Po kruvino vakarėlio Tauragėje 17 kartų teistas įtariamas žudikas tvirtino esąs nekaltas, kaltę vertė liudininkams

„Aš esu nekaltas, negalėjau padaryti sunkaus nusikaltimo, liudytojų parodymai nepatikimi“, – teismo salėje tardamas paskutinį žodį kalbėjo 44 metų tauragiškis Žydrūnas Kakšys, kaltinamas per muštynes vienu peilio smūgiu nudūręs žmogų.

Tyčine žmogžudyste kaltinamas tauragiškis Ž.Kakšys anksčiau buvo įtariamas brangių traktorių vagystėmis Švedijoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Tyčine žmogžudyste kaltinamas tauragiškis Ž.Kakšys anksčiau buvo įtariamas brangių traktorių vagystėmis Švedijoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Tauragiškis Ž.Kakšys kaltinamas tyčia nužudęs žmogų, kurio nepažinojo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Tauragiškis Ž.Kakšys kaltinamas tyčia nužudęs žmogų, kurio nepažinojo.<br>G.Pilaičio nuotr.
Recidyvistas Ž.Kakšys Klaipėdos apygardos teisme.<br>G.Pilaičio nuotr. 
Recidyvistas Ž.Kakšys Klaipėdos apygardos teisme.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Ž.Kakšys tvirtina, kad liudininkai nepatikimi.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Ž.Kakšys tvirtina, kad liudininkai nepatikimi.<br> G.Pilaičio nuotr.
Tauragiškis Ž.Kakšys kaltinamas tyčine žmogžudyste.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Tauragiškis Ž.Kakšys kaltinamas tyčine žmogžudyste.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Tyčine žmogžudyste kaltinamas Ž.Kakšys - gerai žinomas policijai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Tyčine žmogžudyste kaltinamas Ž.Kakšys - gerai žinomas policijai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-10-28 20:47

Ne kartą teistas Tauragės gyventojas Ž.Kakšys į Klaipėdos apygardos teismą atgabentas su antrankiais.

Ūmaus būdo vyriškis pernai išklausė dar vieną nuosprendį už smurtavimą ir atlikęs bausmę buvo paleistas iš Pravieniškių pataisos namų.

Septyniolika nuosprendžių

Pernai Ž.Kakšys su draugu įsiveržė į svetimus namus ir sužalojo žmogų – smogė jam rankomis, spardė. Nukentėjusiojo sveikata sutrikdyta nesunkiai.

Tauragės apylinkės teisme visiškai pripažinęs kaltinimus smurtautojas išvengė griežtesnės bausmės – nuteistas kalėti dešimt mėnesių.

Pastarasis nuosprendis Ž.Kakšiui – septynioliktas. Praeityje jis triskart teistas už išžaginimą, apiplėšimus, vagystes, sveikatos sutrikdymą, kitokius nusikaltimus. Buvo įtariamas su kitais asmenimis Švedijoje pavogęs žemės ūkio technikos, kurios vertė – daugiau kaip 852 tūkst. eurų.

Valstybės kaltinimą dėl tyčinio nužudymo Ž.Kakšiui reiškiantis klaipėdietis prokuroras Arūnas Saunorius prašė šį tauragiškį pripažinti itin pavojingu visuomenei recidyvistu.

Pritrūko alkoholio

Šiemet sausį paleistas iš pataisos namų Ž.Kakšys po devynių dienų apsvaigęs nuo alkoholio vėl įsipainiojo į nusikaltimą – kaltinamas Tauragėje per konfliktą namo kieme peiliu nudūręs 30-metį Gintarą Vaitkų. Užteko vieno smūgio – nukraujavusi auka mirė iš karto.

Sulaikytas Ž.Kakšys pasakojo, kad tą šeštadienį jam paskambinęs draugas T.Z. pakvietė ateiti į namus, kur jis apsistojęs su sugyventine. Ten dar buvo Irmantas Mineikis, visų vadintas Vaiku, su drauge Brigita.

Kompanija gėrė degtinę, šoko, linksminosi. Po vidurnakčio pritrūko alkoholio.

„Nė vienas neturėjome pinigų. Vaikas sugalvojo jų prasimanyti pardavęs kompiuterį. Kada jis su drauge išėjo iš namų, neprisimenu, nors buvau neblaivus, dar orientavausi aplinkoje.

Po kurio laiko Vaikas parbėgo namo kruvinu veidu, šaukė, esą kažkas norėjęs išprievartauti Brigitą. Prasitarė, kas jį sumušė, skundėsi gavęs per galvą kompiuteriu“, – pasakojo Ž.Kakšys.

