Egzekucijai pasamdyti radviliškiečiai auką puolė daužyti strypu ir beisbolo lazda, bet teismas paliko juos laisvėje

Už pinigus žmogų sumušti sutikusiems trims jauniems radviliškiečiams šį gyvenimo etapą primins išgirstas teismo nuosprendis.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2023, 8:03 PM

Ketvirtojo keršto už pinigus akcijos dalyvio teisiamųjų suolas dar laukia – šis radviliškietis slapstosi.

Tyrėjų akiratyje atsidūrė ir šią egzekuciją brolio skriaudikui užsakęs, šiuo metu užsienyje gyvenantis Radviliškio rajono gyventojas.

Sudavė ne mažiau 18 smūgių

Du kaukėti vyrai į 44 metų Palonų (Radviliškio r.) miestelio gyventojo namus, išlaužę duris, įsibrovė 2021 metų spalio 17-osios naktį.

Triukšmo pažadintas šeimininkas pirmam įsibrovėliui smogė žarstekliu ir dar spėjo sureaguoti į smūgį strypu. Tačiau jėgos buvo nelygios – įsibrovėliai šeimininką pargriovė ant žemės ir sumušė bei apspardė.

Vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad nukentėjusiajam buvo suduota ne mažiau 18 smūgių.

Į ligoninę nuvežtam Radviliškio rajono gyventojui buvo nustatyti šonkaulių lūžiai, daugybinės galvos žaizdos, įvairių kūno vietų sumušimai. Jam buvo išmuštas dantis.

Nesuprato, už ką buvo sumuštas

Ligoninėje pareigūnų apklaustas vyras negalėjo nurodyti nei galimos jo užpuolimo priežasties, nei kaip atrodė skriaudikai – tamsoje į namus įsibrovę užpuolikai veidą slėpė po kauke.

Nukentėjusiajam tik pasirodė keista, kad užpuolikai kamantinėjo, kur yra neretai čia į svečius užsukantis vyras, pravarde „Fiksas“.

Įvykio vietą ir jo prieigas apžiūrėjusiems tyrėjams pavyko rasti įkalčių. Už kelių šimtų metrų nuo nukentėjusiojo namo buvo pastebėtos automobilio padangų žymės, o šalia jų gulėjo kruvina kaukė.

Ant kaukės rastas DNR sutapo su vieno jau į policijos akiratį patekti spėjusio radviliškiečio DNR.

Kruopščiai dirbant tyrėjams pavyko nustatyti įtariamuosius – po poros mėnesių buvo sulaikyti trys radviliškiečiai.

Įtariamiesiems atsidūrus už grotų ėmė aiškėti ir nusikaltimo motyvas.

Vienas įtariamasis pasislėpė

Paaiškėjo, kad keturis savo pažįstamus atkeršyti jo brolio skriaudikui už tūkstantį eurų pasamdė užsienyje gyvenantis Radviliškio rajono gyventojas.

Taip pat paaiškėjo, kad įsibrovėliai sumušė ne tą žmogų, kurį turėjo sumušti.

Į 44 metų Palonų gyventojo namus smogikai įsibrovė žinodami, kad ten dažnai lankosi jų ieškomas asmuo, pravarde „Fiksas“.

Per šią keršto už pinigus operaciją alkoholio padauginę samdiniai per daug nesismulkino ir, įsibrovę į namus, bet ten neradę ieškomo asmens, sumušė jiems pasipriešinusį šeimininką.

Kol vyko ikiteisminis tyrimas, pagrindinis egzekucijos dalyvis 24 metų Ernestas Šukaitis pasislėpė. Jis šiuo metu yra ieškomas ne tik dėl šio, bet ir kito, 2021-ųjų metų vasarą įvykdyto, smurtinio nusikaltimo.

Turėjo strypą ir beisbolo lazdą

Dėl niekuo dėto žmogaus sumušimo teisiamųjų suole atsidūrė neteisėtu asmens būsto neliečiamumo pažeidimu ir nesunkiu sveikatos sutrikdymu iš chuliganiškų paskatų apkaltinti 23 metų radviliškiečiai: Airidas Ančerevičius ir Eimantas Dalangauskas bei padėjimu šiuos nusikaltimus įvykdyti apkaltintas radviliškietis 28 metų Andrius Moliūnas.

Prieš teismą stojęs A.Ančerevičius kaltu prisipažino visiškai. Jis sakė, kad į šią istoriją buvo įpainiotas E.Šukaičio, kuris paprašė padėti, kaip jis suprato, kažką sumušti. Į nurodytą vietą abu radviliškiečiai juos nuvežti paprašė E.Dalangausko, o kelią rodė A.Moliūnas.

Sustojus prie nurodyto namo E.Šukaitis pasiėmė strypą, A.Ančerevičius – beisbolo lazdą ir nuėjo ieškoti „Fikso“. E.Šukaitis, pasak A.Ančerevičiaus, pirmasis įėjo į namus ir smogė šeimininkui.

Visko neprisiminė, nes buvo girtas

Pats A.Ančerevičius teisme neneigė beisblo laizda namuose užtiktam vyrui smogęs penkis kartus. Visko teisme prisiminti šis kaltinamasis negalėjo, nes, jo žodžiais tariant, tada buvo stipriai girtas.

E.Dalangauskas kaltu neprisipažino ir tvirtino nesupratęs, kas vyksta. Jis sakė draugus pavežęs į nurodytą vietą ir matęs, kad E.Šukaitis ir A.Ančerevičius įsibrauna į svetimus namus, tačiau, kas ten dėjosi, jis nematė, nes pats į vidų neužėjo.

A.Moliūnas teisme sakė, kad namą, kur dažnai lankydavosi „Fiksas“, parodė, nes bijojo, kad priešingu atveju vaikinų kompanija sumuš jį patį.

Nurodęs namą A.Moliūnas liko stovėti prie automobilio ir ten patraukusios kompanijos nelydėjo.

Po nuosprendžio liko laisvėje

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų tesėjas Augustinas Mitkus visus tris kaltinamuosius pripažino kaltais dėl jiems inkriminuoto nusikaltimo.

Anksčiau neteistam, bet jau į policijos akiratį patekti spėjusiam A.Ančerevičiui teismas skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo vieneriems metams.

Du kartus jau teistam E.Dalangauskui už šį nusikaltimą buvo skirta pusantrų metų nelaisvės. Pridėjus dalį už kitą anksčiau įvykdytą nusikaltimą skirtos ir neatliktos bausmės dalį E.Dlangauskui buvo skirta galutinė vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kurios vykdymą teismas atidėjo pusantrų metų laikotarpiui.

Tris kartus anksčiau jau teistą A.Moliūną teismas pripažino kaltu padėjus įvykdyti šį nusikaltimą ir skyrė 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo vieneriems metams.

Turės atlyginti padarytą žalą

Lygtinėmis bausmėmis atsipirkusi trijulė turės patuštinti pinigines.

Nukentėjusiajam jie solidariai turės atlyginti 770 eurų turtinę ir vieno tūkstančio eurų neturtinę žalą, o Teritorinei ligonių kasai už sumuštojo gydymą sumokėti 138 eurus.

Šis Šiaulių miesto apylinkės teismo Radviliškio rūmų nuosprendis dar gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.