Paviešino pokalbį su įžūliais sukčiais: štai kaip skambėjo visa gudri schema

Vilnietį apgauti bandę telefoniniai sukčiai 20 minučių vyrui įrodinėjo, kad jo pinigus bando pasisavinti kiti sukčiai, tačiau sugaišę daugybę laiko, patys liko kvailių vietoje.

Su sukčiais susidūręs vilnietis atskleidė nusikaltėlių darbo schemą. <br> lrytas.lt montažas.
Su sukčiais susidūręs vilnietis atskleidė nusikaltėlių darbo schemą. <br> lrytas.lt montažas.
Su sukčiais susidūręs vilnietis atskleidė nusikaltėlių darbo schemą. <br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Su sukčiais susidūręs vilnietis atskleidė nusikaltėlių darbo schemą. <br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 8:53 PM, atnaujinta Dec 4, 2022, 3:11 PM

Vilniuje gyvenantis Andrejus (pavardė redakcijai žinoma) sulaukęs įtartino skambučio nepasimetė ir pats nusprendė atskleisti, kaip Lietuvoje veikia sukčiai, kurie kasdien apgauna po kelis šalies gyventojus.

Rusiškai kalbėjęs asmuo Andrejui skambino iš lietuviško telefono numerio, tačiau vilnietis įtaria, kad skambinusieji gali būti iš bet kur.

„Tai, kad rodomas lietuviškas numeris, visai nereiškia, kad skambinama iš Lietuvos. Per moduliatorių lengvai galima galima sugeneruoti lietuvišką numerį, tačiau jei norėsi juo perskambinti atgal, tai padaryti bus neįmanoma“, – portalui lrytas.lt sakė Andrejus.

Kad sukčiams Lietuva nėra gimtoji šalis rodo ir tam tikros detalės pokalbyje – pirmasis pašnekovas prisistato neegzistuojančios įstaigos migracijos policijos pareigūnu, painioja Lietuvos bankų pavadinimus, nurodo Vilniaus šeštojo policijos komisariato adresą Šeškinės gatvėje, nors jis jau seniausiai persikraustė į Laisvės prospektą.

Nežiūrint į daugybę klaidų, vis dėlto sukčiai bando kalbėti įtakingai, greitai, savo pašnekovui beveik neleidžia įterpti žodžio ir nekreipia dėmesio į tariamo nukentėjusio žodžius, kol nebaigia skaityti visko, ką yra pasiruošę.

Paskambinę Andrejui, jie iškart į jį kreipėsi vardu ir pavarde, tačiau vyras dėl to sako nei kiek nenustebęs.

„Spėju, kad jie yra nusipirkę kokią nors duomenų bazę, kad ir tą pačią „CityBee“, kurios duomenys buvo pavogti prieš porą metų“, – įsitikinęs Andrejus, kurio pokalbį su sukčiais ir publikuojame.

Sukčiai (toliau S.): Andrejau, jus trukdo Lietuvos migracijos policijos skyrius, mano vardas Vladimiras Aleksandrovičius Bachmutas. Jums šiuo momentu patogu kalbėti, aš jūsų labai netrukdau?

Andrejus (toliau A.): Taip patogu, klausau jūsų.

S.: Informuokite, anksčiau su jumis policijos pareigūnai buvo susisiekę?

A.: Ne, nebuvo. Tik kažkada labai labai seniai

S.: Taip, aš jus išgirdau. Žiūrėkite, Andrejau, mano vardas Vladimiras Aleksandrovičius Bachmutas, mano žetono numeris VS140/219. 

Su jumis susisiekiu dėl pareiškimo, kuris mus pasiekė iš juridinio asmens, iš SEB banko. Šiame pareiškime taip pat figūruoja asmuo Lomonosovas Sergejus Vladimirovičius, 1989 metų gimimo. Patikslinkite prašau, kas jums yra šis asmuo?

A.: Pirmą kartą girdžiu.