Greitai pasirodė ir Brigita. Tuomet kažkas iškvietė policiją.

Ž.Kakšys neprisimena, ar pareigūnai gilinosi į šį incidentą. Paskui visi patraukė prie namo, kuriame gyveno G.Vaitkus.

Virtuvėje pasiėmė peilį

„Irmantas karščiavosi, kažką vadino pyderais. Ėjo atsiimti lyg tai pinigų ar kompiuterio – tiksliai nežinau. Rankoje laikė daiktą, panašų į pagalį, tamsoje visko neįžiūrėsi“, – nakties nuotykius prisiminė kaltinamasis.

Recidyvistas Ž.Kakšys tąkart buvo apsiginklavęs rimčiau – išeidamas iš sugėrovo namų į striukės rankovę įsikišo virtuvės spintelėje sugraibytą 20 centimetrų ilgio peilį dantyta geležte.

Ateities gatvėje kompanija stabtelėjo vieno namo kieme. Tada Irmantas nuėjo kažko pakviesti. Jam sugrįžus daugiabučio kieme pasigirdo dūžtančių automobilio stiklų garsas.

Ž.Kakšys, išvydęs nuo trijų persekiotojų sprunkantį Irmantą, neliko abejingas – įsivėlė į muštynes. Pribėgo prie vieno ant kelių susmukusio vyro, kai jis rankomis dangstėsi galvą.

„Vaikas jam jau buvo trenkęs į kuprą. Kiekvienas vožtelėjo, regis, ir Brigita. Jokio kraujo nebuvo matyti. Aš asmeniškai tik spyriau kelis kartus, peilio neišsitraukiau“, – kalbėjo Ž.Kakšys.

Nežino, kas nužudė

Sprukdami iš muštynių vietos sugėrovai matė atvažiuojančius policijos automobilius. Paskui du incidento dalyviai užsuko į pažįstamo tauragiškio M.Š. butą, ten sumetė į stalčių peilius.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui iš miglotų Ž.Kakšio parodymų galima suprasti, kad dar du „keršytojai“ traukė prie G.Vaitkaus namų apsiginklavę ne tik lazdomis, bet ir peiliais.

„Kiek pamenu, su tuo vyru buvo susigrūmęs tik Irmantas. Galvos neguldau, kad būtent jis smogė peiliu, – pats to nemačiau“, – liudininkų jam klijuojamos žudiko etiketės kratėsi Ž.Kakšys.

G.Vaitkaus sugyventinė tą vakarą į butą įsileido Brigitą, kartais ateidavusią prižiūrėti jų mažametės dukrelės. Neblaivi viešnia liepė skambinti Gintarui, buvusiam pas kaimyną gretimoje laiptinėje, kad jis greičiau grįžtų į namus.

„Kai Gintaras pasirodė, Brigita namuose sukėlė skandalą – trenkė jam į veidą. Pasišalino, paskui vėl atėjo su Irmantu, beldėsi į duris, reikalavo, kad vyras išeitų į lauką“, – paskutines G.Vaitkaus gyvenimo valandas prisiminė šeimos maitintojo nei iš šio, nei iš to netekusi moteris.

Neigė Švedijoje vogęs traktorius

Prieš šešerius metus Ž.Kakšys ir dar du lietuviai buvo įtariami prisidėję prie brangių traktorių „John Deere“, jų variklių, padangų ir kitokių žemės ūkio padargų vagysčių Švedijoje. Ž.Kakšys neigė įsivėlęs į nusikalstamą veiklą.

„Esu teistas, kalėjęs, tačiau jau mažiausiai trejus metus nedarau jokių nusikaltimų. Auginu tris vaikus, poliruoju automobilius, valau jų salonus. Nesu nė per nago juodymą prisidėjęs prie tų traktorių vagysčių. Kažkas galėjo pasinaudoti mano vardu“, – gynėsi Ž.Kakšys.

Įtariamasis tvirtino, kad jo nekaltumą gali įrodyti Tauragės parduotuvių, kuriose pirko prekes, vaizdo įrašai: „Tuo metu nebuvau išvykęs iš Lietuvos, netgi blaivykloje teko lankytis.“

Iš Švedijos gauti papildomi duomenys teisėsaugininkams leido manyti, kad Ž.Kakšys galėjo prisidėti prie vagysčių. Geteborgo prokuratūra išdavė Europos arešto orderį dėl jo sulaikymo.

Nors Ž.Kakšys ir dievagojosi esąs nekaltas, Vilniaus apygardos teismas nusprendė jį ir dar du įtariamus lietuvius pagal Europos arešto orderius perduoti Švedijos teisėsaugai.

Švedijoje maksimali bausmė už tokius nusikaltimus – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.