Muitinės pareigūnai nuteisti dėl kontrabandos, kyšininkavimo ir papirkimo

Kauno apygardos teismas pripažino kaltais du Kauno teritorinės muitinės Kybartų posto pareigūnus, kurie buvo kaltinami kontrabanda, kyšininkavimu bei papirkimu. Sausio 10 dienos nuosprendžiu abu muitinės pareigūnai Lietuvos biudžetui turės atlyginti daugiau kaip 52 000 eurų, jiems laikinai atimta teisė dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens darbą.

Kauno apygardos teismas pripažino kaltais du Kauno teritorinės muitinės Kybartų posto pareigūnus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Kauno apygardos teismas pripažino kaltais du Kauno teritorinės muitinės Kybartų posto pareigūnus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 11:17 AM

Kaip praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra, bylos duomenimis, 2019 metų kovą Kauno teritorinės muitinės Kybartų posto inspektorius A.K., veikdamas kartu su Rusijos piliečiu ir žinodamas apie planuojamą pervežti kontrabandinių cigarečių krovinį, įkalbėjo savo kolegą – tame pačiame Kybartų muitinės poste dirbantį T.J., kad jis nestabdytų vilkiko su kontrabandos kroviniu ir nesudarytų kliūčių jo pateikimui į Lietuvos teritoriją. Už tai jis T.J. pažadėjo ir perdavė piniginį kyšį.

Įrodyta, kad Kybartų posto inspektorius T.J., žinodamas apie planuojamą kontrabandos krovinį, nesiėmė jokių veiksmų ir priešingai – sudarė sąlygas kontrabandos pervežimui į Lietuvos Respubliką ir už savo, kaip valstybės tarnautojo neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus, priėmė 5000 eurų vertės kyšį. Tokiu būdu Rusijos piliečio vairuojamo vilkiko puspriekabe į Lietuvos teritoriją neteisėtai buvo atgabentos akcizais apmokestinamos prekės – 12 mln. vnt. cigarečių, kurių vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius siekė beveik 2 000 000 eurų.

A.K. byloje kaltintas iš viso dėl dviejų tokių epizodų. Bylos duomenimis, tų pačių metų balandį, jis, iš anksto susitaręs su Rusijos piliečiu, padėjo jam į Lietuvos teritoriją įvežti dar 13 mln. vnt. kontrabandinių cigarečių, nepaženklintų banderolėmis, kurių bendra vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius siekė daugiau nei 2 100 000 eurų.

Kauno apygardos teismo sprendimu A.K. ir T.J. nuteisti dėl kontrabandos bendrininkaujant (Baudžiamojo kodekso 24 str. 6 d. ir 199 str. 3 d.). T. J. taip pat nuteistas dėl kyšininkavimo (BK 225 str. 2 d.), o A.K. – dėl papirkimo (BK 227 str. 2 d.).

Teisėjai pritarė valstybinį kaltinimą palaikiusio Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroro Egidijaus Zuzevičiaus siūlomai bausmei ir išplėstinio turto konfiskavimui. Subendrinus bausmes A.K. paskirta 17 400 eurų bauda ir atimta teisė dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens darbą trejus metus, T.J. skirta beveik 10 000 eurų bauda, atimta teisė dirbti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens darbą dvejus metus ir pritaikytas išplėstinis turto konfiskavimas jo piniginėms lėšoms – 25 000 eurų, įpareigojant šią sumą perduoti valstybės nuosavybei.

Ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.