S.: Tai yra su šiuo asmeniu jūs nesate nei artimi, nei giminaičiai. Teisingai jus suprantu?

A.: Teisingai.

S.: Žiūrėkite, tai labai keista, nes šis asmuo prieš valandą atvyko į banko skyrių, kaip aš jus anksčiau informavau, ir fiziškai, į rankas, pateikė notariškai patvirtintą įgaliojimą jūsų vardu, su jūsų duomenimis, su jūsų parašu. 

Gerbiamas Andrejau, patikslinkite prašau, ar jūs dokumentą, notarinį įgaliojimą, esate suteikęs tretiesiems asmenims?

A.: Ne, niekada.

S.: O jūs žinote, kas yra notarinis įgaliojimas?

A.: Taip žinau, kai namą perki ar dar kažką tokio... Pas notarą eina.

S.: Aš jus iš kitos pusės informuosiu. Kadangi yra daromas mūsų pokalbio garso įrašas, kuris vėliau bus pridėtas prie baudžiamosios bylos. Materialinis įgaliojimas, tai įgaliojimas valdyti jūsų finansus patvirtintas pas notarą. Jūs tretiesiems asmenims šio dokumento nedavėte, teisingai jus suprantu? 

A.: Teisingai.

S.: Aš jus išgirdau. Pakartokite dar kartą.

A.: Taip teisingai, taip ir yra.

S.: Taip. Pagrindinė problema yra ta, kad tas pilietis kreipėsi dėl kredito apiforminimo su jūsų duomenimis, o būtent 5000 eurų sumai. Jūs jokių sukčiavimo veiksmų nepatvirtinate, teisingai jus suprantu?

A.: Taip, nieko tokio...

S.: Aš puikiai. Ne ne, buvo tik bandymas apiforminti kreditą. Žiūrėkite, pilietis atėjo į banko struktūrą ir pateikė įgaliojimą, pagal kurį pabandė apiforminti vartojimo kreditą...

A.: Jūs jį sulaikėte?

S.: Ne, mes skelbiame jo paiešką. Paklausykite, jūs manęs neišklausėte iki galo. 

A.: Gerai, klausau.

S.: Banko darbuotojai po stalu paspaudė ant tokios „knopkytės“ ir pakvietė mus. Mes atvažiavome banko adresu, o sukčiaus jau nėra. Jis tiesiog dingo. 

Šiuo momentu jis yra Lietuvos teritorijoje, kaip mes manome, Vilniuje, bet mes skelbiame jo paiešką.

A.: Aha, gerai.

S.: Sukčius tarp kitko yra Rusijos pilietis. Jūs nepergyvenkite, visi postai, muitinė bus patikrinti, taip pat sudarome fotorobotą. 

Šiuo atveju, žiūrėkite, kadangi jūs šio piliečių veiksmų teisėtumo nepatvirtinate, aš privalau  minėto piliečio atžvilgiu surašyti protokolą pagal 209 straipsnį dėl sukčiavimo ir taip pat pagal 219-ą dėl oficialaus dokumento suklastojimo. 

Taip pat žiūrėkite, gerbiamas Andrejau, jums per tris darbo dienas, kai bus paruošta visa įvykio dokumentacija, jums būtinai ateis šaukimas pagal jūsų faktinę gyvenamąją vietą. Jūs šaukimo neignoruokite ir atvykite į artimiausią policijos skyrių dėl susipažinimo su esama situacija. Jums aišku?

A.: Taip, aišku.

S.: Taip pat informuokite... Andrejau, ar šiuo metu po ranka turite popieriaus ir tušinuką, kad užsirašytumėte mano asmeninius duomenis?

A.: Alio.

S.: Jums vėliau policijos skyriuje... Taip taip aš su jumis „ant linijos“... Persirašyti asmeninius duomenis jūs turite galimybę?

A.: Taip taip, tuoj paimu rašiklį ir užsirašau.

S.: Toliau. Per tris darbo dienas su mano asmeniniais duomenimis jums išduos visus dokumentus apie ši įvykį.

