Telšiškio banko sąskaitą sukčiai ištuštino pasinaudoję jo telefone įdiegta programa

Jam telefonu paskambinusių aferistų pasiūlymu užsidirbti iš investicijų į kriptovaliutas bei naftos produktus susigundęs 58 metų Telšių rajono gyventojas neteko savo banko sąskaitoje laikytų pinigų.

 Banko sąskaitoje buvusius pinigus sukčiai pasisavino pasinaudoję savo aukos mobiliojo ryšio telefone įdiegta programa, suteikiančią nuotolinę prieigą prie asmeninių kompiuterių ir kitų įrenginių.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
 Banko sąskaitoje buvusius pinigus sukčiai pasisavino pasinaudoję savo aukos mobiliojo ryšio telefone įdiegta programa, suteikiančią nuotolinę prieigą prie asmeninių kompiuterių ir kitų įrenginių.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 6:08 AM

Tyrėjai išsiaiškino, kad sukčiai banko sąskaitoje buvusius pinigus pasisavino pasinaudoję telšiškio mobiliojo ryšio telefone įdiegta „AnyDesk“ programa, suteikiančią nuotolinę prieigą prie asmeninių kompiuterių ir kitų įrenginių.

Pasiūlė užsidirbti investuojant pinigus

Į policiją kreipęsis Telšių rajono gyventojas papasakojo, kad sausio 19 dieną jam telefonu paskambino rusakalbis investicinės kompanijos atstovu prisistatęs vyras.

Šis vyras papasakojo, kokios puikios galimybė atsiveria dabar investuojant pinigus į kriptovaliutas ir naftos produktus. Pagalbą investuojant pasiūlęs rusakalbis tvirtino, kad tokiu būdu galima greitai praturtėti.

Šiuo pasiūlymu susigundęs Telšių rajono gyventojas nusprendė pabandyti.

„Konsultantas“ vyro paprašė savo mobiliojo ryšio telefone įsidiegti „AnyDesk“ programą ir padiktuoti jos prisijungimo kodus.

Tai padarius aferistas savo kompiuteryje ar mobiliojo ryšio telefone galėjo disponuoti telšiškio mobiliojo ryšio telefone sukaupta informacija ir matyti, ką vartotojas daro savo telefone.

Pasigedo banko sąskaitoje laikytų pinigų

Tokiu būdu sukčius įgijo galimybę prisijungti prie telšiškio elektroninės bankininkystės.

Tuo pasinaudojęs aferistas ištuštino jo auka tapusio vyro sąskaitą.

Kad užkibo ant sukčių jauko, šis Telšių rajono gyventojas suprato tik pamatęs, kad jo sąskaitoje trūksta 2 tūkstančių 100 eurų. Vyras kreipėsi į policiją.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai nustatė, kad pareiškėjo banko sąskaitoje buvusios lėšos buvo pervestos į dviejų užsienio bankų sąskaitas.

Vieną 200 eurų pavedimą pareigūnams pavyko sustabdyti. Kitas 1 tūkstančio 900 eurų pavedimas iš užsienio banko jau buvo spėtas pervesti į, tikėtina, fiktyvios įmonės sąskaitą.

„Investuotojai“ lieka be santaupų

Tokius nusikaltimus tiriantys pareigūnai prašo žmones būti atidesniais ir netikėti įvairių jiems telefonu skambinančių „investicijų konsultantų“ pažadais.

Pasak pareigūnų, tokie sukčiai veikai dvejopai. Jei jų pasiūlymu susigundžiusio žmogaus sąskaitoje yra palyginti nedidelė pinigų suma, tai ją pasinaudojus į aukos mobiliojo ryšio telefoną ar kompiuterį įdiegta, nuotolinę prieiga suteikiančia programa, bandoma pasisavinti nedelsiant.

Jei pasiūlymu investuoti susigundžiusio žmogaus sąskaitoje yra didesnė pinigų suma, prasideda žaidimas.

Sukčiai pasiūlo iš pradžių investuoti nedideles, kelių šimtų eurų, sumas. Pirmosiomis dienomis savo investicijas per jiems atsiųstą programėlę stebintys naivuoliai džiaugiasi keleriopa ar net dešimteriopa jų investicijų grąža.

Taip ant sukčių jauko užkibę naivuoliai ima „investuoti“ vis didesnes sumas, kol galiausiai lieka be santaupų. Jos atsiduria sukčių įkurtų fiktyvių įmonių sąskaitose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.