavystės ar pasikėsinimo.

M.Marijošius buvo sučiuptas 2002 m. balandžio 19-ąją po klaipėdiečio verslininko nužudymo.

Uostamiesčio centre verslininką peiliu subadęs žudikas iškart buvo sučiuptas ir ėmė duoti parodymus. Tiesa, gaujos paslaptis jis sutiko iškloti ne kriminalistams, o saugumiečiams.

Prabilęs gaidjurginis vėliau bandė viską neigti, tvirtino kameroje patyręs pareigūnų spaudimą, smurtą.

Daug kartų parodymus keitęs M.Marijošius galiausiai pirminį pasakojimą pakartojo ir teisme.

Skyrė griežčiausią bausmę

Nepaisant prisipažinimo, klaipėdiečiui už įvykdytus 15 nusikaltimų skirta griežčiausia bausmė.

Bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas 2006 metų sausio mėnesį skyrė jam įkalinimą iki gyvos galvos.

Tarp M.Marijošiaus padarytų nusikaltimų – 5 žmogžudystės, dviejų automobilių aikštelių ir laivo „Meridianas“ sprogdinimai.

Gaidjurginis tris žmones nužudė pats, ketvirtą – su kitais gaujos nariais, o per penktąjį nusikaltimą atliko antraeilį vaidmenį – per egzekuciją mušė auką.

Vilniaus apygardos teismas griežčiausią bausmę skyrė ir gaujos vadeivai S.Gaidjurgiui. Jis buvo pripažintas kaltu dėl 16 tyčinių žmogžudysčių, nusikalstamo susivienijimo organizavimo, kitų nusikaltimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024