A.: Uhu, viskas, išsirinkau rašiklį.

S.: Taip, aš vardu Vladimiras Aleksandrovas Bachmutas.

A.: Vla-di-mir Aleksandr...

S.: Vladimiras Aleksandrovičius Bachmutas.
       
A.: Ba-chmut. Taip, užrašiau.

S.: Mano žetono numeris VS, lotyniškais rašmenimis, V, kaip Viktorija, S, kaip doleris, 140 pasvirasis brūkšnys 219, VS140/219. Užsirašėte informaciją?

A.: Taip, užsirašiau.

S.: 219, taip, visiškai teisingai. Taip pat užsirašykite papildomai, miestas Vilnius, gatvė Šeškinės 30A, ketvirtas aukštas, 410 kabinetas.

A.: 410, Šeškinės...

S.: Taip.

A.: Šeški...

S.: Šeškinės 30A, ketvirtas aukštas, 410 kabinetas.

A.: 30A, viską užsirašiau.

S.: Kabutėse taip pat parašykite „antras korpusas“. 

A.: Aha.

S.: Persirašėte visą informaciją? Informuokite, gerbiamasis. 

A.: Taip.

S.: Taip, visiškai teisingai. Taip pat dėl viso pikto užsirašykite mano personalinį asmens kodą, kad patvirtintumėte mano tapatybę. Nepergyvenkite, tai vieša informacija, jokiu būdu ne konfidenciali. Trisdešimt...

A.: Trisdešimt...

S.: Šešiasdešimt vienas...

A.: Palaukite, trisdešimt?

S.: Taip, trisdešimt, o kas tokio?

A.: Šešiasdešimt vienas...

S.: Dvidešimt šeši.
 
A.: Dvidešimt šeši.

S.: Du šimtai septyniasdešimt trys.
 
A.: Du šimtai septyniasdešimt trys...

S.: Trisdešimt, šešiasdešimt vienas, du šimtai septyniasdešimt trys.. O ko jūs taip pradžioje nustebote, atsiprašau? 

A.: Bandžiau išgirsti, ar trisdešimt ar kažkaip kitaip.

S.: Jei jus kas nors trikdo... Žiūrėkite, asmens kodas moteriškai lyčiai prasideda ketvertu, o vyriškos lyties prasideda trejetu. Užsirašėte visą informaciją?

A.: Taip taip, aš žinau. 

S.: Ne ne, aš jus puikiai suprantu, tai vieša informacija, jūs ją absoliučiai visur pateikiate.

Taip pat, gerbiamas Andrejau, pasakykite, ar turite kokią savo nuomonę, iš kur galėjo nutekėti jūsų duomenys? Kitaip sakant, iš kur jūsų duomenys atsidūrė pas sukčių, pas trečiąjį asmenį?

A.: Aš galvoju, anksčiau buvo nutekėjimas...

S.: Taip taip, aš jus girdžiu.

A.: Nutekėjimas anksčiau buvo iš „CityBee“, kuris nuomoja mašinas. Ten buvo kažkoks didelis duomenų bazės nutekėjimas, ten buvo ir kortelės, ir viskas prijungta.

S.: Taip, aš jus išgirdau, gerai. O jūsų paso duomenys paskutiniu metu nebuvo prarasti, pavogti ar visada buvo prie jūsų, išskirtinai saugioje vietoje?

A.: Taip taip taip. Tik neseniai keičiau... Jei tik iš ten... Viskas gerai...

S.: Taip, aš jus išgirdau. Tokiu atveju, prie protokolo prirašau tokią informaciją gautą iš jūsų. 
Andrejau, o jūs buvote susipažinęs su tokia situacija, kad praėjusią savaitę mes asmeniškai sulaikėme visą banko struktūros skyrių už sukčiavimą, kurie, greičiausiai, pardavinėjo informaciją apie savo klientus. Bendrą informaciją iš savo bankinių sistemų, taip sakant, tretiesiems asmenims.

