40 tūkst. eurų vertės rūkalų gabentojai liko laisvėje

Daugiau negu 40 tūkstančių eurų vertės cigarečių krovinį netoli sienos su Baltarusija perėmę ir į šalies gilumą jį nugabenti turėję lietuviai išgirdo nuosprendį.

Nelegalus baltarusiškų cigarečių „Minsk Super Slim“ krovinys bus konfiskuotas.
Nelegalus baltarusiškų cigarečių „Minsk Super Slim“ krovinys bus konfiskuotas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 4:04 PM

31 metų alytiškis Ainis Kalanavičius ir 24-erių Tomas Klusovskas iš Varėnos įkliuvo su didelės vertės tabako gaminių kroviniu.

Kauno apygardos teismas abu bendrininkus pripažino kaltais byloje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, kurių vertė viršija 250 minimalių gyvenimo lygių (12,5 tūkst. eurų), ir paskyrė jiems vienodas 4900 eurų dydžio baudas.

Pasieniečių aptiktos baltarusiškos cigaretės „Minsk Super Slim“ bus konfiskuotos. Kalėjimo jauni vyrai išvengė, nors jiems grėsė laisvės atėmimas iki 8 metų.

Nusikaltimas buvo įvykdytas 2021 m. rugpjūčio 13-ąją. Kontrabandininkų tinklo kėslai sužlugo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams laiku užkirtus kelią šešėlinei operacijai.

A.Kalanavičius ir T.Klusovskas iš kitų asmenų perėmė iš Baltarusijos į Lietuvą atgabentą krovinį Varėnos rajone esančiame Būdų miške. 12 tūkst. 491 pakelio cigarečių siunta įvertinta beveik 44 tūkst. eurų.

Nelegalų krovinį kaltinamieji iš miško ketino išgabenti pėsčiomis, sudėtą į atskirus ryšulius. Bet juos užklupo pasieniečiai.

Pastebėję pareigūnus jie bandė pasprukti, bet buvo sučiupti.

Buvo ir trečias vyras, kuriam pavyko pabėgti, tačiau jis po kurio laiko buvo sulaikytas Vengrijoje, kur šiuo metu yra teisiamas už kitą nusikaltimą. Po šio proceso jis bus perduotas Lietuvai.

A.Kalanavičius neteistas, o jo bendrininkas T.Klusovskas, teisiamųjų suole anksčiau atsidūręs du kartus dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo arba fizinio skausmo sukėlimo, šiose bylose pripažintas kaltu. Abu bendrininkai kaltę pripažino visiškai.

Pasak A.Kalanavičiaus, kavinėje jis sutiko iš matymo pažįstamą vyrą, kuris pasiūlė jam užsidirbti – esą reikės tik nešti dėžes nuo valstybės sienos. Už tai buvo pažadėtas 200 eurų atlygis.

Alytiškis sutiko, nes tuo metu nedirbo, jam reikėjo pinigų.

T.Klusovskas tikino sulaukęs vyriškio iš Jungtinės Karalystės skambučio – pastarasis sakė, kad pažįsta T.Klusovsko brolį.

Pašnekovas pasiūlė užsidirbti pinigų, tačiau esą nepasakė, ką reikės daryti.

Po kurio laiko nepažįstamas vyras automobiliu jį nuvežė į mišką Varėnos apylinkėse ir išlaipino, liepdamas eiti tiesiai, niekur nesukti. Priėjęs pasienio stulpą T.Klusovskas išvydo asmenis, iš Baltarusijos pusės per griovį mėtančius dėžes su cigaretėmis.

Jam su kitais žmonėmis besiruošiant nešti šias dėžes grupę užklupo pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.