Sukčiai savo aukų tyko internete – aferistų išmanumas stebina

Internete prekių ieškantys žmonės turi būti atidesni – pigesnės prekės radybų džiaugsmą gali greitai pakeisti nusivylimas. Internete savo aukų tykantys sukčiai naudoja vis įtikinamesnius apgavysčių triukus, ant kurių užkibti gali bet kas.

Internete savo aukų tykantys sukčiai naudoja vis įtikinamesnius apgavysčių triukus, ant kurių užkibti gali bet kas.<br> G.Bitvinsko asociatyvi nuotrauka
Internete savo aukų tykantys sukčiai naudoja vis įtikinamesnius apgavysčių triukus, ant kurių užkibti gali bet kas.<br> G.Bitvinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 9:19 PM

Pastarąją parą Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai užregistravo net tris nuo internetinių sukčių nukentėjusių žmonių pareiškimus.

Aktyvavo jai atsiųstą nuorodą

Į policiją kreipusis 38 metų Pakruojo rajono gyventoja daugiau nei trijų šimtų eurų neteko internete pardavinėdamas savo batus.

Jai nebereikalingus batus moteris nusprendė parduoti per internetinę prekybos platformą „Vinted“.

Vos pakruojietė patalpino skelbimą, atsirado jų pirkėja. Jonavos gyventoja prisistačiusi pirkėja paprašė pardavėjos telefono numerio, į kurį jau po kelių minučių atsiuntė SMS žinutę.

Šioje žinutėje buvo parašyta, kad už prekes yra sumokėta, o norint gauti pinigus, tereikia aktyvuoti atsiųstą nuorodą „Gaukite lėšų“.

Aktyvavus šią nuorodą batų pardavėjos buvo paprašyta parašyti savo asmens kodą ir prisijungti prie elektroninės bankininkystės. Kai Pakruojo rajono gyventoja taip ir padarė, po kelių minučių gavo pranešimą iš banko.

Šioje, iš banko atsiųstoje, žinutėje buvo nurodyta, kad moteris ką tik iš savo sąskaitos į jai nežinomo vyro sąskaitą pervedė 333 eurus.

Supratusi, kad tapo sukčių auka, Pakruojo rajono gyventoja kreipėsi į policiją.

Pirkinio taip ir nesulaukė

Šiauliuose gyvenantis 36 metų vyras nuo sukčių nukentėjo badydamas įsigyti snieglentę.

Jam patikusios, nebrangiai parduodamos snieglentės skelbimą šiaulietis rado feisbuke. Per „Messenger“ programėlę susisiekęs su pardavėju šiaulietis sutarė dėl sandorio. Už snieglentę ir jos atsiuntimą į Šiaulių autobusų stotį pirkėjas paprašė 157 eurų.

Pinigus į nurodytą sąskaitą pervedęs šiaulietis po kurio laiko susisiekė su autobusų stoties siuntų skyriumi, tačiau gavo atsakymą, kad toks siuntinys dar neatkeliavo.

Kiek vėliau vyras nusprendė pasiteirauti pardavėjo, kodėl snieglentė dar neatsiųsta, ir nustebo pamatęs, kad jo susirašinėjimas su pardavėju „Messenger“ programėlėje jau yra ištrintas.

Tada šiaulietis dar kartą kreipėsi į autobusų stoties siuntų skyrių ir sužinojęs, kad tokios siuntos ten nėra, kreipėsi į policiją.

Neberado pardavėjų internetinės svetainės

Šiauliuose gyvenanti 47 metų moteris nuo sukčių nukentėjo nusprendusi įsigyti jai patikusį telefoną,

Skelbimą, kad mobiliojo ryšio telefoną „Apple Iphone 14 Pro Max 128GB“ galima įsigyti už 1 tūkstantį 9 eurus, šiaulietė rado interneto svetainėje „www.smarteshop.lt“.

Moteris susisiekė su vadybininku, kuris pasakė, kad užmokėjus už prekę ji pirkėją pasieks po trijų dienų.

Sumokėjusi už telefoną ir po trijų dienų jo negavusi, moteris pabandė susisiekti su vadybininku telefonu, tačiau telefonas buvo išjungtas.

Tada šiaulietė nusprendė paieškoti kitų kontaktų, bet greitai įsitikino, kad internetinė svetainė, kurioje ji pirko telefoną, nebefunkcionuoja, o vadybininko paskyros socialiniuose tinkluose yra ištrintos.

Supratusi, kad tapo sukčių auka, moteris kreipėsi į policiją.

Nukentėjusiųjų pareiškimus gavę pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.