Įtariame, kad jūsų duomenis... Taip kalbėkite.

A.: Man atrodo, aš kažkur tai girdėjau, bet tiksliai nežinau...

S.: Jūs girdėjote per žinias, tai 100 procentų, buvo anksčiau tokia situacija. 

Išklausykite mane, Andrejau. Tie patys nesąžiningi banko struktūros darbuotojai, greičiausiai, perduodavo informaciją iš savo bendro registro struktūrų, vėlgi pasikartosiu, tretiesiems asmenims. 

Aš netvirtinu, bet neatmetu tokios galimybės, kad jūsų duomenų kompromitacija galėjo įvykti iš jūsų banko. Jūs anksčiau neįtarėte?

A.: Na ne...

S.: Andrejau, priminkite, kaip seniai jūs lankėtės savo banko struktūroje? Jūs pateikėte savo asmeninius paso duomenis banko struktūros operatoriams?

A.: Oi, žinokite, labai seniai, kai koronavirusas prasidėjo, aš nuo to laiko ten niekada nėjau. Tik internetu.

S.: Tokiu atveju, priminkite, prašau, prieš kiek laiko tai maždaug buvo, prieš du, tris metus? 

A.: Kažkur prieš tris metus.

S.: Kažkur prieš tris metus, dabar XXI amžius kieme, jūs turite suprasti, kad jūsų duomenys, vaizdžiai išsireiškus, kad jūsų duomenys galėjo būti sukompromituoti prieš du tris metus, bet situacija gali būti susijusi su šia diena. 

Gerai, prisiminkite prašau, jūs taip pat pateikėte savo asmeninius paso duomenis, teisingai 
jus supratau?

A.: Taip, ten prašo parodyti.

S.: Iš banko struktūros operatoriaus pusės jūs nieko keisto nepastebėjote? Gal kažkas į šalį paėjęs nufotografavo jūsų paso duomenis?

A.: Gal automate jie ten kažką ir fotografavo...

S.: Jūs tai prisimenate, teisingai jus suprantu?

A.: Gali būti

S.: Gerai Andrejau, prisiminkite, prašau, banko skyriaus adresą į kurį jūs ėjote. Mums šią pačią minutę būtina išsiųsti saugumo tarnybą ir policiją, kad patikrintų to skyriaus darbuotojų kompetenciją. Kokio banko tai struktūra, patikslinkite?

A.: Taigi Swedbankas.

S.: SEB bankas aš jus išgirdau, be SEB banko...

A.: Ne SEB, o Swedbank, nuo žodžio švedas.

S.: A, Swedbankas, aš jus išgirdau. Be Swedbanko, ar kokiuose dar banko padaliniuose neteikėte savo asmeninių paso duomenų? Ar naudojatės tik viena bankine struktūra?

A.: Labai seniai, bet aš ten uždariau savo sąskaitas. Taip, kad...

S.: A, jūs ten uždarėte savo sąskaitas, teisingai jus suprantu?

A.: Taip.

S.: Aš jus išgirdau. O informuokite, prašau, jūs Smart ID programėle pats naudojatės? Programėle, kuri yra jūsų telefono įrenginyje? Tikrinate balansą, vykdote pervedimus. Programėle naudojatės savarankiškai?

A.: Taip taip taip. Telefone turiu.

S.: Atsiprašau, pakartokite šiek tiek garsiau. Aš jūsų neišgirdau.

A.: Taip taip, telefone turiu tą programėlę.

S.: Telefone turite... Aš jūsų prašau, išgerkite vandenėlio, nepergyvenkite, situacija, aišku, dabar ypatingai rimta, bet ji kontroliuojama, aš su jumis susisiekiau, aš jus informuoju.

Gerai, Andrejau, aš jums dėkingas už bendradarbiavimą su tyrėjais. Žiūrėkite, kadangi jūsų duomenys buvo sukompromituoti, aš beveik visą informaciją įrašiau į protokolą, taip pat, aišku, į policijos registrą. 

Dabar, žiūrėkite, kadangi jūsų duomenys buvo sukompromituoti, vėlgi pasikartoju, man būtina prie protokolo pridėti tam tikrą informaciją. O būtent: orientacinę sumą, kurią jums galėjo padaryti sukčiai jūsų banko struktūroje Swedbank. 

Paaiškinu jums suprantama kalba, nes jūs manęs turbūt nesupratote. Jei, tarkime, per šias tris dienas, jūsų banko skyriuje, ta suma, kuri dabar yra Swedbanke, bus nurašyta arba, jei sukčius pabandys pervesti pinigus iš kortelės į kortelę, bankas tą sumą atlygins kaip materialinį nuostolį nemokamai. Į kokią man sumą orientuotis nurodant patirtus nuostolius Swedbanke, patikslinkite.

A.: Aš nežinau.

S.: Aš jus puikiai suprantu. Orientacinė nuostolių suma, turima omenyje jūsų likutį, kuris buvo iki neteisėtų veiksmų. Man reikalinga ši informacija, kad aš ją įrašyčiau į protokolą.

A.: Kiek pas mane buvo pinigų? Kiek pas mane sąskaitoje buvo pinigų?

S.: Paklausykite manęs prašau, nepertraukinėkite, aš jums dar kartą paaiškinsiu. 

Atveju, jei suma būtų nurašyta iš Swebanko per tris dienas arba, jei būtų bandymas nurašyti sumą, tačiau nusikaltėliui nepavyktų, bankas vistiek šią sumą įvardins, kaip materialinį nuostolį nemokamais pagrindais. Jūs bet kokiu atveju išeisite į pliusą. Kokią man suma nurodyti šiai dienai, informuokite.

A.: Tai kiek nurašė, tiek ir užrašyti reikia.

S.: Ne, jie dar nenurašė, jie gali nurašyti per tris dienas, per šias tris dienas visko gali įvykti, jūs pats tai turėtumėte suprasti. Aš jus apie tai informuoju.

A.: Pas mane ten 36 tūkstančiai guli.

S.: Aš jus išgirdau. Tokiu atveju, aš jums dėkingas už bendradarbiavimą su tyrimu, taip pat visa informacija įrašyta į protokolą. 

Taip pat žiūrėkite, gerbiamas Andrejau, aš paruošiu dokumentus banko struktūros darbuotojui, tas pats banko darbuotojas jus informuos apie tolimesnius veiksmus, apsaugos jūsų banko sąskaitą ir taip pat informuos, kur jums reikės atvažiuoti dėl tolimesnio aiškinimosi. 

A.: Gerai.

S.: Dėl pareiškimo perdavimo banko darbuotojui man būtina patvirtinti jūsų asmenybę, sutikrinti viešą informaciją, kurią šiam momentui jau turiu protokole, o būtent – jūsų personalinis asmens kodas. Jūs man ją pateikiate, aš šią informaciją sutikslinu su protokolu, tai yra .. o toliau jūsų žodžiai pagal protokolą. 

A.: Taigi jūs turite.

S.: Taip, aš jį turiu, bet aš jums paaiškinsiu. Andrejau, žiūrėkite, jūs esate ne pirmas asmuo, kurio atžvilgiu atliekami sukčiavimo veiksmai, tarkim, jūs pametėte savo mobilųjį įrenginį , tretysis asmuo, sukčius jį rado. Kadangi mes esame pilnai materialiai atsakingi už baudžiamąją bylą, pagal šiuo metu galiojantį policijos reglamentą man būtina sutikrinti visą informaciją su protokolu, nes mūsų audio dialogas yra įrašomas. Todėl norint paduoti užklausą banko darbuotojui, man būtina patikrinti viešą informaciją su jūsų personaliniu asmens kodu.

A.: Gerai. Trys, aštuoni, penki...

S.: Tuoj, trys, aštuoni, penki...

A.: Vienas, vienas, vienas, penki...

S.: Vienas, vienas, vienas, penki, taip?

A.: Nulis...

S.: Nulis...

A.: Du...

S.: Taip...

A.: Trys, keturi, nulis, du, trys, keturi.

S.: Taip, vieną minutę – trisdešimt aštuoni. Sutikriname, trsdešimt aštuoni, penkiasdešimt vienas... 

A.: Trisdešimt aštuoni, penkiasdešimt vienas, vienuolika, penkiasdešimt, du šimtai trisdešimt keturi. 

S.: Taip, visiškai teisingai. Andrejau, dabar paprašysiu jūsų likti „ant linijos“, neatsijunkite, aš jus perjungsiu su banko struktūros darbuotoju, kuris jus informuos apie tolimesnius veiksmus, taip pat apsaugos jūsų banko sąskaitą. 

Jūs tik nepergyvenkite, likite „ant linijos“, perjungimas gali užtrukti nuo 30 sekundžių iki vienos minutės. Laukite. 

A.: Gerai laukiu.

Pirmasis pašnekovas dingo, tačiau jau po 10 sekundžių prabilo antrasis:
 
S.: Andrejau, sveiki.
 
A.: Sveiki.

S.: Jus trukdo vyresnysis Swedbanko Finansinio departamento specialistas. Mano vardas Vladimiras. Man dabar buvo perduotas pareiškimas dėl jūsų sukompromituotų duomenų. Kaip suprantu, policijos inspektorius su jumis susisiekė ir informavo dėl prašymo, kuris buvo paduotas jūsų vardu.

A.: Taip taip, viskas teisingai.

S.: Pasakykite prašau, kaip suprantu, jūs asmeniškai neturite nieko bendro su paduotu prašymu.

A.: Ne ne.

S.: Tai yra, žmogus, kuris pateikė prašymą jums yra niekas.

A.: Ne.

S.: Jūs neturite jokių ryšių. Teisingai?

A.: Teisingai. Pirmą kartą tokį girdžiu.

S.: Taip pat nurodau, kad pagal mūsų banko reglamentą, nes mums buvo perduotas pareiškimas nuo policijos inspektoriaus, tai yra protokolas, kurį jūs anksčiau sudarėte kartu su policijos inspektoriumi, man iš savo pusės jį reikės papildyti, kad suprastumėme, kaip ir kokiomis aplinkybėmis buvo nutekinti jūsų duomenys. 

Sakykite, kortelė mūsų Swedbanko nepavogta, nepamesta, jūs ją dabar turite?

A.: Taip, pas mane.

S.: Sakykite, Swedbanko kortele naudojotės tik jūs pats, ar buvote ją kažkam davęs?

A.: Ne. Ne, tik pats.

S.: Tik pats. Mobiliąją programėlę mūsų Swedbanko jūs naudojate? 

A.: Taip naudoju.

S.: Naudojate, gerai. Iš savo pusės turiu pasakyti, kadangi įvyko jūsų asmeninių duomenų kompromitacija,  man dabar reikės įsitikinti, kad pokalbis vyksta būtent su sąskaitos savininku. 

Pokalbis telefonu įrašomas, tad dabar jums reikės praeiti identifikavimo procedūrą. Šiuo momentu tai galima padaryti pagal kontaktinę informaciją, kurią reikia patvirtinti – arba sutarties numeriu, kad jūs esate mūsų banko klientas...

A.: Bet jūs jį...

S.: Arba vartotojo numeriu, kuris taip pat yra pririštas prie jūsų duomenų. Ką jums patogiau pateikti?

A.: Bet aš prie savęs sutarties neturiu.

S.: Tada jums bus būtina pateikti vartotojo numerį, kuris pas jus yra nuo keturių iki aštuonių  skaitmenų. 

A.: Šiuo momentu... Kadangi aš įprastai prisijungiu per kompiuterį, tai jis dabar pas mane namie. Tik iš telefono...

S.: Jūsų vartotojo numeris yra...

A.: Aš jo neprisimenu. Supraskite, aš jo neprisimenu, aš jį užsirašęs kompiuteryje.
 
S.: Sakykite, kada jūs turėsite priėjimą prie savo personalinio kompiuterio?
 
A.: Tai gal geriau pas jus atvažiuoti?

S.: Vėliau jums būtinai reikės apsilankyti mūsų banko skyrių. Kaip jums sakė jūsų policijos inspektorius, jūsų duomenys bus patikrinti per tris darbo dienas. Jūs būsite pakviestas į banko skyrių, taip pat į policijos skyrių dėl tolimesnio informavimo. Kai mes tik atliksime detalesnį tyrimą. 

A.: Bet aš...Klausykite, o šiandien aš galiu atvažiuoti? Dabar tiesiog iš darbo išeisiu ir atvažiuosiu.

S.: Aš pasikartosiu, prie jūsų duomenų bus prierašas, kad per tris darbo dienas bus būtina kreiptis į banko skyrių...

A.: O ką man su sąskaita daryti, gal pinigus pradėti išgryninti, kad kažkas...?

S.: Taip pat privalomai jūsų sąskaita bus apdrausta dėl finansinio saugumo, kad jokiu būdu iš jūsų sąskaitos neįvyktų joks finansinis nutekėjimas. Sakykite, prašom, kada jūs turėsite priėjimą prie savo kompiuterio?

A.: O tai kaip? Ar man reikės kažkur pasirašyti, kad mano sąskaitą būtų apdrausta?

S.: Ateityje jūs būtinai turėsite apsilankyti banko padalinyje, dabar jums draudimas suteikiamas dėl visiškai pateisinamos priežasties, nes įvyko jūsų duomenų kompromitacija.

Dabar jums buvo nukreiptas apsauginis skambutis, nes mūsų banke buvo gautas pranešimas, kurį jūs anksčiau surašėte su policijos inspektoriumi. 

Pagal mūsų banko reglamentus, mano užduotis dabar yra apsaugoti jūsų banko sąskaitą, kad jokios bankinės operacijos neįvyktų be jūsų žinios.

A.: Aš supratau. Tai kas dabar pas mus pagal planą? Reikia laukti kol aš jums perduosiu duomenis, taip?

S.: Andrejau, pagal mūsų banko reglamentą, mes patikrinome jūsų banko sąskaitą, joje byvo įvykdyta necharakteringa...
 
A.: Aš žinau, aš jau girdėjau, man inspektorius pasakė. Yra kai kurie momentai, jūs vyrai ten gerai dirbate, jūs dabar iš Ukrainos čia esate?

S.: Jo, aš girdžiu, kad tu piz***.

Nei bankai, nei pareigūnai prisijungimų kodų neprašo 

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Julijos Samorokovskajos, sulaukus neaiškaus skambučio, geriausia nutraukti pokalbį, o jei sukčiai skambina dar kartą, nekelti ragelio ir apie tokius skambučius informuoti policijos pareigūnus.

Jei vis dėlto, nusprendėte tęsti pokalbį su tokiu asmeniu, verta įsidėmėti kelias taisykles: 

– Nepriimkite žaibiškų sprendimų, nemokėkite grynųjų ir neperveskite į nurodytas banko sąskaitas pinigų nežinia kam.

– Teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai neturi teisės ir niekuomet telefonu neprašo pateikti (padiktuoti) asmens duomenų, banko kortelių, generatorių, elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų, slaptažodžių ir kita.

– Teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai netarpininkauja tarp nukentėjusiojo ir pažeidėjo sprendžiant piniginius klausimus.

– Saugokite savo asmeninę informaciją. Būkite labai atsargūs, bendrindami asmeninę informaciją socialinių tinklų svetainėse. Sukčiai gali naudoti jūsų informaciją ir nuotraukas, kad suklastotų tapatybę arba apgautų jus.

– Jei manote, kad perdavėte savo sąskaitos duomenis nusikaltėliui, nedelsdami susisiekite su savo banku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.